Paikallisuutiset

Erittäin uudenlainen koulu - Kielikylpykoulun kiertokävely on tutkimusmatka oppimisen tulevaisuuteen

Kristian Sundqvist

– Kielikylpykoulun tarina Pietarsaaressa todistaa, että oppiminen ei ole seinistä kiinni.

Kyseisen koulun rehtorinKristiina Hellstrandin huomio pohjaa koettuun: kielikylpeä on ehditty niin Ristikarilla, Pursisalmella kuin entisen kauppaoppilaitoksen tiloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pian vietetään tarkoitustaan varten rakennetun kielikylpykoulun ensimmäistä oppimispäivää aivan aikataulun mukaan. Näin tapahtuu siitäkin huolimatta, että muutto on vielä pahasti kesken.

"Miellyttävät ja kodikkaat tilat tuovat mukanaan sen, että niitä halutaan kohdella hyvin."

– Neljäsataa tai ehkä kuusisataa banaanilaatikollista tavaraa odottaa Rådmansin parakissa, Hellstrand laskeskelee.

Tärkein eli itse koulurakennus on kuitenkin valmis ja millainen siitä tulikaan. Uusi koulu on kiehtova, innostava ja näkökulmasta riippuen jopa outo.

Hämmästyttävien yksityiskohtien vyöry käynnistyy jo pihalta: erilaisilla soittopeleillä voi pistää pystyyn improvisoidun konsertin ja keskellä pihaa jököttävän ikivanhan kiviaidan viertä kulkevat pitkospuut. Hiekkalaatikolla on kokoa kuin luksushotellin uima-altaalla. Kun yhteen suuntaan katsoo näkee marjamaan, toiseen kulmaan on kasattu niittykumpu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Piha kutsuu tutustumaan ja tutustujia on jo riittänyt. Viidennelle eli tämän koulun ylimmälle luokalle meneväOnni Keskitalo otti tiistaina tuntumaa pihasoittimiin ja kuikuili äitinsäHeidi Keskitalon kanssa liikuntasalin ikkunasta sisälle.

Osansa uuden rakennuksen taikaan tuo ulkoseinää komistava ja tarkoituksellisesti ruostuva Corten-teräs.

– Sehän ei ole vielä valmiiksi ruostunut, voi olla että siitä tulee vielä aika kivan näköinen, pohti Heidi Keskitalo.

Entä sisätilat? Lehtiartikkelin sanat eivät riitä kertomaan, miten erilainen paikka tämä on perinteisiin koulurakennuksiin verrattuna. Tiedossa on pitkään ollut, että luokkien sijasta löytyy enemmän tai vähemmän avoimia "oppimisympäristöjä", mutta todellisuus on silti puhutteleva.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eskarilaisten ryhmä saattaa viettää satuhetkeä elävistä kasveista koostuvan viherseinän kupeessa samaan aikaan kun käytännössä samassa tilassa sijaitseva ruokailuaukio voi olla täynnä syöjiä. Viherseinä itsessään kertoo, millaisin mielin rakennusta on suunniteltu: seinän on määrä sekä parantaa sisäilmaa että toimia ilmanlaadun mittarina. Seinästä vastaava yritys seuraa sen hyvinvointia etänä.

Mikäli kyseessä olisi teknotrilleri eikä koulu voisi viritystä kutsua biodigitaaliseksi organismiksi. Se sopisi rakennukselle, jonka ylin kerros on melkein kokonaan teknistä tilaa.

Kaikesta hifistelystä ja materiaalivalinnoista - jalopuutakin löytyy - huolimatta tämä on koulu, joka suunniteltiin ja toteutettiin oppimisen ehdoilla. Pedagogiikka saattaa olla huippumodernia, mutta tietyt perustavat kivijalat ovat samat kuin aina.

– Opettaja on opettaja ja aikuinen, mikä luo turvan, Kristiina Hellstrand alleviivaa.

Uuden koulun edustamassa asenteessa ei opettaja hae auktoriteettiaan massiivisesta opettajanpöydästä, jonka taakse linnoittautuisi. Modernistista opettajainhuonettakaan ei heti moiseksi uskoisi.

Vanhempia ja henkilökuntaankin kuuluvia saattaa yhä mietityttää, miten koulutyö uusissa tiloissa sujuu. Akustiikka tuntuu tyhjässä koulussa käyskennellessä hyvin vähäkaikuiselta, mutta riittääkö se ja miten lapset ylipäätään täällä käyttäytyvät?

– Vaikea kuvitella että he juoksisivat päättöminä ja huutaisivat, Hellstrand pohtii.

– Miellyttävät ja kodikkaat tilat tuovat mukanaan sen, että niitä halutaan kohdella hyvin, hän jatkaa.

Rehtori summaa uuden koulun tavoitteiden rakentuvan hyvästä oppimisympäristöstä, hyvästä sisäilmasta, hyvästä akustiikasta ja toimivasta tekniikasta.

Paljon ainakin pietarsaarelaisessa koulurakentamisessa ennenkuulumatonta on noiden asioiden eteen Kielikylpykoulussa tehty.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä