lauantai 16.1.2021 | 22:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunginmuseossa riitti kuhinaa ilmaispäivänä – museoiden suosio on laajemminkin nousussa

To 23.7.2020 klo 09:54 | päivitetty to 10:12

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kristian Sundqvist

Pietarsaaressa vietettiin keskiviikkona museoiden avoimien ovien päivää. Ainakin kaupunginmuseossa eli Malmin talolla väkeä olikin yhdellä kertaa jopa kymmeniä siten, että asiakaskunta koostui pienistä seurueista tai yksittäisistä kansalaisista.

Suurin kiinnostus kohdistui Fäbodan taannoista kylpylää esittelevään näyttelyyn.

– Luin tästä asiasta lehdestä jo kun näyttely avattiin, mutta olemme puolison kanssa viettäneet aikaa mökillä, kertoi Anniksi esittäytynyt museovieras.

Marie Nyman, Sami Sinkkonen ja pieni Amelie Sinkkonen seurueineen tekivät museolla niin sanottua täyttä kierrosta, joka oli osa laajempaa kaupunkikierrosta.

– Jatkamme tästä Skataan ja sitten Fäbodaan, kertoi Marie Nyman.

Pietarsaarelaissyntyinen Nyman oli vieraillut Malmin talossa ennenkin, mutta Sami Sinkkonen kertoi käynnin olevan hänelle ensimmäinen. Ilmainen sisäänpääsy tuli seurueelle yllätyksenä.

– Olisimme siis tulleet museoon joka tapauksessa, Nyman sanoi.

Museovirasto on arvioinut, että kuluvalla kesäkaudella saatetaan Suomessa rikkoa museoiden aiemmat kokonaiskävijäennätykset. Syinä ovat matkailun painottuminen melkein kokonaan kotimaahan sekä se, että museot koetaan turvallisiksi vierailukohteiksi.

Kyse on myös pitemmän aikavälin trendistä. Maamme museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot kaksinkertaistuivat viidessä vuodessa (2014-2019). Kävijämäärissäkin nousua oli yli 40 prosenttia.

Kaupunginmuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12-16. Strengbergin tupakkamuseo on auki 7. elokuuta saakka tiistaista perjantaihin klo 12-16.

#