Paikallisuutiset

Pietarsaaren seudun oppaat kohti toista puolivuosisataa: Toiminta alkoi 50 vuotta sitten Ruotsin laivaliikenteen vanavedessä

Pietarsaaren seudun oppaat ry juhlistaa viisikymppisiään tänä vuonna. Koulupuistossa kesällä 2018 otetussa yhteiskuvassa on Britt Lindström (edessä vas.), Eeva-Kaarina Aaltonen, Gun Snellman ja Helena Hult.  Takarivissä (vas.) Marja Eriksson, Pentti  Silvennoinen, Ulla Nyström, Ulla Grönvall-Streng, Barbro Molander ja Mikaela Smedinga.
Pietarsaaren seudun oppaat ry juhlistaa viisikymppisiään tänä vuonna. Koulupuistossa kesällä 2018 otetussa yhteiskuvassa on Britt Lindström (edessä vas.), Eeva-Kaarina Aaltonen, Gun Snellman ja Helena Hult. Takarivissä (vas.) Marja Eriksson, Pentti Silvennoinen, Ulla Nyström, Ulla Grönvall-Streng, Barbro Molander ja Mikaela Smedinga. Kuva: Arkisto/Saija Nyström

Pietarsaari

Suomen matkailuoppaiden päivää vietetään tänään 6. toukokuuta hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kukaan olisi voinut kuvitella vuosi sitten jolloin päivää vietettiin ensimmäisen kerran.

Valtakunnallisen tapahtuman tarkoituksena on aloittaa kesän opastuskausi ja juhlistaa matkailuoppaiden työtä. Myös Pietarsaaren Seudun Oppaat ry:n väki oli kaavaillut päivän kunniaksi toiminnan esittelyä kirjastossa ja opastettuja kävelykierroksia keskustaan. Toisin kävi. Koronapandemian vuoksi myöskään tulevasta matkailukaudesta ei ole tietoa, mutta paikalliset oppaat katsovat syksyyn. Silloin näet juhlistetaan yhdistyksen 50-vuotista taivalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mikäli tilanne sallii, pidämme Pietarsaaressa syyskuun 19. päivänä aluekokouksen, johon osallistuvat kaikki Pohjanmaan alueen oppaat, kertooUlla Nyström.

Opaskerhon perustamisesta tulee kesällä kuluneeksi puoli vuosisataa. Perustava kokous pidettiin 24.6.1970 ja kerhon ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Anna-Lisa Nyström. Pietarsaari on näin ollen koko Pohjanmaan alueen vanhin opaskerho. Suomen Opasliittokin perustettiin sitä myöhemmin, 1974.

Päivänvalon opastoiminta näki Ruotsin laivaliikenteen vanavedessä.

– Kun Ruotsin laivaliikenne aloitti toimintansa huomattiin, että oppaitakin tarvitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäinen kurssi toteutettiin yhteistyössä Bottenvikens turistföreningen r.f:n ja Pietarsaaren Kauppaoppilaitoksen kanssa ja siltä valmistui 19 matkailuopasta. Kurssi maksoi 20 markkaa.

Alkuvuosina oppaat päivystivät myös kaupungin museossa ja Viexpossa kesäviikonloppuisin.

– Ruotsin laivaliikenteen aikoihin toimimme myös ”transfer” -oppaina satamasta kaupunkiin, Ulla Nyström muistelee.

Vilkkaasti jatkuneesta toiminnasta kertovat viime vuoden luvut. Opastustehtäviä oli yhteensä 150, joista linja-auto opastuksia oli 58. Opastettuihin tapahtumiin osallistui kaikkiaan noin 4 000 henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääosassa ovat kiertoajelut linja-autossa. Kohdeopastukset vievät museoon, kirkkoon, puistoihin tai vaikkapa laivapihalle. Lisäksi on erityyppisiä kävely- ja draamakierroksia sekä esityksiä.

– Myös hautausmaakierrokset ovat suosittuja, Nyström kertoo.

Jaakon Päivien aikana sekä Kaupan ja Kulttuurin yössä oppaat päivystävät perinteisesti Westmanin muorin tuvalla ja kertovat kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin elämästä.

Tällä hetkellä listalla on 16 auktorisoitua merkkiopasta. Pietarsaaren lisäksi yhdistykseen kuuluvat Pedersöre, Uusikaarlepyy ja Luoto.

Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn kaupungit sekä Pedersören ja Luodon kunnat ovat tukeneet kerhon toimintaa joka vuosi rahallisesti. Varat käytetään koulutukseen, uusien kurssien järjestämiseen, osallistumiseen opaskoulutuspäiville ja aluekokouksiin.

Paikallisesta opaskerhosta alueen yhdistykseksi

Pietarsaaren opaskerho perustettu 24.6.1970 . Ruotsin laivaliikenteen aloittaessa toimintansa todettiin myös oppaita tarvittavan. Jakob Lines oli aloittanut matkustajaliikenteen Nordek-aluksella Pietarsaaresta Ruotsiin syyskuussa 1969. Laivahankkeen takana olivat Pietarsaaren kolme tavarataloa Stockmann, Centrum ja Sokos.

Ensimmäinen kurssi toteutettiin yhteistyössä Bottenvikens turistföreningen r.f:n ja Pietarsaaren Kauppaoppilaitoksen kanssa ja siltä valmistui 19 matkailuopasta.

Tällä hetkellä mukana 16 auktorisoitua merkkiopasta.

Koska kerhoon kuuluvat nykyään myös Uusikaarlepyy, Pedersöre ja Luoto on katsottu aiheelliseksi muuttaa kerhon nimi vastaamaan toiminta-aluetta. Kerhon virallinen nimi on Jakobstadsnejdens Guider r.f Pietarsaaren seudun oppaat r.y.

50-vuotisjuhlat syksyllä. Mikäli tilanne sallii suuri aluekokous pidetään Pietarsaaressa 19.9.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä