perjantai 10.7.2020 | 03:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Matkalla kohti sulkapalloeliittiä: Safin Emranin tavoitteena sijoittua kaksinpelissä kuudentoista joukkoon Vantaan SM-kisoissa

Kristian Sundqvist
Ti 28.1.2020 klo 18:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vastikään Pietarsaaren vuoden 2019 parhaaksi junioriurheilijaksi valittu sulkapalloilija Safin Emran, 17, on tällä viikolla jännän äärellä. Keskiviikkona hän matkaa Vantaalle, jossa torstaista lauantaihin käydään aikuisten SM-kisat.

Jeppis Badminton -seuraa edustavalla Emranilla on kokemusta täysi-ikäisten SM-mittelöistä jo viime vuodelta, mutta ainoastaan nelinpelistä. Tällä kertaa hän ottaa osaa myös kaksinpeliin, jonka pääkisaan pääsee suoraan vain kansallisen ranking-listan 24 parasta miestä.

Safin Emranin nimi komeilee tällä hetkellä komeasti sijalla 21. PS:n haastattelussa viime huhtikuussa hän asetti lähitulevaisuuden tavoitteekseen paikan 30:n parhaan joukossa.

– Viime vuosi meni kyllä hyvin, saavutukset SM-kisoissa (ikäluokkansa kaksinpelin SM-hopeaa sekä nelinpelin SM-pronssia) sekä pääsy junioreiden MM-kisoihin, Emran pohtii.

Muuten täydellistä pelivuotta uhkasi loppusyksystä varjostaa loukkaantuminen. Reisivamma piti nuorukaisen sivussa harjoituskentältä noin kuukauden ajan.

– Se on nyt parantunut täydellisesti. Noin muuten olen ollut tosi onnekas siinä mielessä, että loukkaantumisia ei ole ollut.

Emran on pitkäraajainen ja kookas pelaaja. Ulottuvuudesta on sulkapallossa huomattavaa hyötyä, mutta samalla paikat joutuvat koville.

– Viikossa pidetään harjoittelusta aina yksi täydellinen lepopäivä, hän vakuuttaa.

Vantaalla Emran osallistuu kaksinpelin lisäksi myös nelinpeliin sekä sekanelinpeliin. Kaksinpeliinkään ei nuori pietarsaarelainen aio lähteä vain haistelemaan Vantaa Energia Areenan ilmaa, vaan tavoite on edetä ensimmäisestä ottelusta jatkoon.

– Sen jälkeen tulisikin vastaan rankingissa kahdeksan parhaan joukkoon kuuluva pelaaja, pohtii Emran ja hymyilee ujosti.

Miesten kaksinpelin pääkisan ensimmäinen kierros pelataan torstai-iltana kello kuudesta eteenpäin.

Hän on edelleen niin nuori, että kaikki tulokselliset saavutukset aikuisten SM-tasolla ovat lähinnä bonusta. Toisaalta paraikaa toista vuotta lukiota käyvä Safin on jo laatinut suunnitelmia kauas yksittäisten kisojen tai kokonaisten kilpailukausienkin yli.

– Lukion jälkeen olisi suunnitelmissa lähteä Englantiin opiskelemaan yliopistossa. Siellä on mahdollisuus yhdistää opiskelu sulkapallon pelaamiseen korkeatasoissa ympäristössä, resursseja Englannissa riittää.

Sulkapallolla on perinteisesti vahva sija brittiläisessä yliopistourheilussa ja monissa niistä toimii kokopäiväisiä ammattivalmentajia. Mutta mitä Safin aikoo valkolakin aikanaan saatuaan tutkintoon pyrkien opiskella?

– Jotain talouteen liittyvää.

Opiskelun ja tavoitteellisen harjoittelun yhdistämistä Safin on saanut jo opetella lukiossa. Avuksi tulee tällä hetkellä myös lukujärjestys.

– Hyppytunteja on kolmena aamuna, ne hyödynnetään harjoitteluun. Pitää osata suunnitella ja tasapainottaa.

Yhdessä valmentajaisänsä Mohammad Emranin kanssa huippu-urheilijaelämän askelmerkkejä asetteleva Safin Emran tuntuu miettivän ja suunnittelevan asioita huomattavan aikuismaisesti. Suurimpia vahvuuksia udellessa hän mainitsee ensimmäisenä henkisen puolen ominaisuuksia.

– Olen voitontahtoinen, en häviä helposti. Pelisilmäni on myös kehittynyt.

Ei Safin myöskään kiistä monipuolista lyöntivalikoimaansa ja ylipäätään teknistä osaamista, mutta parannettavaakin löytyy.

– Koska olen pitkä pelaaja, niin nopeuspuolella on paljon tekemistä, hän puntaroi.

Tällä viikolla Safin Emranin ominaisuudet pääsevät testiin kansallisella huipputasolla.

Safinin otteita saattaa päästä ihailemaan kotisohvilta saakka. Sulkapalloliitto nimittäin kertoo verkkosivuillaan, että Vantaan SM-kisoja voi seurata suorana liiton Youtube-kanavalta.

#