lauantai 11.7.2020 | 23:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hydrokopterit työnsivät Petorin kiitoon: Luotolainen venevalmistaja virittelee alalla yhteistyötä myös Pietariin

Pirkko Högkulla
To 28.5.2020 klo 14:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Luoto

– Ei aivan pienistä palasista, mutta useammasta osasta, kuvaa toimitusjohtaja Tore Käld Petor Oy:n toimintaa ja tulonlähteitä.

Luotolaisfirman yhdeksi tukijalaksi on kasvanut hydrokoptereiden ja pelastusveneiden valmistus polyeteenimuovista. Toisen tärkeän alueen muodostavat veneiden huollot ja korjaustyöt muille. Nautorilla käydään tekemässä alihankintatöitä ja tarvittaessa matkustetaan huoltamaan Swaneja maailmalle. Juuri ennen koronaa oli Kreikassa käynnissä huoltokeikka, joka jäi kesken.

– Toiveena on, että voimme pikkuhiljaa palata jatkamaan sitä.

Hallissa seisoo tuotannossa olevien pelastusveneiden joukossa suurehko moottorivene. 30-jalkainen, noin 9-metrinen, alus lähtee valmistuttuaan Pietariin. Runko tuli Hollannista, Luodossa se on saanut jo maalia pintaansa. Vielä riittää tekemistä sisustuksen kanssa.

– Kyse on alihankintatyöstä ja ensimmäisestä tällaisesta veneestä pietarilaiselle firmalle. Kenties jatkoa seuraa. Tästä voi tulla meille iso juttu, kuvaa Tore Käld korkealla olevia odotuksia.

Alumiiniveneiden eli tuotteiden, joiden ympärille kaksi pitkän linjan kokenutta nautorilaista lähti 2007 rakentamaan omaa firmaa, osuus koko tuotannosta on vähäistä.

– Alumiiniveneiden valmistajia riittää jo muutoinkin ja pienellä merkillä on vaikea nousta pinnalle, kuvaa Tore Käld.

Toisin kävi hydrokoptereiden kanssa.

Tähän mennessä Petorilla on valmistettu yhteensä viisikymmentä hydrokopteria. Ensimmäinen hydrokopteri tai jääkiitäjä tai moottorireki tai airboat - monikäyttöisellä menopelillä on monta nimeä - näki päivänvalon kymmenen vuotta sitten.

– Hydrokopterimme menevät lähinnä pelastuslaitoksille ympäri Suomen, muutamia on lähetetty Ruotsiin.

Myös Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitos omistaa yhden hydrokopterin. Sitä säilytetään Bosundissa, kaupunkien puolessavälissä.

Pelastusveneitä Petor toimittaa lähinnä meripelastuksen käyttöön. Monet firman valmistamat alle 10-metriset pelastusveneet palvelevat Suomen Meripelastusseuraa tehtävissä merialueella, mutta niitä löytyy myös Ruotsista ja Norjasta.

Onpa Petorin viimeksi valmistama pelastusvene matkannut aina Pohjois-Koreaan asti viranomaiskäyttöön.

– Toimitus kesti pitkään, sillä konttirahti taittoi matkaa kaksi kuukautta, hämmästelee Tore Käld.

Potkurin ja sataheppaisen lentokonemoottorin voimalla liikkuvaa hydrokopteria Tore Käld kuvaa ennen kaikkea kelirikkoajan menopeliksi, joka liukuu hyvin jäällä, mutta kulkee matalissa kaislikkoisissa vesissä ja menee mukavasti vedessäkin vaikkei olekaan varsinaisesti vene.

– Kyytiin mahtuu neljä viisi henkilöä, mutta vauhti tietenkin hidastuu painon lisääntyessä.

– Yhtenä etuna on pieni koko. Se on helppo ottaa trailerilla mukaan auton perässä ja kuljettaa paikalle.

Työn alla on parhaillaan muun muassa kaksi pelastusvenettä. Tilauskirjoissa on lisäksi kaksi ensi talveksi myytyä hydrokopteria.

Varastoon tehdään korkeintaan runko ja moottorikin tilataan vasta kun vene on myyty.

Veneiden valmistusmateriaali, polyeteenimuovi, ostetaan tehtaalle levyinä, joista valmistetaan tarvittavat osat piirustusten mukaan vesileikkausmenetelmällä. Vesileikkaus ostetaan ulkopuolelta.

– Yleensä teemme viisi prikulleen samanlaista sarjaa kerralla.

Polyeteenimuovia Tore Käld kehaisee paitsi sitkeäksi myös hajuttomaksi materiaaliksi.

– Osien kiinnitys tapahtuu hitsaamalla eikä polyeteenimuovi haise edes hitsatessa, toisin kuin lasikuitu, Käld vertailee.

Lasikuitua Petorilla käytetäänkin pelkästään moottorisuojan valmistamiseen.

– Loput muutkin osat värkätään itse paikan päällä, omassa puu- ja metalliverstaassa.

Tähtäin on venetilausten kasvattamisessa.

– Tavoitteena on saada omien tuotteiden kysyntä onnistumaan niin, että kaikille työntekijöille riittäisi töitä omassa hallissa, toteaa Tore Käld.

Kelirikkoajan menopeli liukuu hyvin jäällä, mutta kulkee matalissa kaislikkoisissa vesissä ja menee mukavasti vedessäkin vaikkei olekaan varsinaisesti vene.

Petor Oy

Vuodesta 2007 Luodossa toiminut venevalmistaja, joka on erikoistunut polyeteenimuovista valmistettuihin pelastusveneisiin ja hydrokoptereihin. Muutti vuonna 2010 nykyiseen, Nautorin entiseen, halliin kunnan keskustan teollisuusalueelle.

Perustajat: Peter Sahlin ja Tore Käld, omistavat firman puoliksi. Kummallakin on pitkä tausta nautorilaisina.

Tällä hetkellä tuotannossa 7 metrin pituisia polyeteenimuoviveneitä, lisäksi työn alla on mahdollisesti Pietariin ovia avaava iso moottorivene, johon tehdään alihankintana sisustusta.

Tekee mm. Nautorille erilaisia alihankintatöitä, joihin kuuluu tuotantopuolella vaikkapa rapullisten kettinkiboksien valmistus veneisiin polyeteenimuovista.

Henkilöstö: yhteensä 11 työntekijää.

Liikevaihto noin 1 miljoona euroa.

#