torstai 22.10.2020 | 10:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juthbackan markkinat peruttu tältä vuodelta: Ainutkertaisen päätöksen taustalla koronarajoitukset - vaikeita toteuttaa ja markkinoiden luonne kansanhuvina häviäisi

Pirkko Högkulla
To 9.7.2020 klo 13:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Juthbackan markkinoita ei järjestetä tänä vuonna. Juthbackan markkinat oli alkujaan tarkoitus pitää Uudessakaarlepyyssä tänä vuonna 21-22. elokuuta. Järjestävän tahon, Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap ry:n hallituksen keskiviikkona tekemällä päätöksellä tapahtumaa lykätään vuodella eteenpäin ja pidetään elokuussa 2021.

Syynä ovat koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset.

– Rajoitukset jotka Aluehallintovirasto, THL sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat julkaisseet 1.7. koskien yli 500 hengen yleisötilaisuuksia on markkinoiden osalta erittäin vaikeita toteuttaa, toteaa puheenjohtaja Peter Nyman.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi turvavälien pitäminen ja mahdollisen tartunnan jäljitys ovat erityisen vaikeita järjestää turvallisella tavalla.

– Jos Juthbackan markkinoilla tehtäisiin rajoitusten edellyttämät järjestelyt niin markkinoiden luonne kansanhuvina häviää. Muun muassa tämän takia siirrämme markkinat ensi vuodelle.

– Markkinoiden järjestäjänä emme myöskään voi ottaa sitä riskiä että Uudestakaarlepyystä ja sen lähialueesta tulisi mahdollisen tartunnan leviämisen keskipiste, painottaa Peter Nyman.

Juthbackan markkinat on kävijämäärältään Suomen suurempia ja tapahtumana tärkeä paitsi Uudellekaarlepyylle myös koko lähialueelle.

– Päätös lykätä markkinat ensi vuodelle vaikuttaa tietysti myös Veteranbilssällskapetin toimintaan ja on myös iso isku meidän yhteistyökumppaneille, Uudenkaarlepyyn urheiluseuroille ja alueen elinkeinoelämälle, harmittelee Peter Nyman.

Vuodelle 2020 tehdyt paikkamaksut siirtyvät vuodelle 2021.

Tapahtuman tausta ulottuu kauas 1970-luvulle kun pieni joukko autoharrastajia kokoontui vaihtamaan ja myymään autonosia. Jättisuureksi paisuneen ulkoilmakirppiksen kävijämäärä on monena vuotena riittänyt vähintään triplaamaan Uudenkaarlepyyn asukasluvun, joka liikkuu 7500:ssa. Kävijöitä tapahtuma houkuttelee keskimäärin 25  000 ja myyjiä on paikalla noin 720.

#