torstai 13.5.2021 | 12:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Palloiluhalli puhallettiin hetkessä harjakorkeuteen – keinonurmi edustaa uusinta osaamista: "Tätä on sanottu kaikkien aikojen luonnonmukaisimmaksi keinoalustaksi."

Kristian Sundqvist
To 19.11.2020 klo 16:17

Kauan sitä odotettiin, mutta nyt saa nauttia. Osapuilleen noin voi pedersöreläisen urheilu- ja etenkin jalkapalloväen tunnot tiivistää, kun Sursikin urheilupuiston palloiluhalli on viimein pystyssä.

Kun kuplahallista on kyse, niin varsinainen pystytys tapahtui parissa tunnissa puhaltamalla. Mahtihönkäys saatiin toteutettua keskiviikkoaamuna, ensiyritys maanantaina kariutui kovaan tuuleen.

– Tämä oli kuin purje, kuvaa hankkeen projektipäällikkö ja käytännön puuhamies Stefan Olli kesken jätettyä ponnistusta.

Kahta päivää myöhemmin onnistui ja nyt eivät puhurit halliin pysty.

Halli kantaa seuraavat viisitoista vuotta nimeä LKI Arena. Sponsorinimen taustalla on LKI Käldman AB, jonka rahoitus mahdollisti hankkeen.

Kuplahalli ei ole sanana hohdokas, mutta tästä hallista löytyy monenlaista kulmakarvoja kohottavaa. Jalkapallon pelaamisen ja harjoittelun kannalta oleellisin eli alusta edustaa alan uusinta uutta.

– Tämän sanotaan olevan lähempänä luonnonnurmea kuin mikään keinonurmi on tähän saakka ollut, iloitsee Olli.

Väite tuntuu uskottavalta, kun nurmella tallustelee ja sitä sormeilee.

– Huomaatko, että korretkin ovat hieman vaihtelevan mittaisia kuten oikeallakin nurmella, Olli huomauttaa.

Tällainen uuden sukupolven pelialusta ei sisällä kumirouhetta, mikä on tutkimusten mukaan vähentänyt loukkaantumisia. Keinonurmikokonaisuuden kaikki materiaalit ovat kaiken lisäksi kierrätettäviä.

– Tätä alustaa käyttää jo esimerkiksi ruotsalaisen Allsvenskan-seura Sirius ja kokemukset ovat olleet siellä hyviä, Olli sanoo.

Hehkutettu alusta ei tule Alajärveä kauempaa ja sen samoin kuin koko hallin toimitti sikäläinen Saltex Oy.

Oman säväyksensä uuden liikuntapaikan hurmaan tuo luonnonvalo. Hallin katto laskee valoa sisälle marraskuun harmaassa iltapäivässäkin ja voi vain kuvitella, miltä sisällä näyttää maaliskuun kirkkaudessa.

Lunta ei katolle pääse liikaa kertymään kiitos sulatusjärjestelmän.

#