Paikallisuutiset

Moninaisuutta vai yksinkertaisuutta – Håkan Ahlnäsin kesänäyttely avattu Kuddnäsin paakarintuvassa

Kuddnäsin paakarintuvassa on jälleen kesänäyttely parin vuoden tauon jälkeen, Kesällä 2018 tupaa tarvittiin Kuddnäsin kesäteatterin pukuhuoneeksi ja viime kesänä näyttely jäi järjestämättä muuten vain.

Keskiviikkona avattiinHåkan Ahlnäsin kuvista koostuva ”Enfald - Mångfald” eli kyse on kaiketi moninaisuuden ja yksinkertaisuuden vertailusta. Näyttelyn maalaukset pursuavat värejä, tussipiirrokset puolestaan ovat hyvin pelkistettyjä.

Mitä taiteilija sitten tuumii moninaisuuden ja yksinkertaisuuden suhteesta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nykyään arjen keskelle tulee koko ajan uusia impulsseja nopeaan tahtiin. Lopputulos on eräänlaista monotoonisuutta. Minusta moninaisuutta syntyy ajattelun kautta, ei nopeista vaikutelmista. Moninaisuus on jotain, jonka voi omaksua keskustelemalla, paha kyllä keskustelun korvaa nykyisin usein sarja monologeja.

– Tai joku yksinkertaisena pidetty henkilö voi osoittautua joksikin aivan muuksi tai monimutkaisten selitysten takaa voi löytyä yksinkertainen ilmiö.

Näyttelyn tussitöissä on jotain ikonimaista, vaikkeivät ne ikonimaalauksen sääntöjä ja värejä toistakaan.

– Pidän yleensäkin sakraalisista kuvista, varmaan kotikasvatukseni takia. Olen lukenut Vanhaa Testamenttia ja minua kiehtoo, miten samanlaisia ihmiset olivat kuin nykyihmiset. Ikonimaalaus perustuu sääntöihin, joita en yritä seurata, vaan teen omia tulkintojani.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttelyn teokset ovat uusia, melkein kaikki on tehty kuluvan vuoden aikana.

– Tussikuvat teen hyvin nopeasti. En tee luonnoksia, mutta sommittelen toki kuvien rytmiä ja asetelmia mielessäni etukäteen.

Håkan Ahlnäs on ollut vuosien mittaan varsin aktiivinen taiteen harrastaja. Hänellä on ollut lähes 30 omaa näyttelyä, lisäksi hän on osallistunut Uudenkaarlepyyn Konstringin näyttelyihin.

Hieman yllättäen Håkan Ahlnäsin omien näyttelyiden luettelo alkaa vasta vuodesta 1997, jolloin hänen teoksiaan oli Galleria Viktorissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Håkan Ahlnäs toimi useita vuosia Konstringin puheenjohtajana aina vuoteen 2018 asti.

Hän on opettanut piirustusta ja maalausta Uudenkaarlepyyn Arbiksessa. Itse hän on osallistunut erilaisille piirustus- ja maalauskursseille ja käynyt opintomatkoillakin useissa Euroopan maissa.

Mångfald - Enfald on esillä paakarintuvassa elokuun loppuun.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä