maanantai 21.9.2020 | 18:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vesi ja sähkö kallistuneet Pietarsaaressa. Vesi on Pietarsaaressa kuusi prosenttia keskimääräistä kalliimpaa - jäteastioiden tyhjennyshinnat ovat puolestaan 32 prosenttia maan keskiarvoa halvemmat

Pirkko Högkulla
To 10.9.2020 klo 09:02

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen Kiinteistöliitto tutki syyskuussa 2020 kunnallisia maksuja kooltaan ja kulutukseltaan samanlaisissa taloyhtiöissä 59 eri kaupungissa. Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys on analysoinut tuloksia oman toimialueensa näkökulmasta.

Analyysin mukaan asuminen on kallistunut Pietarsaaressa tuntuvasti viime syksystä. Asukkaiden kukkarossa tuntuvat Kiinteistöyhdistyksen arvion mukaan erityisesti veden ja sähkön hintoihin tulleet reilun kuuden prosentin korotukset.

– Vesi on nyt Pietarsaaressa kuusi prosenttia keskimääräistä kalliimpaa. Kaukolämpö ja sähkö ovat sen sijaan vertailun kymmenen edullisimman joukossa, tiedottaa toiminnanjohtaja Arto Saarikoski.

Jätehuollon kunnallistamiseen Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ei näe perusteita.

– Pietarsaaren ja Kokkolan seudulla käytössä oleva sopimusperusteinen jätteenkuljetusjärjestelmä toimii hyvin. Taloyhtiöt saavat itse valita kuljetusyrityksensä ja sopia tämän kanssa tyhjennysväleistä ja hinnoista. Kovan kilpailun ansiosta palvelu pelaa ja jäteastioiden tyhjennyshinnat ovat 32 prosenttia maan keskiarvoa halvemmat.

Pietarsaaren ja Kokkolan seudulla toimiva Ekorosk haluaisi muiden kunnallisten jätelaitosten tavoin lakkauttaa asiakkaiden valinnanvapauden ja valita kuljetusyritykset taloyhtiöiden puolesta.

– Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen mielestä tuore tutkimus osoittaa, että Pietarsaaren ja Kokkolan seudun taloyhtiöt eivät tarvitse Ekoroskin apua kuljetusten kilpailuttamiseen, mutta Ekoroskin omissa taksoissa olisi paljonkin toivomisen varaa. Ekoroskin omat kiinteät maksut ovat muiden jätelaitosten laskuttamiin kiinteisiin maksuihin verrattuna peräti kolminkertaiset.

Kokkolan kiinteistöverotus on tuoreen vertailun mukaan tällä hetkellä 11 prosenttia keskimääräistä kireämpää. Vaikka uusia veronkorotuksia ei menneen vuoden aikana tehty, aiempien vuosien veronkiristysten seuraukset näkyvät Kiinteistöyhdistyksen mukaan pitkän ajan vertailussa.

– Taloyhtiöiden kiinteistöverolasku on 2,5-kertaistunut kymmenessä vuodessa.

Kokkolan kaukolämpö on vertailun mukaan maan edullisinta. Sähkö ja vesikin ovat edelleen vertailun kymmenen edullisimman joukossa.

Vaasassa asumiskustannukset ovat nousseet tuntuvasti viime syksystä.

– Asukkaiden maksutaakkaa on kasvattanut erityisesti kymmenellä prosentilla kiristynyt kiinteistöverotus. Vaasan kiinteistöverotus on korotuksen jälkeen jo 16 prosenttia keskimääräistä kireämpää.

Pietarsaaren ja Vaasan asumiskustannusten kallistumisesta huolimatta kaikki tutkitut pohjalais- ja keskipohjalaiskunnat kuuluvat kokonaiskustannuksiltaan kymmenen edullisimman kunnan joukkoon. Kokkola on koko vertailun kakkonen, Mustasaari neljäs, Pietarsaari kahdeksas ja Vaasa kymmenes.

Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys on Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla toimiva Suomen Kiinteistöliiton aluejärjestö. Yhdistyksen 635 jäsentaloyhtiössä asuu yli 25.000 asukasta.

#