Paikallisuutiset

Kaupunginjohtaja avoimeen hakuun Pietarsaaressa – konsulttipalveluja ei suljeta pois: "Talousosaaminen ja kehittämiskyvyt tärkeitä"

Peter Boströmin johtama Pietarsaaren kaupunginvaltuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan valtion virkaan siirtyvän Kristina Stenmanin tilalle. Valintaan asti päästään arviolta alkusyksystä.
Peter Boströmin johtama Pietarsaaren kaupunginvaltuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan valtion virkaan siirtyvän Kristina Stenmanin tilalle. Valintaan asti päästään arviolta alkusyksystä. Kuva: Arkisto / Pentti Höri

KaupunginjohtajaKristina Stenmanin valinta oikeusministeriön alaiseksi yhdenvertaisuusvaltuutetuksi on vielä sen verran tuore asia, että pietarsaarelaispoliitikoilla ei ole yksityiskohtaista suunnitelmaa jatkon kannalta.

Stenman nimitettiin virkaan viime keskiviikkona. Hän tulee toimineeksi Pietarsaaren kaupunginjohtajana noin neljän vuoden ajan. Uudessa virassaan hän aloittaa 1. elokuuta.

Pietarsaaren kaupunginhallituksen on määrä valmistella ja päättää uuden kaupunginjohtajan hakumenettelystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaOwe Sjölund (rkp) olettaa, että haku päästään aloittamaan toden teolla vasta kesälomien jälkeen.

– Näistä emme ole ehtineet keskustella vielä ollenkaan. Emme ole sopineet vielä sitäkään, koska Kristina Stenman jää kesälomalle ja lopettaa virallisesti. Pelkäänpä, että asia ajankohtaistuu vasta syksyllä. Aika loppuu ennen lomia, Sjölund arvioi.

– Valinnan tekee kaupunginvaltuusto, ja sen seuraava kokous on muistaakseni elokuun viimeisellä viikolla. Kesäaika on kaikille vähän hankalaa.

Hän pitää varmana, että avoin ja julkinen haku tulee olemaan vähintään yksi osa prosessia. Edellisessä kaupunginjohtajarekrytoinnissa finalistit valikoituivat konsultin tekemän headhunting-prosessin kautta. Nimien pysyminen pitkään piilossa herätti runsaastikin kritiikkiä lopullisissa valitsijoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Konsulttipalveluita Owe Sjölund ei kokonaan sulje pois nytkään.

– Mutta jos heitä käytetään, se pitää sitten vain hoitaa vähän eri tavalla.

Tulevalta kaupunginjohtajalta hän edellyttää lähinnä paria asiaa, kehittämiskykyä ja vankkaa kunnallistalouden tuntemusta.

– Ne ovat kaksi päällimmäistä vaatimusta tällä hetkellä. Uuden sosiaali- ja terveysalueen tulee mennä ihan oikein pietarsaarelaisten näkökulmasta, siinä on valvottavaa ja haastetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginhallituksen jäsenUlla Hellén (sdp) toteaa asian olevan vielä niin tuoreen, ettei hän ole ehtinyt edes onnittelemaan Kristina Stenmania uudesta virasta.

– Toivon kuitenkin, että tulisi perinteinen, avoin haku, ilman muuta. On aina oma asiansa etsiä kaupunginjohtajaa, joten mikään helppo juttu se ei tule olemaan.

– Hakuprosessi on saatava käyntiin niin pian kuin vain on mahdollista. Kaupunginhallitus kokoontuu vasta ensi viikolla, ja sen täytyy keskustella, miten toimitaan ja millaista ihmistä tullaan hakemaan. Hyvää kaupunginjohtajaa jokainen varmasti toivoo, Hellén sanoo.

Talousasiat tulevat hänen mieleensä ensimmäisinä, kun hän miettii virkaan rekrytoitavalta toivottavia ominaisuuksia.

– Talouden päälle hänen on ymmärrettävä, tilannehan on meillä vaikea. Ja kyllähän kaupungissa kehitettävää ja eteen päin vietäviä asioita riittää.

– Hänen tulisi olla myös ulospäin suuntautuva, vaikka kaupungin markkinointi ei tavallaan kaupunginjohtajan tehtävä olekaan.

Ulla Hellén ei myöskään täysin sulje pois konsulttipalveluksia.

– Toki headhunter voi etsiä hakijoita, mutta itse haun täytyy olla avoin. Ei mitään mustia hevosia, vaan kaikkien hakijoiden nimien täytyy olla tiedossa.

Kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtajaJarmo Ittonen (vas) onnittelee Kristina Stenmania uudesta pestistä.

– Tämän jälkeen meillä alkaa mietintä. Ensiksi pitää pohtia, millaisen profiilin omaavan kaupunginjohtajan haluamme ja sopiiko hänen koulutuksensa ja ammatillinen historiansa meidän tarpeisiimme.

Ittonen nostaa niin ikään talousosaamisen korkealle haettavan henkilön ominaisuuksissa.

– Hänellä on oltava myös kyky kehittää kaupungin toimintoja. Ja kun kehitetään, yleensä myös talouden tarpeet tulevat huomioiduiksi.

Hän pitää selvänä, että korkeaan julkiseen virkaan käytetään avointa hakua.

– Mutta käytämmekö konsultteja ja heidän ammattitaitoaan apuna vertailemassa hakijoiden kykyjä ja toimintaa, sitä emme ole vielä millään porukalla ehtineet käsitellä. Konsulttien käyttäminen on aika yleistä, Jarmo Ittonen toteaa.

Hän sanoo jokaisen päättäjän varmasti oppineen edelliskerrasta yhtä ja toista. Toisaalta hän ymmärtää niitäkin, jotka eivät halua leimautua nykytyöpaikassaan lähtökuopissa olevaksi, mikäli heidän nimensä näkyy viranhakijoiden joukossa.

– Julkisista varoista viranhaltijoiden palkat maksetaan. Toki ihmisten täytyy saada tietää, missä mennään.

Hakuprosessin Ittonen laittaisi käyntiin tuhlaamatta tuhottomasti aikaa.

– Meidän tulee toimia ripeästi mutta harkitsen. Toisaalta näen, että mitään paniikkia meillä ei ole. Anne Ekstrand [kaupunginjohtajan sijainen] ja Milla Kallioinen [kaupunginsihteeri] kyllä hoitavat hyvin juoksevat asiat.

Jos hakuilmoituksen ehditään saada ulos ennen lomia, hakuaika tulee Ittosen mukaan ulottaa tarpeeksi pitkälle.

– Oletan kuitenkin, että ihmiset jotka ovat kyvykkäitä hoitamaan tällaista tehtävää, seuraavat maailman tapahtumia vaikka olisivat lomallakin. Mutta en usko, että ennen alkusyksyä pääsemme vielä käsittelemään henkilökysymyksiä, Jarmo Ittonen sanoo.

Pietarsaari haki viimeksi kaupunginjohtajaa loppuvuodesta 2015. Ensimmäinen julkinen hakukierros tuotti vain yhden hakijan. Hakua jatkettiin, mutta samalla palkattiin rekrytointikonsultti etsimään sopivia ehdokkaita virkaan.

Tämä seuloikin kolme ehdokasta, joiden nimiä ei julkistettu ennen, kuin he olivat antaneet suostumuksensa virkaan.

Kaupunginvaltuusto valitsi heistä Kristina Stenmanin 1. helmikuuta 2016 kaupunginjohtajaksi 7 vuodeksi.

Ensimmäisessä äänestyksessä hän sai 17 ääntä. Fredrik Lindström sai 19 ääntä ja Mats Brandt 6 ääntä.

Toisella kierroksella Stenman sai 23 ääntä ja Lindström 19.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä