keskiviikko 24.2.2021 | 19:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perinteisenä matkailuoppaan päivänä korostetaan turvallisia matkailuelämyksiä

Pe 19.2.2021 klo 10:05 | päivitetty pe 11:36

Pietarsaari

Koronapandemia toi mukanaan monenlaisia asioita ja yksi niistä on matkailun terveysturvallisuus ja sen huomioonottaminen. Viime vuonna matkailu oli suhteellisen pienimuotoista ja tämä vuosi on alkanut samoissa merkeissä. Vastuulliset matkanjärjestäjät ovat pyrkineet ja pyrkivät jatkuvasti kohentamaan turvallisuutta kaikin keinoin, kerrotaan Suomen Opasliitto ry:stä.

Uuden tilanteen myötä ovat myös uudet laitteet ja tekniikat vallanneet alaa, opastuksissakin, ja tämäkin kehitys edistää turvallisuutta. Virtuaaliset opastukset tai etäopastukset ovat Opasliiton mukaan terveysturvallisia ja mahdollistavat opastuksille osallistumisen niillekin, jotka eivät ehkä terveydellisistä tai muista syistä pääse liikkumaan. Paikan päällä opastettaessa käytetään jo laajalti äänenvahvistimia, jotka mahdollistavat turvavälien pitämisen.

Perinteistä kansainvälistä matkailuoppaan päivää vietetään eri puolilla maailmaa sunnuntaina 21. helmikuuta. Tämän vuoden teemana on ”turvallisesti oppaan matkassa". Teemalla halutaan korostaa koulutettujen ja auktorisoitujen oppaiden osuutta turvallisissa matkailuelämyksissä.

Pietarsaaren Seudun Oppaat ry:ssä vuosi 2020 oli juhlavuosi yhdistyksen täyttäessä 50 vuotta.

– Vuosi poikkesi normaalista myös pandemian vuoksi. Tapahtumia ja opastuksia oli huomattavasti vähemmän, kertoo Ulla Nyström paikallisesta yhdistyksestä.

Opastustehtäviä oli kaikkiaan 59 ja tapahtumiin osallistui yhteensä yli 700 henkilöä. Linja-auto opastuksia oli 11 kpl, opastettuja kävelykierroksia 11 kpl, kohdeopastuksia 15 kpl, hautausmaaopastuksia 5 kpl, matkanjohtaja tehtäviä 1 kpl, draamaopastuksia 14 kpl ja muita kerrontaa 2 kpl.

Jaakon Päivien aikana järjestettiin suomen- ja ruotsinkielinen draamaopastus teemalla " Muistomerkkimme kertovat".

– Opas vei kävijät eri muistomerkkien ja patsaiden luo, missä muistomerkkiin liittyvä henkilö kertoi kohteesta. Esimerkiksi Runebergin puistossa kävijät kohtasivat Fredrika Runebergin, joka kertoi perheestään. Kierroksen aikana tavattiin muun muassa merimiehen vaimo ja Westmanin muori, Nyström kuvailee.

Viime vuoden ohjelmaan kuului myös Pohjanmaan alueen syyskokouksen järjestäminen.

– Aluekokoukseen osallistui oppaita kuudesta eri opasyhdistyksestä. Samalla vietimme yhdistyksen 50-vuotisjuhlaa kakkukahvien merkeissä. Juhlaan oli kutsuttu edustajia niistä organisaatioista joiden kanssa yhdistyksemme tekee yhteistyötä.

Pietarsaaren Seudun Oppaat ry toimii Pietarsaaren, Pedersören, Uudenkaarlepyyn ja Luodon alueilla.

#