tiistai 20.4.2021 | 04:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ebba osti Ebban - entinen ravintolakiinteistö Skatassa siirtyi kaupungin kiinteistöyhtiön omistukseen

Pirkko Högkulla
To 1.4.2021 klo 08:30

Pietarsaari

Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy on ostanut entisen Ravintola Ebban -kiinteistön aiemmilta omistajilta. Kiinteistö sijaitsee Skatassa, Koulukadun ja Amerikankadun kulmauksessa.

– Aloitamme keräämällä materiaalia tulevaa suunnittelua varten, kertoo toimitusjohtaja Åsa Björkman Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy:stä.

Talo on seisonut kylmillään siitä lähtien kun pub-toiminta loppui noin vuosi sitten.

– Ensin kiinteistö tyhjennetään ja siivotaan. Talo mitataan ja siitä laaditaan digitaaliset piirustukset tulevaa suunnittelua varten.

Lisäksi tarkoituksena on kuluvan vuoden aikana siirtyä öljylämmöstä kaukolämpöön, jotta kiinteistöön saadaan peruslämpö päälle ennen ensi talvea.

Julkisivut Amerikankadulle ja Koulukadulle ovat suojeltuja, mikä otetaan huomioon kaikessa kunnostamisessa ja rakentamisessa.

– Meillä on useita vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia kiinteistölle, joten ennen kuin päätöksiä tehdään, emme etene suunnitelmien suhteen. Talosta tullaan kuitenkin kaikissa vaihtoehdoissa pitämään huolta ja se kunnostetaan, sanoo Björkman.

Jan Ehnvall Pietarsaaren museosta kertoo kiinteistön historiasta.

Jan Ehnvall, arkistovastaava Pietarsaaren museosta, on perehtynyt talon historiaan.

– Talon on rakentanut Pietarsaaren suomenkielinen työväenyhdistys, alkuperäisen tontilla sijainneen talon palon jälkeen vuonna 1926. Uusi talo rakennettiin heti sen jälkeen mutta tällä kertaa kivestä, ja yhdistyksen oli tarkoitus jatkaa talossa kahvila-toimintaansa.

Vasemmistolaiset kokoontumiset kiellettiin ja yhdistys meni konkurssiin 1932, koska kahvila ei saanut toimia. Osuuskauppa Varma avasi kaupan talossa 1933. Siitä tuli Varman pääliike ja heidän hienoin Pietarsaaressa. Alakerrassa toimi kauppa ja yläkerrassa ruokaravintola.

Toukokuussa 1957 talossa avattiin Ravintola Fregatti. Ravintola oli olemassa vielä 1970-luvun alussa. Lukuvuonna 1961-62 yhteiskoululla oli rakennuksessa käytössä kaksi luokkahuonetta.

Ludwig-disco avattiin 1971 toisessa kerroksessa mutta lopetti toimintansa kannattamattomana 1975. Sen jälkeen rakennuksessa toimivat Jehovan Todistajat. Syksyllä 1982 avasi ravintola Ebba, ensin ruokaravintolana, jossa oli baari-osasto. Myöhemmin alakerrassa toimipelkästään pub. Pub-toiminta loppui 19.2.2020.

Talon arkkitehti on tuntematon ja vanhimmat alkuperäiset piirustukset ovat hävinneet.

Talon on rakentanut Pietarsaaren suomenkielinen työväenyhdistys, alkuperäisen tontilla sijainneen talon palon jälkeen vuonna 1926.

#