Paikallisuutiset

Etäopetus lisääntyy opiston kursseilla – koronatilanne ajaa uusiin ratkaisuihin: "Uusien opintomuotojen alkusysäys"

Suomenkielinen työväenopisto on pian 40 vuotta toiminut Thodénin talossa, joka ei ole enää ajan vaatimuksia vastaavassa  kunnossa.
Suomenkielinen työväenopisto on pian 40 vuotta toiminut Thodénin talossa, joka ei ole enää ajan vaatimuksia vastaavassa kunnossa. Kuva: Pentti Höri

Työväenopiston syyslukukausi käynnistyy syyskuun ensimmäisellä viikolla. Ilmoittautumiset kursseille alkavat keskiviikkona 19. elokuuta.

Vapaa sivistystyö on samalla tavoin luovien ratkaisujen edessä kuin muukin opetus ja koulutus. Opetushallitus on vastikään toimittanut ohjeistukset myös kansalais- ja työväenopistojen tarpeisiin siitä, kuinka koronariskin kanssa toimitaan.

Niissä opetuksen järjestäjiä, tässä tapauksessa Pietarsaaren kaupunkia, kehotetaan arvioimaan muun muassa sitä, milloin on tarkoituksenmukaista siirtyä lähiopetuksesta etäopetukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Turvajärjestelyt muuttavat työväenopiston totuttua ohjelmaa eri tavoin. Osa kursseista toteutetaan etäopetuksena siinä määrin, kuin se on mahdollista ja järkevää.

– Kysyimme jo ennen kesälomia opettajiltamme, kuinka moni heistä olisi valmis siirtämään opetuksensa verkkoon kokonaan tai osaksi. Noin 15 kaikkiaan 50:stä opettajasta vastasi myönteisesti, rehtoriPäivi Rosnell kertoo.

Tässä hän näkee selvän jakauman: leipätyökseen kursseja eri puolilla maakuntaa vetävät opettajat ovat halukkaampia ja aktiivisimpia panostamaan etäopetukseen.

– He näkevät tämän myös mahdollisuutena tulevaisuutta ajatellen. Toisaalta meillä on paljon opettajia, joille itselleen kurssien vetäminen on samalla harrastus, ei vakityö. Monet ovat tehneet samaa vuosikaudet, eivätkä he näe mielekkäänä alkaa opiskelemaan verkossa opettamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonnollisesti monet kursseista ovat sen luonteisia, että ne vaativat lähiopiskelua ja -ohjausta. Näissä tapauksissa järjestelyt voivat olla haastavia, Rosnell sanoo.

– Miten esimerkiksi huolehditaan turvaväleistä jossain kädentaitojen kurssilla? Kuinka ohjeistetaan opiskelijaa kaukaa ompelussa? Tietenkin meidän täytyy noudattaa viranomaisohjeita. Odottelemme esimerkiksi maskien käyttösuositusta, toki halutessaan jokainen voi niitä käyttää.

Verkko-opetus voi mullistaa myös vapaan sivistystyön totuttuja rakenteita. Netissä opettajan ja opiskelijan sijaintipaikalla ei ole merkitystä, joten pietarsaarelainen voi periaatteessa osallistua helsinkiläisen opiston järjestämälle kurssille. Rahoitus luonnollisesti seuraa järjestävää opistoa.

Tämä toki lisää Pietarsaaren työväenopistonkin mahdollisuuksia laajentaa kurssitarjontaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi nyt meillä alkaa verkossa ranskan kielen alkeiskurssi, jolla on tamperelainen opettaja. Meillä on ollut aina haasteena rekrytoida opettajia, ja tämä antaa nyt uusia mahdollisuuksia, Päivi Rosnell sanoo.

– Tämä on nyt uusien opintomuotojen alkusysäys. On mielenkiintoista nähdä, mitä se tulee tarkoittamaan meille. Lisääntyvätkö opiskelijat vai vähenevätkö ne? Rosnell pohtii.

Hän jännittää niin ikään sitä, miten ihmiset uskaltautuvat nykytilanteessa mukaan opiston kursseille.

Työväenopiston kurssitarjonta on hänen mukaansa ehkä jopa hieman lisääntynyt ja monipuolistunut entisestä tänä syksynä.

– Siihen on aika yksinkertainen selitys: meillä on ollut koronakevään takia enemmän aikaa suunnitella uutta lukuvuotta. Väitän, että se näkyy tarjonnassa.

Monia huolettaa Rosnellin mukaan varmaankin myös, pystytäänkö kursseja viemään loppuun, mikäli koronatilanne pahenee.

Laskutusjärjestelmää on muutettu tätäkin ajatellen. Kun aiemmin kurssimaksut on veloitettu noin kolmen viikon kuluttua kurssien alkamisesta, nyt laskut tulevat vasta kurssien loppuvaiheessa.

– Jos kurssi pakottavista syistä keskeytyy, laskutamme opiskelijoita vain pidetyistä tunneista, Päivi Rosnell rauhoittelee.

Lue myös:

Pietarsaaren työväenopiston talo vetelee viimeisiään: sisäilmaongelmia ja muuta turvallisuutta tutkitaan – pahimmassa tapauksessa kurssitoiminnalle löydettävä korvaavat tilat

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä