perjantai 22.10.2021 | 12:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: "Puheet siitä, että Fäboda säilyisi entisenlaisena virkistysalueena iglukylän lomassa, eivät pidä paikkaansa".

Pietarsaaren vihreät
Ke 8.7.2020 klo 13:30 | päivitetty to 09:12

Mitä tämä iglu-hössötys oikein meinaa? Kolmelle iglulle ja rantasaunalle on annettu suuret odotukset: talouden pelastaminen, turistien houkuttaminen, Fäbodan majoitusongelmien ratkaisu.

Fäbodaan on unohtunut 30 vuotta sitten laadittu rakennuskaava, joka periaatteessa mahdollistaa iglujen sijoittumisen rantakallioille. Maailma ja ihmiset ovat muuttuneet, vanhojen kaavoitusten on muututtava myös.

Me Pietarsaaren vihreät toivomme, ettei Fäbodan kauniita rantakallioita yksityistetä minkään ikivanhan kaavoitusvirheen vuoksi, vaan mahdolliset uudisrakennukset sijoitetaan nykyajan tarpeita vastaavaan paikkaan.

"Fäbodan alueen rannat voisi uudessa kaavassa pyhittää kokonaan virkistysalueeksi, kaupunkilaisten ja kesävieraiden vapaaseen, luontoa kunnioittavaan käyttöön".

Teimme vuosi sitten aloitteen, jossa pyysimme kaupunkia tekemään kokonaissuunnitelman kaupungin matkailukohteista ja virkistysalueista. Vähän aikaa sitten kaupunkiin perustettiin työryhmä pohtimaan Joutsenen, Fanta Sean, uimahallin ja Fäbodan muodostamaa kokonaisuutta. Tämän työryhmän on annettava tehdä työnsä rauhassa. Sen on laaja-alaisesti ja tasa-arvoisesti, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen, saatava tehdä suunnitelmansa valmiiksi.

Julkisen tilan rakennushankkeiden on seurattava kaupunkilaisten tarpeita, ei toisinpäin.

Fäbodaa onsanottu kaupunkilaisten olohuoneeksi, eikä suotta. Se on nykyään ympärivuotisessa käytössä. Jokainen uusi rakennus luo ympärilleen yksityisalueen: yksikään hotellivieras ei varmasti tule sietämään pyöräilijöitä, suunnistajia, lenkkeilijöitä tai lapsiperheitä eväsretkellään näköetäisyydellä lasiseinäisestä saunastaan.

Puheet siitä, että Fäboda säilyisi entisenlaisena virkistysalueena iglukylän lomassa, eivät pidä paikkaansa.

Pietarsaaren vihreät toivovat, että koko Fäbodan alueen kehittämistä mietittäisiin kokonaisuutena, kaupunkilaisten tarpeista käsin. Missä iglut palvelisivat tarkoitustaan paremmin, tuhoamatta tätä yhtenäistä luonnontilaista virkistysaluetta?

Fäbodan alueen rannat voisi uudessa kaavassa pyhittää kokonaan virkistysalueeksi, kaupunkilaisten ja kesävieraiden vapaaseen, luontoa kunnioittavaan käyttöön.

De Gröna i Jakobstad

Puolesta Hanna Palovuori

#