torstai 13.5.2021 | 12:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

"Ensimmäisen kodin myynti nuorelleparille on kiinteistönvälittäjän paras kauppa" – Pietarsaaren seudun yrittäjät valitsi Meklaritoimisto J. Riskan vuoden yritykseksi

Kristian Sundqvist
Ti 24.11.2020 klo 15:24

Kun Pietarsaaressa sanotaan, että katsotaan Riskalta tai pannaan myyntiin Riskalle tietävät kaikki, mistä puhutaan. Ketjuihin kuulumaton kiinteisönvälitysyritys on ollut osa Pietarsaarta jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Maanantaina sai Meklaritoimisto J.Riska LKV huomionosoituksen muilta alueen yrityksiltä. Pietarsaaren seudun yrittäjät ry:n puheenjohtaja Aki Salminen luovutti yrittäjä-toimitusjohtaja Jan Riskalle yhdistyksen vuotuisen yrittäjäpalkinnon.

Salminen höysti toimitusta asiaankuuluvin ylisanoin, jotka saivat Riskan hämilleen.

– En olisi osannut arvata, että yrityksemme saa tämän palkinnon. Kiitos kuuluu hyvin suurelta osin työntekijöillemme.

Yritys sai alkunsa 1990-luvun taitteessa, kun Jan Riska päätti yhdessä kollegansa Yvonne Vaskivuon kanssa lähteä SKV:n palveluksesta omilleen. Vaskivuo jäi pian sivuun ja tällä hetkellä Jan Riska omistaa yrityksen yhdessä Catrine-puolisonsa kanssa.

Meklaritoimisto Riska on pysynyt itsenäisenä alati keskittyvällä alalla. Edellytyksenä on vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ollut, että kauppaa tulee.

– Ennen syntyi parhaimmillaan puolitoista kauppaa työpäivää kohden, nykyään tavoite on keskimäärin yksi kauppa työpäivässä, Jan Riska sanoo.

Riska yhdistyy pietarsaarelaisten mielissä Pietarsaareen, mutta yritys on vahva myös ympäröivällä seudulla.

– Toiminta-alueellamme asuu noin 50 000 ihmistä, Riska muistuttaa.

Suomi on nyt kovin erilainen kuin 30 tai edes kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä kuuden työntekijän voimin toimiva J.Riska LKV on kyennyt reagoimaan muutoksiin eikä Jan Riska pidä huonona edes sitä, että finanssivalvonta kiristi viime vuosikymmenen lopulla asuntojen lainakattoa kahteenkin otteeseen.

Esimerkiksi 85 prosentin lainakatto tarkoittaa, että asunnon ostajalla on oltava 15 prosenttia omaa rahaa.

– Kiristykset näkyivät jonkin aikaa, mutta nyt ostajat ovat jo osanneet valmistautua asiaan. On ihan hyvä, että ihmiset eivät pääse ylivelkaantumaaan.

Nyttemmin lainakattoa on höllennetty osana korona-ajan vakauspäätöksiä. Korona ei olekaan iskenyt kiinteistömarkkinoille siinä määrin, kuin alkuun pelättiin.

– Alkukesällä näytti jo paremmalta ja ensi vuoden ennusteet ovat melko valoisat.

Hyvässä muistissa Riskalla ovat myös ajat, jolloin pankit saivat myöntää ja niistä myönnettiin sadan prosentin asuntolainoja.

– Jopa 110 tai 120 prosentin lainoja, jotta asiakas saattoi ostaa vaikka veneen siinä samalla. Ne ajat ovat ohi.

Ostajia ja sen myötä asuntokauppoja jarruttaa nykyään hyvin käytännöllinen seikka.

– Yksi suurimmista esteistä on pankkiajan saamisessa, siis siinä, että pankkiin saa yhteyttä. Nykyään voi ostajalla myös mennä pari viikkoa siihen, että pankin kanssa pääsee keskustelemaan omasta lainastaan. Tämä toki vähän vaihtelee pankkien välillä, mutta yleisesti ottaen on menty tähän suuntaan.

Vaikka raha on nykyään tiukemmassa on ensiostajien matka suomalaisten tavoittelemaan omakotitalosumiseen lyhentynyt.

– 90-luvulla pariskunnat ostivat usein ensin pienen kaksion, sitten rivitalon ja lopulta perheelle omakotitalon. Nykyään ostetaan usein ensiasunnoksi se rivitalo tai omakotitalo.

Riska kehuu ensimmäistä omistusasuntoaan etsivien valveutuneisuutta.

– Todella hyvin ovat yleensä ottaneet selvää asioista ja seuranneet tilannetta. Monet nuoret ovat ensimmäiseksi ottaneet yhteyttä pankkiin.

Nuoret ostajat ja ensiasunnot muodostavat teeman, josta Jan Riska puhuu mielellään. Taitaapa hän aavistuksen liikuttua ottaessaan oma-aloitteisesti puheeksi sen, mikä kiinteistönvälitysalalla tuntuu hienoimmalta.

– Tässä työssä on kaikkein parasta, kun saat myydä nuorelleparille heidän ensimmäisen kotinsa. Se, kun näkee ne haaveet joita heillä on, että tässä kodissa pystytään elämään ja perustamaan perhe.

#