Paikallisuutiset

Uudet vuokra-asunnot tulevat tarpeeseen: Kiinteistöyhtiö Ebba ei ota vielä vastaan varauksia, mutta jo tähän mennessä kiinnostuneista saisi talot täyteen

Ilkka Kerttula ja Timo Tauriainen pakkailevat Geobotnia Oy:n porauslaitteita tulevien kerrostalojen tontilla.
Ilkka Kerttula ja Timo Tauriainen pakkailevat Geobotnia Oy:n porauslaitteita tulevien kerrostalojen tontilla. Kuva: Pentti Höri

Kauppiaankadun ja Jaakonkadun kulman tyhjällä tontilla on tehty maaperätutkimuksia. Nyt pysäköintialueena käytettävälle tontille on kaupungin kiinteistöyhtiö Ebban tarkoitus rakentaa kaksi viisikerroksista kerrostaloa, joihin tulee vuokra-asuntoja.

Tutkimuksia tarvitaan rakennesuunnittelun aloittamiseksi. Samalla selvitetään, onko maaperässä mitään vaaralliseksi luokiteltavia aineita.

Oululaisen pohjatutkimusyritys Geobotnian porausurakka valmistui torstaina. MaastotyönjohtajaTimo Nuutilaisen mukaan mitään kovin tavallisuudesta poikkeavaa ei löytynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kallio menee vähän epämääräisesti eli poukkoilee miten sattuu, toisella laidalla se on pinnassa ja toisella paljon syvemmällä. Vähän louhintaa varmaan tarvitaan, jos maan alle parkkitilaa suunnitellaan, Nuutilainen kommentoi työn saldoa.

Alue on kaupungin omistuksessa ja vaatii kaavamuutoksen, jotta Ebba voisi hakea rakennuslupaa hankkeelleen. Tonttikaupasta ja siihen liittyvästä maanvaihdosta on äskettäin tehty esisopimus kaupungin kanssa.

– En nyt ole juuri tarkistanut kaavoituksen tilannetta, mutta jos kaikki menisi oikein nopeasti ja hyvin, pääsisimme aloittamaan rakentamisen myöhäissyksyllä, aikaisintaan marraskuussa, Ebban toimitusjohtajaÅsa Björkman kertoo.

Puusta rakennettavan kerrostaloparin valmistumisaika on noin puolitoista vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taloihin on tulossa kaikkiaan 46 vuokra-asuntoa, lähinnä kaksioita ja kolmioita. Suoraa kohderyhmää niillä ei ole, mutta ennakkoyhteydenotot kertovat erityisesti eläkeläisten mielenkiinnosta asuntoja kohtaan.

– Eläkeläisten asunnoista tarve on suurin. Mutta ne sopivat yhtä hyvin pariskunnille, perheille ja yksin asuville. Emme ole lähteneet rajaamaan kohderyhmää ainoastaan eläkeläisille.

Kiinteistöyhtiö Ebba kertoi julkisuudessa suunnitelmistaan vasta muutama kuukausi sitten, mutta kyselyjä on jo tullut runsaasti.

Mitään varaus- tai jonotusjärjestelmää ei ole toistaiseksi olemassa. Sen aika on sitten, kun talot alkavat toden teolla rakentua, Åsa Björkman sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos sitä listaa katsoo, johon kyselijät ovat jättäneet yhteystietonsa, talot olisivat jo täynnä. Mutta tilanne muuttuu varmasti moneen kertaan, kunhan projekti on maalissa.

Kiinnostuneet ovat tässä vaiheessa halunneet pitää Ebban hankkeen yhtenä vaihtoehtona.

– Sopimuksiin on tästä vielä pitkä matka, mutta emme epäile, ettemmekö saisi taloja täyteen, Björkman toteaa.

Hän on ollut myös mukana laatimassa Pietarsaaren kaupungin uutta asuntopoliittista ohjelmaa, jossa suositetaan keskustaan rakennettavaksi 70–100 vuokra-asuntoa lisää, erityisesti nuorten ja senioreiden tarpeisiin.

Ebballa oli esisopimus niin sanotusta Irjalan korttelista rakennuttajan, My Capitalin kanssa. Siinä Ebballe olisi valmistunut kahden kerroksen verran eli noin 30 vuokra-asuntoa senioreille kävelykadun varteen.

My Capitalin konkurssin myötä hanke raukesi. Idea ei kuitenkaan ole sammunut.

– Kohde on edelleen kiinnostava, mutta meidän täytyy löytää joku yhteistyötaho, koska Ebba ei lähde omistamaan konttori- tai liikehuoneistoja.

Åsa Björkmanin mukaan kiinteistöyhtiö Ebballa on valmius muihinkin uudisrakennushankkeisiin myös keskikaupungilla. Suin päin niihin ei kuitenkaan ryhdytä, vaan maltti on valttia.

– Maailma muuttuu nopeasti, senhän olemme huomanneet viime kuukausina. Meidän on seurattava myös, miten Pietarsaari kehittyy. Voimme lähteä rakentamaan, mutta on oltava varma, että asunnot saadaan vuokrattua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä