perjantai 10.7.2020 | 03:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirpparielämä palailee jengoilleen – Etelänummikadun Nada oli 2,5 kuukautta suljettuna ja oli ensin hukkua saapuvaan tavaraan

Kristian Sundqvist
Pe 5.6.2020 klo 07:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Etelänummikadun Nada-hyväntekeväisyyskirpputorilla vietettiin keskiviikkona jännittävää päivää, kun kirppari avasi ovensa ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun. Koronan tuoma tauko toiminnassa venyi lopulta kahden ja puolen kuukauden mittaiseksi.

– Pitääpä oikein tarkistaa koska olimme talvella viimeistä päivää auki. Kyllä, 16. maaliskuuta se oli, sanoi Nadan tiskin takana työskennellyt Margareta Högdahl keskiviikkona.

Poikkeustilasäädökset eivät itsessään ole missään vaiheessa kieltäneet kirpputorien toimintaa, mutta tällaisessa vapaaehtoistyössä tuppaa tekijöiden keski-ikä olemaan korkea.

– Suurin osa on yli 70-vuotiaita, Högdahl pohtii.

Päätös Nadan toiminnan sulkemisesta tehtiin Kirkkorannalla toimivaa Pedersören seurakunnan Missionstugan-kirpputorin ratkaisua peesaten. Ovien avaamisesta päätettiin mistään suunnasta mallia ottamatta.

– Me avaamme tässä vaiheessa niin, että olemme auki neljä tuntia päivässä ja teemme työtä yhdessä vuorossa, tarkentaa Högdahl.

Myös Etelänummikadun toinen kirpputori eli Vanhustenystävien kirppari on toiminnassa sekin.

Täysin pysähdyksissä ei Nadan kirpparitoiminta koko kahden ja puolen kuukauden jaksoa ollut. Tavaraa otettiin aluksi vastaan, mutta tästä seurasi logistisia ongelmia.

– Tavaraa tuli niin paljon, ettemme tienneet mihin sen laittaisimme, Högdahl ja hänen kollegansa Eivor Libäck muistelevat.

Pietarsaarta kutsutaan kirppareiden ja ylipäätään käytetyn tavaran kaupan luvatuksi kaupungiksi. Hyväntekeväisyyspohjalta tai kaupallisesti toimivia kirpputoreja on yhteenlaskettuna kymmenkunta ja alan tilanne on jatkuvassa liikkeessä.

– Toivotaan, että nyt kun ihmiset pysyvät kesän ajan kotimaassa, niin tulisi paljon matkailijoita asiakkaiksi, Libäck miettii.

Liikkeessä on koronakriisin aikana aivan sananmukaisesti ollut Anahand-kirppari, joka muutti ydinkeskustasta linja-autoaseman tiloihin.

– Aloitin tässä 19. toukokuuta ja olen todella tyytyväinen. Asiakkaat sanovat, että täällähän on enemmän tilaa kuin ennen vaikka tosiasiassa neliöitä on hieman vähemmän, hymyilee yrittäjä Gunilla Kleis.

Kleisilla on kertoa uutisiakin.

– Toimin tässä 1. heinäkuuta lähtien tässä Matkahuollon asiamiehenä eli Matkahuolto palaa vanhaan tuttuun paikkaan.

Anahandin parkkipaikallakin tapahtuu.

– Joka lauantai järjestetään peräluukkukirppis, johon saa kyllä tulla peräkärrynkin kanssa.

#