maanantai 1.3.2021 | 05:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Jarolaisten pääkoppien joustavuus testissä – urheilupsykologi Paula Arajärvi: "Tyhjille katsomoille pelaamisesta voi tehdä jopa voittotekijän."

Kristian Sundqvist
Pe 23.10.2020 klo 09:47 | päivitetty pe 09:56

FF Jaron ja KTP:n lauantaisessa kohtaamisessa on paljon pelissä, mutta katsomot ovat Jaron viime sunnuntain AC Kajaani -kotiottelun tapaan tyhjät.

Psykologian maisteri ja sertifioitu urheilupsykologi Paula Arajärvi helsinkiläisestä SportFocus -valmennusyrityksestä muistuttaa, että jokainen urheilija reagoi poikkeustilanteisiin omalla tavallaan.

– On hyvin yksilöllistä, että kuinka paljon se kokemus oman suorituskyvyn synnystä on riippuvainen yleisön luomasta paineesta. Toinen syttyy yleisön edessä ja toinen taas paineistuu itse.

Yhdelle pelaajalle voi siis olla hankalaa saada parastaan irti ilman yleisön reaktioita, toinen saattaa kokea asiasta jopa helpotusta.

Oleellista on, miten urheilija kykenee reagoimaan itsensä kannalta epäedulliseen suuntaan tapahtuneisiin muutoksiin.

– Taitava pelaaja on taitava myös näissä asioissa, Arajärvi tiivistää.

Poikkeuksellisesta olosuhteesta voi hänen mukaansa rakentaa jopa voittotekijän suhteessa heihin, jotka eivät muutosta ole käsitelleet.

– Tähän pystyy ilman muuta vaikuttamaan psykologisen valmennuksen keinoin ja toivottavasti niitä käytetään.

Jaro on ehtinyt lokakuun aikana lusia koronakaranteeninkin.

– Jo karanteenin pelon aiheuttama epävarmuus on voinut olla joillekin urheilijoille hermostuttava tekijä siinä määrin, että se vaikuttaa suoritukseen, Arajärvi pohtii.

Toteutuessaan ei karanteeni eli pakollinen paussi harjoittelusta ole aina ollut niin paha juttu kuin luulisi.

– Tietynlainen herkkyys suorituksessa on voinut tulla esiin, kun karanteeni on ohi.

Psykologinen joustavuus on Arajärven mukaan hyvä termi kuvaamaan sitä, mihin kannattaisi pyrkiä.

– Voi löytää tilanteista uudenlaisia haasteita.

Yksinkertaistaen voi tiivistää, että jos kykenee reagoimaan muutoksiin paremmin kuin vastustaja, niin muutokset toimivatkin omaksi eduksi. Psylogisesti joustava urheilija kykenee tällaiseen.

Arajärvi korostaa, että vaikka koronan seurauksista voi yksilötasolla hakea jopa voittavia elementtejä on kyseessä kokonaisuudessaan stressaava tilanne.

– Esimerkiksi huoli toimeentulosta voi vaikuttaa muun muassa unen laatuun ja sitä kautta suorituskykyyn.

Ammattilaisurheilussa - jollaista Jaron edustusjoukkueen toiminta osittain on - pyritään valmistautumaan myös poikkeaviin tilanteisiin.

– Tähän koronatilanteeseen ei tietenkään käytännössä kyetty missään varautumaan, mutta psyykkisen valmennuksen keinoin voi tilanteisiin reagoida.

Jaron osalta kausi on päättymäisillään tai sitten ei.

Mikäli Jaro onnistuisi kuin onnistuisikin kapuamaan kakkossijalle kun sarja on ensi viikon lauantaina pelattu olisi ennen liigakarsintaotteluita edessä kolmen ja puolen viikon odotus tilanteessa, jossa osa pelaajasopimuksista päättyy jo sitä ennen.

Mahdollista on sekin, että karsintaa ei pelata, vaan sarjakakkonenkin nousee jossain vaiheessa tehtävällä kabinettipäätöksellä suoraan. Epävarmuutta ja poikkeuksellisia tilanteita on siis tiedossa lisää, jos Jaro itsensä kakkossijalle taistelee.

Lue myös: Jaro lähtee KTP:n kaatoon pirtein mielin, vaikka sarjanousu voi edellyttää korkeampaa matematiikkaa: "Suurin peli moneen vuoteen!"

#