lauantai 15.5.2021 | 10:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

KUVA ENNEN JA NYT: Pietarsaaren kävelykatu muotoutui omaksi itsekseen vuosien myötä

Ti 16.2.2021 klo 15:00

Pietarsaaren Sanomien uudella Ennen, nyt -palstalla pannaan merkille ja palautetaan mieliin kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia vuosien varrella.

Kanavapuistikko muuttui kävelykaduksi 1990-luvun alussa vuosia kestäneiden esitöiden ja keskustelujen jälkeen.

Kävelykatu vihittiin käyttöön talviasussa 16.10.1992 koko kansan juhlalla, jossa poliitikot hiihtivät kilpaa, taikuri taikoi, koululaiset lauloivat, eläkeläiset esiintyivät.

Kansanjuhlat ilotulituksineen järjestettiin tietoisesti kaikenikäisille; kun kävelykatu tunnetaan omaksi, sitä myös suojellaan, oli taka-ajatuksena.

Kahden vuoden kuluttua vihkiäisistä Pietarsaaren kävelykatua kehuttiin tutkimuksessa yhdeksi parhaimmiksi Suomessa. "Kävelykatu on ajatuksella rakennettu, mutta toiminnassa on alkukankeutta".

Kokkolan kävelykatu ei tuolloin saanut läänintaiteilija-arkkitehdistä, diplomi-insinööristä ja konsultista koostuneelta asiantuntijaryhmältä kovin hyvää arvosanaa, sillä "Kokkolan kävelykadun valtaavat autot talvisin" kun kävelykadun pitää olla "ympärivuotisesti jalankulkijoille omistettu, ja pinnoitteiden, istutusten ja kalustuksen sen mukaan suunniteltuja".

Kolmikko oli tallannut kilometritolkulla jo Euroopan ja varsinkin Pohjoismaiden kaupunkien kävelykatuja.

#