perjantai 22.10.2021 | 11:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Iglu Fäbodassa hyvällä merinäköalalla olisi unelmieni paikka

Mari Syrjälä
Ti 14.7.2020 klo 10:45

Kun kuulin ensimmäisen kerran lasi-igluista Lapissa, olisin halunnut heti päästä sinne. Makoilemaan lämpöiseen, ihanaan sänkyyn ja katselemaan yötaivasta ja mahdollisesti revontulia. Mutta 500,-/yö!

En ole siis vieläkään käynyt Lapissa iglussa.

Rakastan Fäbodaa. Sen rantoja, puita, kallioita ja aaltoja. Mutta minulle riittää, että pääsen niihin tiettyihin paikkoihin. Ja talvella en käy oikeastaan koskaan Fäbodassa. Ja vaikka moni sanoo, että haluaa pitää Fäbodan luonnontilassa, luulen että puiset kulkuväylät ovat olleet hyvin tervetulleita. Ainakin minulle niistä on tullut suosikkipaikka. Heimo Riihimäki kirjoitti varsin osuvasti pe 10.7. Pulssissa, että pitää päättää mikä on se luonnon luonnontila jota olemme halukkaat varjelemaan.

Meillä on kaksi hienoa paikkaa, Pikkuhiekka (jonka minä miellän Fäbodaksi) ja Isohiekka. Voisin ajatella, että he jotka kaipaavat enemmän luonnontilaista paikkaa, kävisivät Isollahiekalla. Ne taas, jotka haluavat hieman palveluita, vessan ja muita ihmisiä, käyvät Fäbodassa.

Sitä paitsi Fäboda ei ole lähellekään luonnontilainen, kun ”puoli” metsää on asuntovaunuilijoiden käytössä ja ainakin minulla on olo, että se on heidän aluettaan (eli en voi mennä sinne kiertelemään ja katselemaan). Enkä tällä tarkoita sitä, että haluaisin heidät pois sieltä. Jos olisin vaunuilija, voisin myös haluta paikan sieltä.

Koska Fäbodassa on jo jonkin verran rakennelmia, vaunualuetta ja kulkuväyliä, ei mielestäni kolmesta iglusta voi olla suurta haittaa. Itse voisin ehdottaa, että johonkin kohtaan puuväylää, rannan lähelle, tehtäisiin jonkinlainen grillikatos, jota joku jo aiemmin vähän kaipailikin. Kokkolan Laajalahti oli mielestäni aika kivasti laitettu, frisbee-golfeineen ja grillikatoksineen.

Joku epäili, että jos yksi saa luvan rakentaa igluja, niin muutkin haluavat. Mutta kyllähän siihen saisi säännöt väsättyä. Ihan kuin vaunualueella on vain tietty määrä paikkoja, niin iglujakin saisi olla vain muutama. Ja vuokra sen mukainen, että ihan kellä tahansa ei olisi varaa sinne igluja pykätä.

Iglu Fäbodassa hyvällä merinäköalalla olisi unelmieni paikka. Kurjemmallakin säällä voisi istuskella sisätiloissa ja katsella aaltoja ja nukahtaa katsellen auringonlaskua, tähtiä tai kuutamoa. Tuskin ikinä raaskisin maksaa siellä yöpymisestä, mutta ihanaa se olisi. Igluyö esim. Nanoqissa ei houkuta kyllä yhtään.

Sitä kyllä mietin, kestäisivätkö iglut myrskytuulia? Ja saisiko iglussa olla rauhassa, vai kävisikö siellä uteliaat tirkistelemässä ikkunoista? Ja kuinka niitä voisi suojella ilkivallalta, kun alueella kuitenkin pyörii hyvin paljon kaikenlaisia ihmisiä? Entä olisiko iglut helpompi sijoittaa Isollehiekalle? Se ei tunnu olevan niin suuressa suosiossa, joten vastustajien määrä voisi olla paljon pienempi.

Fäboda ei ole lähellekään luonnontilainen.

#