lauantai 11.7.2020 | 23:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Unelmien päiväkoti ei lakkaa hämmästyttämästä: Alma on ollut toiminnassa nyt neljännesvuoden ilman suurempia murheita – kaikkien ulottuvuuksien ja mahdollisuuksien luettelemiseen ei yksi artikkeli riittäisi

Pe 29.5.2020 klo 07:42 | päivitetty pe 07:44

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kristian Sundqvist

Alma-sana tarkoittaa muun muassa sielua (espanja), huolehtivaista tai voimaannuttavaa (latina) tai virkistävää vettä (arabia). Niinpä Alma voi olla oiva nimi Länsiväylän ja Pedersören kirkon väliin nousseelle päiväkodille, joka pistää huokailemaan ihmetyksestä.

Valoisa, avara, ilmava, monipuolinen ja materiaalivalinnoiltaan sekä viimeistelyltään upea päiväkoti aloitti toimintansa maaliskuun alussa. Koronakriisi on asettanut henkilökunnalle ja vanhemmille tiettyjä haasteita, mutta nyt aletaan niidenkin osalta olla voiton puolella.

Ei ihme, että päiväkodinjohtaja Annina From sekä pedagoginen johtaja Joanna Sommarlöv ovat yhtä hymyä.

– Lapset eivät haluaisi mennä kotiin ja sisarukset ovat kateellisia heille, jotka saavat olla täällä, sanoo kaksikko yhteen ääneen.

Kun kaksikielisestä suurpäiväkodista aikoinaan tehtiin päätös linjattiin kaupungin suunnasta, että Alma edustaisi ”uutta pedagogiikkaa ja ratkaisuja”. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

– Tämä päiväkoti on suunniteltu varhaiskasvatussuunnitelman pohjalta eli pienryhmätyöskentely on keskeinen työskentelytapa, taustoittaa From.

Alma on siis käytännössä suunniteltu pienissä ryhmissä toimimisen ehdoilla.

– Juuri näin, tämä edustaa sitä uutta pedagogiikkaa jos asian näin muotoilee, säestää Sommarlöv.

Maallikko päättelee tiloissa kierrellessään, että esimerkiksi kansainvälisyyskasvatuksen kaltaiset teemat ovat Alman toiminnassa tärkeitä.

Päiväkodin eri osat ja osastot on nimetty maanosien mukaan. Toriksi kutsuttu laaja keskustila on Afrikka, kuten ihmiskunnan alkukodille sopiikin. Kukin lapsi löytää itsensä jostain maanosasta.

– Näissä maanosissa taas on kaksi ryhmää, jokainen ryhmä saanut nimensä jonkin maanosassa asustavan eläimen mukaan, kertoo From.

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa majaansa pitävät 3-5 -vuotiaat suomenkieliset ovat siis tällä hetkellä majavia ja ruotsinkieliset ikähaitarilla yhdestä kolmeen ikävuoteen taas aasialaisia tiikereitä.

Maanosat ovat päiväkodin pohjapiirustuksessa osapuilleen samassa järjestyksessä kuin oikealla maailmankartalla. Itse rakennus houkuttaa oppimaan uutta kuin varkain.

Alman eri toimintojen, ulottuvuuksien ja mahdollisuuksien luettelemiseen ei yksi artikkeli riittäisi; päiväkotiin perinteisemmin liitettyjen tilojen lisäksi löytyy jopa kylpyläksi kutsuttu saunaosasto.

Liikuntasali hurmaa varustelullaan ja koko seinän maisemaikkunallaan. Torin esiintymislava on hienoa puusepäntyötä. Henkilökunnan sosiaalitilat tuovat mieleen sopivan pelkistetyn ja tyylikkään skandinaavisen trendikahvilan.

Kyynikko saattaisi tässä vaiheessa miettiä, että onko jopa loistohotellin tunnelmia tahallaan tai vahingossa tavoittava rakennus myös käytännöllinen ja kestävätkö ratkaisut arkikäyttöä.

Suurten rakennushankkeiden valuviat ilmenevät usein jo ensi kuukausina. Miten on asia Alman osalta?

– Ei mitään suurempia katastrofeja ole ainakaan vielä tullut esille, jotain pienempiä juttuja toki. Kun niistä on huomautettu, niin asia on korjattu todella nopeasti, kiittelee From.

Jokainen ihminen on vähintään oman ammoisen lapsuutensa kokemusasiantuntija, joten on helppo uskoa, että lapset todellakin viihtyvät Almassa. Tilojen prameus ei tee niistä etäännyttäviä ja rakennuksesta löytyy monenlaisia kiehtovia yksityiskohtia piileskely- ja kapuamispaikkoineen.

Etenkin avara sisätori herätti etukäteen epäilyksiä kaiusta, kun useampi pienryhmä on kerrallaan on vauhdissa. Tilan akustiikka tuntuu kuitenkin ainakin aikuisen korvaan miellyttävältä.

– Vaikka siellä istuu paljon lapsia samaan aikaan syömässä, niin ei ota korviin, vahvistaa From.

Lapsia vartenhan tämä rakennus on, joten päästetään heidät vauhtiin. Clara Rak, Matilda Flöjt, Leia Hagnäs sekä Eddi Ojalammi kuuluvat 3-5 -vuotiaiden eteläamarikkalaiseen tamariinien ryhmään.

Nelikko istuu torin U:n muotoisella sohvalla ensin hetken rauhassa, sitten hieman vähemmän rauhassa. Mikä päiväkodissa on mukavinta?

– Leikkiä muiden kanssa ja se, että pääsee liikuntasaliin, hehkuttaa Eddi ja saa säestystä Leialta.

– Ja renkailla roikkuminen on kivaa, jatkaa Leia.

Tämä kaikki käy vielä järkeen, mutta sitten lapset alkavat yhteen ääneen selittää, miten nastaa liikuntasalissa on kaahata pyörillä. Mitä ihmettä, vedetäänkö toimittajasetää nyt nenästä?

Ei sentään, vaan jumppasalin varastosta löytyy kolmipyöräisiä, joilla saa ihan luvan kanssa polkea ympyrää salissa ja vaikka ottaa kaverin kyytiin. Ilo ja into loistavat lasten kasvoilta ja kyllä, tässä samalla opitaan erittäin hyödyllisiä kansalaistaitoja.

Varsinaista liikennekasvatusta on jatkossa luvassa päiväkodin pihalla.

– Siellä on asfaltoitu alue, jolle tulee liikennemerkkiä ja viivoja, From sanoo.

Piha alkaa muutenkin saada valmista muotoaan. Piha-alueeseen kuuluu jopa pieni siistitty metsikkö.

Niin hieno kuin pihastakin epäilemättä tulee jää itse päiväkotirakennuksesta päällimmäiseksi tunnoksi eräänlainen epäuskoinen ylpeys siitä, että Pietarsaaressa on tällainen.

Elokuussa toimintansa aloittavasta kielikylpykoulusta on tiettävästi tulossa yhtä vaikuttava. Puitteiden puolesta alkaa Jeppis olla kelpo paikka kasvaa.

Alman päiväkoti

Lapsilukumäärä 185.

Henkilökunta 45.

Kaksikielinen, myös kielikylpyryhmiä.

Avattiin käyttöön 3.3. 2020.

#