keskiviikko 6.7.2022 | 19:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Viestintätieteet veivät Vaasaan: Pietarsaarelainen Maisa Laakso kannustaa luomaan kestävät opiskelurutiinit jo yläkoulussa

Pirkko Högkulla
Ti 9.3.2021 klo 16:55

Pietarsaari/Vaasa

Viestintätieteet veivät pietarsaarelaisen Maisa Laakson Vaasaan viime syksynä. Takana oli kevään 2020 ylioppilaskirjoitukset Pietarsaaren lukiossa ja edessä kokonaan uusi elämänvaihe opiskeluineen ja työuraan valmistautumisineen.

Yliopistoon hakiessa mielessä kävi kaikki se kiva, mitä itse opiskelu ja päivät Palosaaren kampuksella tulisivat tarjoamaan. Käytännön opiskelijaelämästä tuli koronapandemian vuoksi arvatenkin aivan muuta.

– Kiinnostus itse aineeseen auttaa jaksamisessa ja pitämään virettä yllä.

"Olen

Syksyllä piti päästä kampukselle porrastetusti ryhmittäin opiskelemaan lähiopetuksessa. Toisin kävi.

– Pääsimme kampukselle vain kerran. Etänä opiskellaan edelleen, mikä totta kai harmittaa hirveästi.

– Minua lohduttaa ja auttaa eteenpäin ajatus, että kaikilla on sama tilanne. Pitää kestää yksin ja yhdessä.

hakeutunut

Omaan motivaatioon tilanne on ja ei ole vaikuttanut.

– Olen hakeutunut koulutukseen, mikä itseäni kiinnostaa oikeasti. Se, että kaikki opiskelu tapahtuu etänä, on raskasta ja lisää vastuuta.

Laakso kuvaa kuinka keskittyminen voi välillä herpaantua opettajan puhuessa ja työpiste kotona sekoittaa opiskelun ja vapaa-ajan välisen rajan.

koulutukseen,

– Sanoisin kuitenkin, että ihan hyvin on sujunut. Siitä saan muuten pitkälle kiittää opiskelurutiinieni hiomista jo yläasteella ja lukiossa. Lukiossa kurssit kannattaa opiskella kunnolla, niin että itse kirjoituksiin valmistautuminen on lähinnä kertausta, kuuluu vinkki.

Yhtä tärkeää on pitää kiinni muistakin elämän rutiineista.

– Syön hyvin, ulkoilen ja urheilen.

mikä itseäni

Vaasan yliopisto oli Maisa Laaksolle ainoa vaihtoehto. Hän haki sinne kahdelle eri linjalle, kauppatieteiden puolelle ja ykkösvaihtoehtona viestintätieteisiin - ja pääsi kumpaankin.

Ylioppilaskirjoituksissa Laakso kirjoitti seitsemän ainetta ja sai kaikista arvosanan E (eximia cum laude approbatur). Lukion hän suoritti neljässä vuodessa ja ikää on tällä hetkellä 21 vuotta.

– Panostin lukiossa luonnontieteiseen ja pitkään ajattelin, että myös hakisin niihin liittyviin jatko-opintoihin. Viime vuonna alkoi jostain syystä tuntua, ettei ehkä sittenkään, hän naurahtaa.

kiinnostaa

– Halusin alalle, jossa voisi tehdä töitä monipuolisesti, eri organisaatioiden ja toimijoiden kanssa. Ainakin viestintätieteet tarjoavat siihen mahdollisuuden.

Hän uskoo, että etätyön osuus ja mahdollisuus siihen tulee korostumaan tulevaisuudessa.

oikeasti.

– Tekniikka kehittyy ja ihmiset ovat jo suurelta osin tottuneet työskentelemään etänä. Toivon kuitenkin, että pääsen aikanani myös työpaikoille työskentelemään muiden ihmisten kanssa.

Ensimmäinen vuosi yliopisto-opiskelijana on painottunut itse yliopisto-opiskeluun liittyvien kurssien ja viestintäkoulutukseen liittyvien aineopintojen lisäksi aika paljon kielten - ruotsin, englannin ja suomen - pänttäämiseen.

On käsitelty erilaisia viestintään liittyviä taitoja, sivuttu myös journalismin aineita ja perehdytty mm. retoriikkaan.

Se, että kaikki

Valmistumiseen on vielä aikaa.

– Nyt vaikuttaa siltä, että opiskeluissa menee kaikkiaan ainakin tuo viisi vuotta, ensin kandiksi kolmessa, sitten maisteriksi kahdessa vuodessa. Saas nähdä venyykö pidemmäksikin.

Alun jännitys yliopisto-opintojen kynnyksellä haihtui nopeasti kun huomasi, että on kivoja tyyppejä ja opettajia ympärillä.

opiskelu

– Meitä on viestintätieteissä kaikkiaan 50-60 uutta opiskelijaa eri puolilta Suomea. Koronarajoitusten vuoksi olen aika lailla vain oman tutor-ryhmän kanssa. Yhdessä tutor-ryhmässä on aina kymmenkunta opiskelijaa.

Vaasasta löytyy opiskelijakaupunkina myös omia hyviä kavereita Pietarsaaren lukion ajalta.

Botniahallilla Maisa Laakso on tuttu näky treenaamassa 100 ja 200 metrin pikamatkoja varten.

tapahtuu etänä,

Tulostakin ahkera harjoittelu on tuottanut, sillä SM-tasolla hän on oman ikäisissään kymmenen paikkeilla.

– Käyn hallilla päivittäin. Voimaharjoittelu on tärkeä osa treeniä, mutta juoksijaksi tullaan juoksemalla.

– Hallilla ollaan kilpakavereita - ja hengailemme myös vapaa-aikana.

on raskasta ja

Tavoitteena on vielä rikkoa omat ennätykset, 100 metrillä 12,32 ja 200 metrillä 25,50.

Kun Maisa Laakso ei opiskele tai urheile, hän rentoutuu pelaamalla pleikkaa tai katsomalla telsua.

– Ruutuaikaa tosin kertyy turhan paljon.

lisää vastuuta".

#