keskiviikko 3.6.2020 | 06:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taloyhtiöiden asumismenot tuntuvassa kasvussa Pietarsaaressa ja Kokkolassa – silti asuminen on edullisempaa kuin Suomen kaupungeissa keskimäärin

Pentti Höri
Ti 10.9.2019 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kokkolan ja Pietarsaaren taloyhtiöiden menot ovat nousseet viimeksi kuluneen vuoden aikana muuta maata nopeammin.

Siitä huolimatta asuminen näissä kaupungeissa on yhä selvästi edullisempaa kuin maassa keskimäärin.

Suomen Kiinteistöliitto tutki syyskuussa 2019 kunnallisia maksuja kooltaan ja kulutukseltaan samanlaisissa taloyhtiöissä 59 eri kaupungissa. Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys on analysoinut tuloksia oman toimialueensa näkökulmasta.

Tutkimuksen mukaan sähkö on kallistunut Pietarsaaressa viime vuodesta kuusi prosenttia, kaukolämpö neljä prosenttia ja kiinteistövero kolme prosenttia. Näiden menojen nousuvauhti on ollut menneen vuoden aikana jonkin verran muuta maata ripeämpää, kiinteistöyhdistys kertoo tiedotteessaan.

Kokkolassa kehitys on ollut samansuuntaista. Sähkö on kallistunut siellä viime vuodesta kuusi prosenttia, kaukolämpö neljä prosenttia ja kiinteistövero reilut kaksi prosenttia. Kiinteistöverotus on Kokkolassa jo 11 prosenttia keskimääräistä kireämpää ja kuuluu maan kalleimpaan kolmannekseen.

– Suunta on huolestuttava. Tutkimme monia menoeriä, ja yksi isoimpia syitä kustannusten nopeaan nousuun on kaukolämmön hinnassa. Se muodostaa taloyhtiöiden suurimman kustannuserän, toiminnanjohtaja Arto Saarikoski Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksestä kertoo.

Pietarsaaren ja Kokkolan seudun jätehuolto on halventunut viime vuodesta 11 prosenttia vuosi sitten aloitetun bio- ja energiajätteen erilliskeräyksen ansiosta. Erityisesti biojätteen tyhjennyshinta on laskenut selvästi.

Edulliset tyhjennyshinnat pitävät taloyhtiöiden kokonaisjätehuoltomenot kohtuullisina, vaikka Ekoroskin kiinteät maksut ovat edelleen yli kolme kertaa keskimääräistä kalliimmat.

Jätteen määrästä riippumattomat Ekoroskin kiinteät maksut ovat maan toiseksi korkeimmat heti Vaasan seudun ekomaksujen jälkeen.

Monien menoerien reippaasta kasvusta huolimatta kaikki tutkitut pohjalaiskunnat kuuluvat kokonaiskustannuksiltaan maan edullisimpaan viidennekseen.

Kokkola on koko edullisuusvertailun kakkonen, Pietarsaari viides ja Mustasaari seitsemäs. Vaasa ja Seinäjoki tippuivat kymmenen kärjestä jaetulle yhdennelletoista sijalle. Kaikkien tutkittujen pohjalaiskuntien kaukolämpö oli maan kymmenen edullisimman joukossa.

Kunnalliset asumismenot ovat kasvaneet Kokkolassa 44 prosenttia ja Vaasassa 38 prosenttia kymmenessä vuodessa. Kuluttajahinnat ovat nousseet samassa ajassa vain 14 prosenttia eli asumismenojen nousuvauhti on ollut siihen verrattuna moninkertainen.

Pietarsaari otettiin vasta tänä vuonna mukaan vertailuun, joten sen asumismenojen kehityksestä ei ole vielä pitkäaikaista seurantatietoa.

– Ikävä kyllä meillä ei ole tietoa Pietarsaaren menokehityksestä pitemmältä ajalta, mutta se voi hyvin olla samansuuntainen, Saarikoski arvioi.

Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys on Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla toimiva Suomen Kiinteistöliiton aluejärjestö. Yhdistyksen 641 jäsentaloyhtiössä asuu yli 25 000 asukasta.

#