Paikallisuutiset

Toimivalle talolle uutta päähinettä – säät totta tosiaan suosivat Toimitalon kattoremonttia: "Yhtenäkään päivänä ei satanut."

Valmista tuli ja jäljellä enää tellinkien purku. Matti Leppäkangas, Tuomo Syri, Tuula Öhman ja Kalevi Timonen kapusivat katolle ihailemaan työn jälkeä.
Valmista tuli ja jäljellä enää tellinkien purku. Matti Leppäkangas, Tuomo Syri, Tuula Öhman ja Kalevi Timonen kapusivat katolle ihailemaan työn jälkeä. Kuva: Kristian Sundqvist

Toimitalon salin puolen katolla on viime viikkoina tapahtunut, kun rakennukseen on asennettu uutta konesaumakattoa. Vanha katto edusti samaa tekniikkaa, mutta muun muassa pahamaineinen piilorännirakenne saattoi sen käyttöikänsä päähän.

– Matti tässä on ollut projektin veturi, kiittelevätTuula Öhman,Tuomo Syri jaKalevi Timonen.

Peltisenpänliike Vikströms on asentanut katon, muttaMatti Leppäkankaan tietämys rakennuksen erityispiirteistä on ollut kullanarvoista. Leppäkangas, Öhman, Syri ja Timonen edustavat toimitaloyhdistyksen kokenutta kaartia, jonka jäsenet ovat antaneet talolle lukemattomia talkootunteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Talkootyö mahdollistaa halvat vuokrat talon käyttäjille, he muistuttavat.

Toimitalon vanha puoli valmistui 1956, uudempi osa kuutta vuotta myöhemmin. Vanhan osan rakentaminen sivusi aikakauden suuria tapahtumia.

– Yleislakon aikaan tuli paljon väkeä töihin, mikä nopeutti valmistumista, yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Öhman tietää.

Palkaksi työstä sai lämmintä keittoa, mikä oli monelle lakkolaiselle muuten kaukainen haave.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soppatykinkin voimin rakennettu talo on aina pohjannut vasemmistolaiselle aatemaailmalle. Nykyään suurin osa talossa tapahtuvasta toiminnasta ei kuitenkaan ole puolue- tai aatepoliittisesti sitoutunutta.

Tuula Öhmanin luettelo talossa toimivista yhdistyksistä ja muista tahoista on liian pitkä toistettavaksi. Urheilua, liikuntaa, yleishyödyllistä kansalaisjärjestötoimintaa ja vaikka mitä.

Huhut talon hiljenemisestä tuntuvat pahasti liioiteltuina semminkin kun toimitaloyhdistyksen omana toimintana pyörivä kirpputorikin ajallaan palaa koronatauolta.

– Toimitalo on yksi Pietarsaaren toimivimmista taloista, Syri heittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samaan aikaan talo on iso ja verraten vanha. Leppäkangas sanoo jotain remppatarvetta olevan aina.

Lähihistoriassa kiinteistössä on uusittu muun muassa ikkunat, käyttövesiputket, ulko-ovet ja keittiö. Remontit ovat rasittaneet yhdistyksen taloutta pahemman kerran, vaikka jonkin verran ulkopuolistakin tukea on saatu.

– Kansantalojen liitosta tosin nyt ilmoitettiin, että meitä on tuettu niin paljon, että tällä kertaa ei tukea tule, Öhman kertoo.

Kattoremontin hinnaksi tulee 40 000 - 50 000 euroa. Kaiken ytimessä ovat kuitenkin ihmiset.

– Talkootyöläisiä tarvittaisiin lisää, heitä tarvitaan aina, sanoo Syri muiden nyökytellessä vieressä.

Toimitaloyhdistyskin kärsii etenkin nuorempien toimijoiden vähyydestä. Toiminta pyörii vahvasti eläkeläisten varassa.

Katon puolesta saattaa nyt remontoitu talon osa kestää pitkälle kuluvan vuosisadan loppupuolelle saakka. Jotta katon alla on toimintaa tarvitaan tulevaisuudessakin tulisieluja, jotka eivät laske tunneilleen hintaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä