tiistai 26.10.2021 | 20:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: "Kuntavaalit tulisi siirtää"

Kari Koskela
To 18.2.2021 klo 11:51 | päivitetty to 11:51

Yhteiskuntamme elää koronan vuoksi jonkinmoista sulkeutuneisuuden aikaa. Sairaalat, hoitolaitokset, vanhustenkodit jne. ovat kaikki olleet enemmän tai vähemmän suljettuja.

Laitoksissa noudatetaan tiukkoja sääntöjä ja niissä vallitsee pääosin vierailukiellot. Myös esimerkiksi ikäihmiset ovat olleet erimuotoisissa karanteeneissa.

Miten valitsevaan tilanteeseen voidaan järjestää tasapuoliset kuntavaalit?

Tulevat kuntavaalit ovat toteutuessaan epätasa-arvoisimmat moniin vuosiin. Vaalityö rajoittuu lähinnä lehti-ilmoituksiin ja sosiaalisen median käyttöön. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että merkittävä osa väestöstä suljetaan pois.

Varakkailla on varaa ilmoitella lehdissä ja sosiaalisen mediankin käyttö on rajallista. Kuinka moni ikäihminen todella osaa tai haluaa käyttää Facebookia, Twitteriä, Instagramia jne. Nyt suurena vaarana on, että suuri joukko ihmisiä ei käytä äänioikeuttaan ja näin äänestysprosentti jää pieneksi.

Oikeusministeriön virkamiehet ovat esittäneet kuntavaalien siirtämistä. Valitettavasti poliitikot ovat oikeusministerin johdolla torpanneet esityksen.

Samalla suuri vastuu ihmisten terveydestä on heidän. Koronatilanne on maassa jo niin vakava, että luulisi ihmisten terveyden olevan edelleen tärkein asia.

Maassamme on aiemminkin siirretty kuntavaaleja. Ja paljon heppoisemmin perustein. Nyt on kyse ihmisten tasa-arvosta, demokratian toteutumisesta ja väestön terveydestä.

Vastuu on pääasiassa oikeusministerin. Nyt ei saa sekoittua puolueen puheenjohtajuus ja oikeusministerin rooli. Urheilutermiä käyttäen: kannattaako liikkua ”harmaalla alueella” ja vaarantaa ihmisten terveys ja demokratian vaarantuminen? Se jää nähtäväksi.

SDP, Pietarsaari

”Nyt suurena vaarana on, että suuri joukko ihmisiä ei käytä äänioikeuttaan.”

#