keskiviikko 6.7.2022 | 10:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Jättimäiset runotortut valtaavat Pietarsaaren – Runeberginviikolle ideoitiin vetonaula, johon on helppo tarrata ulkosalla ja turvallisesti.

Pietarsaaressa vietetään 31.1. - 7.2 perinteistä Runeberginviikkoa, jonka perinteisiin korona tällä kertaa iski muun muassa kirjailijavierailuiden kokoisen loven.

Kristian Sundqvist
Ke 27.1.2021 klo 18:42 | päivitetty ke 18:47

Toista metriä korkeita laatikoita, joiden päällä koreilee massiivisia runebergintorttumukaelmia? Kymmenen tällaista leviteltynä näkyviin ja historiallisiin paikkoihin pitkin Pietarsaarta?

Idea katsottiin Pietarsaaren kulttuuritoimessa juuri oikealla tavalla niin pöljäksi, että se päätettiin toteuttaa. Kyse ei ole pelkästä tilataiteesta, vaan sunnuntaina käynnistyvällä tempauksella on runollinen puolensa.

– Kukin torttu sisältää yhden J.L. Runebergin runon, kertoo kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen.

Pietarsaaressa vietetään 31.1. - 7.2 perinteistä Runeberginviikkoa, jonka perinteisiin korona tällä kertaa iski muun muassa kirjailijavierailuiden kokoisen loven.

"Sellainen ohje oli, että isoja niistä pitää tulla."

Jenni Österlund

Kuvataiteilija

Kun yleisötilaisuudet eivät käy laatuun tuli tarpeeseen kehitellä ulkoilmatempaus. Runotortut ottavat kaupunkilaiset mukaan leikkimielisen aarrejahdin muodossa; tarkoitus on löytää kaikki kymmenen Pietarsaaren kaupunkikuvasta.

Eikä siinä vielä kaikki. Jokainen torttu sisältää yhden Runebergin kirjoittaman runon sekä ruotsiksi että suomeksi ja runot olisi tarkoitus tunnistaa.

Onnistui tunnistuksessa tai ei voi löydöksensä raportoida vastauslomakkeeseen, joka jaetaan Runeberginviikon ohjelmavihkon mukana kaikkiin Pietarsaaren talouksiin. Lomakkeen palauttaneet ovat mukana kirjalahjojen arvonnassa.

Mahtitorttujen taiteellisesta suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut kuvataiteilija Jenni Österlund yhdessä Michele Ucheddun ja Sara Östmanin kanssa. Österlund paljastaa, että toimeksianto on melko vapaamuotoinen.

– Sellainen ohje oli, että isoja niistä pitää tulla.

Österlundin, Ucheddun ja Östmanin luovuudet hedelmät odottelevat vielä sisätiloissa Pietarsaaren Svenska Gårdenilla. On hämärän peitossa, mitä säänkestäville tortturakennelmille tehdään, kun vuoden 2021 Runeberginviikko on juhlittu.

– Voi olla, että lahjoitamme niitä mahdollisille kiinnostuneille, Hyytinen pohtii.

Yleisötilaisuuksien peruuntumisesta huolimatta tapahtuu Runeberginviikolla monenlaista.

Kaupunginkirjastossa vihitään käyttöön Vihreä kirjasto -projektiin kuuluva vihreä nurkkaus. Kirjastosta löytyy viikon aikana myös vaihtokauppaperiaatteella toimiva kirjakirppis.

Kirjallisuutta jaetaan koteihinkin. Ohjelmavihko sisältää nimittäin otteita muun muassa Tommi Liimatalta ja Lars Sundilta. Jälkimmäisen osalta pietarsaarelaisia hemmotellaan maistiaisella tulevasta romaanista Prinsessa Vaasa.

#