keskiviikko 6.7.2022 | 09:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Jalkapallo Pedersören lukion urheilulinjan valikoimiin – sekä pojille että tytöille tarkoitettu suuntautumisvaihtoehto käynnistyy syyskuussa

Ma 21.12.2020 klo 13:00 | päivitetty ma 13:02

Kristian Sundqvist

Pedersören lukio on päättänyt kehittää urheilulinjansa toimintaa tuomalla mukaan jalkapalloilun suuntautumisvaihtoehdon.

Ensi vuoden syyskuussa lukuvuoden toisen jakson myötä aloittavaan ja kevääseen jatkuvaan kokonaisuuteen tavoitellaan tyttöjä ja poikia, jotka panostavat jalkapalloon tosissaan. Mukaan mahtuu ainakin viisitoista, mutta korkeintaan 20 koululaista.

Opettajista ei toiminnan uskottavuus ainakaan jää kiinni. Vetäjänä toimii FF Jaron entinen liigapelaaja Rasmus Vikström. Hän opiskellut jalkapallovalmennusta Euroopan jalkapalloliiton Uefan B-lisenssin verran.

Fysiikkavalmennuksesta vastaa Glenn Sundkvist, joka on meritoitunut muun muassa Jaron edustusjoukkueen fyysisenä valmentajana. Löytyypä jalkapallo-opintojen taustalta myös Emil Öhberg, jota ei Pietarsaaren seudun urheiluväelle tarvitse erikseen esitellä.

– Emil luennoi kurssilaisille muun muassa aktiiviurheilijan arjesta, kertoo Pedersören lukion rehtori Monika Eklund-Laurila.

Oppitunteja pitävät myös Christopher Treier - alanaan urheilupsykologia - sekä Pontus Backlund, joka opettaa kurssilaisille ravitsemukseen liittyviä asioita.

Pääpaino on tietysti yksilölähtöisessä harjoittelussa oppituntien sijaan. Ei ole mahdotonta, että Öhberg ottaisi myös valmennuksellista roolia etenkin, jos mukana on runsaasti maalivahteja.

– On todella suuri voimavara, että meillä on tässä Rasmuksen ja Emilin kaltaiset osaajat mukana, sanoo Pedersören kunnan liikuntasihteerinä työskentelevä Backlund.

Backlundilla itselläänkin on vakuuttava jalkapallotausta, mutta hän vannoo varsinaisten töidensä hoitamisen täyttävän siinä määrin, että häntä ei tässä yhteydessä kentän laidalla nähdä.

Jalkapallon harjoitteleminen osana koulunkäyntiä on Pännäisissä jatkossa yhtä juhlaa sikäli, että vastavalmistunut ja huippunykyaikainen kuplahalli tarjoaa otolliset olosuhteet. Sursikin liikuntapuistosta löytyy hallin lisäksi kaikki muukin, mitä esimerkiksi jalkapalloilijat tarvitsevat. Fysiikkavalmennus hoituu Sportis-kuntosalilla.

– On suuri etu, että kaikki on yhdessä ryppäässä, näkee Eklund-Laurila.

LKI-Arenaksi nimetty halli antaa piristysruiskeen koko pedersöreläiselle jalkapalloilulle ja seurojen toiminnalle.

– Tiedän, että tätä on jalkapalloväki odottanut kauan, Eklund-Laurila sanoo.

Oma roolinsa osana lukio-opintoja tapahtuvassa jalkapalloharjoittelussa on siinä, että koulun yhteydet nuorten urheilijoiden seuroihin toimivat.

– Tarkoitus on tavata seurojen edustajia jossain vaiheessa, Eklund-Laurila arvioi.

Pedersören lukiossa ei vielä tällä erää ennakoida, että uusi suuntautumisvaihtoehto houkuttelisi lukioon oppilaita lähialueita kauempaa. Mahdottomana sitäkään ei pidetä.

Vetäjänä toimii FF Jaron entinen liigapelaaja Rasmus Vikström.

#