tiistai 26.10.2021 | 22:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Pietarsaaren kirjastoon omatoimisuutta Kokkolan malliin – lehtienlukusalin aukioloajat laajenevat, kunhan koronatilanne sallii

Kristian Sundqvist
Ti 5.1.2021 klo 17:08

Kokkolan kirjastotoimenjohtaja Susann Forsberg naurahtaa puhelimessa hyväntahtoisesti, kun saa tietää mitä Pietarsaaressa puuhataan.

Pietarsaaren sivistyslautakunta päätti joulukuussa avata lehtienlukusaliin omatoimikirjaston samoilla käyttösäännöillä, joita Kokkolan kaupunginkirjasto lehtisalissaan noudattaa.

– Enpä ollut kuullut, mutta on aivan tavallista, että otetaan mallia muilta, Forsberg sanoo.

– Kyllä mekin vähän muualta kopioimme, kun pari vuotta sitten aloitimme, hän jatkaa.

"Pelkästään hyviä kokemuksia."

Susann Forsberg

Kokkolan kirjastotoimenjohtaja

Pietarsaaren lehtienlukusalin itsepalvelu-ulottuvuus on määrä panna toimeen tammikuun aikana, mikäli koronarajoitukset sallivat.

Millainen Kokkolan kaupunginkirjaston malli oikeastaan on?

– Lehtienlukusalista lainattavissa olevaa aineistoa voi lainata automaatin kautta, avaa Forsberg.

– Käytännössä kyseessä on lehtienlukusalin omatoiminen käyttö tuolla fyysisesti rajatulla pinta-alalla, tiivistää Pietarsaaren kirjastojohtaja Leif Storbjörk.

Lehtienlukusalin ulko-ovelle tulee kirjautumislaite, jolle on vilautettava kirjastokorttia ja näppäiltävä PIN-koodi. Tätä ennen on pitänyt kertaalleen asioida kirjaston palvelutiskillä.

– Kukaan ei pääse sisään ennen kuin on rekisteröitynyt ja saanut ruksin systeemiin, Storbjörk muistuttaa.

Lehtienlukusalin omatoimitunteja olisivat arkiaamut kahdeksasta kymmeneen sekä viikonloput ja arkipyhät välillä 8-18. Asiakaspalveluajat pysyvät entisellään.

Omatoimikirjasto ei siis tässä tapauksessa tarkoita sitä, että kirjastosta voisi omatoimisesti lainata ja sinne palauttaa kirjoja. Myöskään varattuja kirjoja ei ainakaan aluksi voi omatoimiaikoina käydä lainaamassa.

Täyden palvelun omatoimikirjastoja kyllä löytyy Kokkolan kaupungista jo Koivuhaalta ja Lohtajalta, seuraavaksi toimintamalli otetaan käyttöön Kälviällä. Omine aikoineen voi kirjalainauksia tehdä myös esimerkiksi Luodossa tai Evijärvellä.

Kokkolan ja Pietarsaaren kaupunginkirjastot sijaitsevat ydinkeskustoissa. Kokkolassa ei ole ainakaan vielä uskallettu avata koko keskustakirjastoa omatoimiasioinnille eikä näin olla tekemässä Pietarsaaressakaan.

– Kaupunkimaisuuden huonoja puolia, sanoo Storbjörk viitaten mahdolliseen ilkivaltaan tai häiriköintiin.

Kokkolassa ei ole pian kahden vuoden kokemuksella havaittu häiriökäyttäymistä lehtienlukusalin omatoimiajoilla.

– Ei minkäänlaista, pelkästään hyviä kokemuksia, kertoo Susann Forsberg.

Sama pätee täysimittaisten itsepalvelulainausten sivukirjastoihin. Kokkolassa pidetäänkin ovi avoinna mahdollisuudelle avata myös koko kaupunginkirjasto omatoimiajoille.

Pietarsaaressa Storbjörk näkee tärkeänä, että omatoimisuudessa päästään liikkeelle ja asiasta aletaan saada kokemuksia. Tärkeää on, että lehtienlukusalin rauhallinen ja hiljainen tunnelma säilyy omatoimiaikoinakin.

– Mahdollisuutta noutaa varauksia voisi miettiä, mutta toiminnot eivät saisi olla häiriöksi.

Storbjörk korostaa, että lehtienlukusalin omatoimikirjaston aloittamisessa mennään koronatilanne edellä.

– Olemme odottavalla kannalla. Lähiviikkoina nähdään, miten asia etenee.

Kirjaston henkilökunta opastaa asiakkaita omatoimikirjaston käytössä, kunhan niin pitkälle päästään. Alle 18-vuotiaat saavat olla omatoimisia huoltajan kirjastossa allekirjoittaman käyttöoikeushakemuksen kautta.

Lehtienlukusalin säännöllisiksi hyödyntäjiksi tunnustautuvat pietarsaarelaiset ystävykset Jukka Aaltonen ja Alpo Pynttäri arvelevat, että omatoimipalvelua tuskin tulisi juuri käytettyä.

– Neljästä viiteen kertaa viikossa täällä tulee täällä käytyä. Kahdeksasta kymmeneen -ajankohta olisi eläkeläiselle ehkä turhan aikaisin, pohtii Aaltonen.

– Samoilla linjoilla, tuumii Pynttäri.

Parivaljakko korostaa samalla, että omatoimikirjasto on varmasti hyvä juttu tällaista palvelua tarvitseville.

Lehtienlukusalissa he ammentavat tarjonnasta laajalla skaalalla. Aaltonen ehti Aamulehden urheilusivuille ja Pynttäri poimi luettavakseen tuoreimman Tekniikan Maailman.

KOMMENTTI

Kristian Sundqvist

Kirjoitin elokuussa 2011 Pietarsaaren Sanomiin reportaasin Lontoon Peckhamista, joka oli joutunut kaupunkia ravistelleiden mellakoiden ja ryöstelyn kouriin.

Särjetyt ja poltetut liikehuoneistot ja kaikesta huolimatta tulevaan uskoneet paikalliset haastateltavat tarjosivat epätavallista PS-sisältöä. En olisi koskaan uskonut, että tuo artikkeli muistuisi mieleen Pietarsaaren omatoimikirjaston yhteydessä.

Peckhamin pääkadulla oli nimittäin käynyt niin, että ryöstettyjen kauppojen keskelle jäi yksi poikkeus eli kirjakauppa.

Uusillakaan kirjoilla saati kirjastotavaralla ei 2000-luvun todellisuudessa ole jälleenmyyntiarvoa. Kirjoja ei myöskään voi syödä, juoda tai käyttää päihtymiseen ainakaan kemiallisessa mielessä. Edes kirjojen rikkomisessa ei ole mitään hävityksen riemua, pitää nähdä paljon vaivaa suhteessa vahinkoon.

Niinpä uskaltaa kuvitella, että todellinen omatoimikirjastokin voisi toimia Pietarsaaren ja Kokkolan keskustoissa.

Ääneen lausumaton pelko päättäjillä on, että konsepti houkuttelisi kirjastopalvelujen käyttäjien lisäksi myös muunlaisia käyttäjiä. Voi olla, mutta tähän voisi reagoida, jos niin kävisi. Toimintaa omatoimikirjastossa joka tapauksessa valvovat niin kamerat kuin vartiointiliike.

#