lauantai 11.7.2020 | 00:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Auttamisesta saa itsekin hyvää mieltä – SPR:n Pietarsaaren paikallisosasto on toiminut jo 60 vuotta

Anita Salmi
Ke 27.11.2019 klo 13:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Ihmisläheisyys ja inhimillisyys sekä se, että saa olla mukana auttamassa toisia, kiteyttää Suomen Punaisen Ristin Pietarsaaren osaston uusi puheenjohtaja Sarita Tiala syyt, jotka ovat saaneet hänet mukaan yhdistyksen toimintaan.

Hän tuli ensin Nälkäpäivä-kerääjäksi ja sitä kautta jäseneksi.

Toisaalta, vaikka usein ollaan vakavien asioiden äärellä, saa vapaaehtoistyöstä iloa ja hyvää mieltä. Hauskaakin saa olla ja on, kun esimerkiksi pohditaan ja suunnitellaan eri projekteja.

Erityisesti Sarita Tiala mainitsee tähän aikaan liittyvän Hyvä Joulumieli -keräyksen. Siinä autetaan vähävaraisia lapsiperheitä ja toimitetaan heille 70 euron rahalahja. Sillä he voivat ostaa ruokatarvikkeita jouluksi. Lahjat menevät sosiaalitoimIston kautta.

Tämä keräys on SPR:lle läheinen asia ja sen eteen tehdään töitä.

– Tarve on suuri ja enemmänkin varmaan menisi, hän sanoo.

Hyvä Joulumieli -keräykseen on paikallisesti osallistuttu kymmenen vuotta. Katto-organisaatio on ollut siinä mukana pidempään. Keräys järjestetään tänä vuonna yhteistyössä SPR:n Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Ylen kesken.

Punaisen Ristin laajimpia omia toimintamuotoja tällä hetkellä ovat valtakunnallisesti ja paikallisesti Nälkäpäivän keräys, verenluovutus ja ystävätoiminta.

– Järjestämme ystävätoiminnan peruskurssin noin kaksi kertaa vuodessa. Keväällä on suunnitteilla myös jatkokurssi, toiminnan vetäjä Marjo Rintamäki sanoo.

Tällä hetkellä ystävätoiminnassa on mukana 20 henkilöä, mutta aktiiveja heistä kymmenkunta. Asiakkaita on 15.

– Kaupungin sosiaalitoimi voi ottaa yhteyttä SPR:ään ja kertoo henkilöistä, jotka ovat ystävän tarpeessa. Vapaaehtoisemme voi käydä vaikkapa kyläilemässä, viedä kävelylle, jutella, pitää seuraa, Raina Valleala mainitsee.

Ystävän tehtäviin eivät kuitenkaan kuulu esimerkiksi siivous tai hoitotyö, vaikka hän sattuisi olemaan alan ammattilainen.

Lisää vapaaehtoisia toivotaan mukaan. Paljon on tällä hetkellä yksinäisyyttä ja ystävän tarvetta paitsi ikäihmisillä myös nuorilla. Yksinäisyys on kipeä asia iästä riippumatta. SPR:n paikallinen ystävänvälitysnumero on 046-9643507.

Nälkäpäivän keräys on yhdistyksille iso ponnistus ja sen tuottoa menee niin kotimaan kuin ulkomaan kohteisiin, miten kulloinkin on organisaation pääpaikalla päätetty. Tänä vuonna Pietarsaaressa suomen- ja ruotsinkielinen yhdistys keräsivät yhteensä 13 518 euroa.

Tärkeä osa toimintaa on niin ikään verenluovutus, joita Pietarsaaressa järjestetään joka kolmas viikko, nykyisin seurakuntakeskuksessa. Siellä käy luovuttajia koko seudulta. Kolmipäiväisen tilaisuuden aikana saatiin viimeksi 90 pussia per päivä.

Kiinnostus toisten auttamiseen on aikanaan tuonut myös todellisen järjestötoiminnan veteraanin Brita-Stina Heinosen SPR:n riveihin. Hän on ollut mukana lähes alusta saakka nyt jo 60 vuotta täyttävän paikallisosaston toiminnassa.

Edelleen hän on ollut aktiivisesti muun muassa Nälkäpäivän keräyksissä, vaikka on on 96-vuotias.

– Auttamistoimintaa ja erilaisia keräyksiä on järjestetty alusta saakka. Yhteen aikaan toiminta oli hyvinkin vilkasta. Meillä oli jopa naamiaisia ja erilaisia kahvikonsertteja, joilla koottiin varoja, hän kertoo.

– Järjestimme pitkään niin ikään muotinäytöksiä, jotka olivat hyvin suosittuja. Niissä olivat mukana kaupungin suurimmat liikkeet ja mannekiineja vauvasta vaariin, Raina Valleala toteaa.

SPR:n Pietarsaaren osasto viettää 60 toimintavuottaan teatterin merkeissä. Yleisötilaisuutta ei järjestetä.

#