tiistai 26.10.2021 | 21:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: "Mikään ei muutu Pietarsaaren kunnallispolitiikassa"

Helinä Sipinen
To 18.2.2021 klo 11:48

Keskipohjanmaa-lehdessä 10.2. oli haastateltu neljää suomenkielistä Petarsaaren kaupunginvaltuutettua. He kertoivat huolensa siitä, että Rkp lisäisi paikkalukuaan ja saisi enemmistön tulevissa kuntavaaleissa.

Neljän valtuustokauden kokemukseni perusteella totean, että mikään ei muuttuisi Pietarsaaren kunnallispolitiikassa, vaikka tämä esitetty pelko toteutuisikin. Jo tällä hetkellä kaupungin johtavat poliitikot ovat rkp:n jäseniä. Edellinen, ja mahdollisesti tulevakin kaupunginjohtaja ovat saman puolueen jäseniä. Suurin osa lautakuntien puheenjohtajapaikoista on rkp:llä.

Näin ollen on selvää, että jo nyt asioiden valmistelu tapahtuu rkp:n ehdoilla.

Kaupunginhallituksen ja lautakuntien muilla jäsenillä on luonnollisesti mahdollisuus kritisoida ja tehdä muutosesityksiä, mutta kriittisiä puheenvuoroja lukuun ottamatta esitykset lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa menevät yleensä läpi.

Jos muutosesityksiä tehdään, ne kaatuvat äänestyksessä, koska rkp:lla riittää myötäilijöitä puolueissa niin lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa kuin valtuustossa.

Vaikka keskusteluissa oltaisiin kriittisiä ja eri mieltä, tehdään muutosesityksiä harvoin ja esitykset hyväksytään usein ”Olkoon näin nyt tämän kerran” -mentaliteetilla, vaikka päätökset olisivat ristiriidassa annettujen vaalilupausten kanssa.

Valtuustokäsittelyssä asioihin ei voi enää vaikuttaa edes tällä hetkellä, joten käytännössä jatkossakaan ei ole merkitystä sillä, istuuko siellä 18 vai peräti 22 rkp:n edustajaa.

Tiukasta ryhmäkurista johtuen puolueiden valtuutetut, muidenkin kuin rkp:n jäsenet, eivät voi tai heidään ei tarvitse kuunnella oman järkensä ja omatuntonsa ääntä äänestystilanteissa.

Ei siis mitään uutta odotettavissa Pietarsaaren kunnallispolitiikkaan.

PRO Pietarsaari

”Muutos-esitykset hyväksytään usein ”Olkoon näin nyt tämän kerran” -mentaliteetilla.”

#