keskiviikko 3.6.2020 | 06:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kamppailulajit naisten suosiossa: Itsepuolustustaitojen omaaminen lisää turvallisuuden tuntoa ja kuntoa

Maija Myllymäki
Ti 10.9.2019 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Maanantaina Jeppis Gymin tiloissa Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston järjestämällä kuntopotkunyrkkeilyn peruskurssilla oli salin täydeltä sisukasta naisenergiaa.

Yhdeksästä osallistujasta koostuvan ryhmän ohjaajana toimii vaasalainen potkunyrkkeilyn kolmen eri painoluokan hallitseva maailmanmestari, ammattinyrkkeilyn Baltian mestari ja olympianyrkkeilyn amatöörien Suomen mestari Jarkko Jussila.

Hän kertoo, että neljän-viiden vuoden aikana naisten osuus erilaisissa kamppailu-urheilulajeissa on merkittävästi lisääntynyt.

– Muutama vuosi sitten kamppailu-urheilulajin harrastajista vain noin joka viides oli nainen. Nykyään miehiä ja naisia on mukana harjoituksissa yhtä paljon, naisia usein jopa miehiä enemmän.

Kamppailu-urheilulajien suosion kasvamiseen naisten keskuudessa on vaikuttanut Jussilan mukaan muun muassa lajissa viime vuosina menestystä haalineet suomalaiset naisurheilijat, ja myös se, että naisten kamppailu-urheilulajien harrastamista pidetään nykyään aiempaa hyväksyttävämpänä.

Lajin harrastaminen on suorastaan nykyään jopa trendikästä.

– Valitettavasti monet kamppailu-urheilulajeja harrastavat naiset ovat myös ilmaisseet huolensa oman turvattomuuden tunteensa heikentymisestä, jonka vuoksi he kokevat tarpeelliseksi opetella itsepuolustustaitoja, Jussila nostaa esille.

Kuntopotkunyrkkeily-kurssille osallistujista pietarsaarelaiset Terhi Sundqvist ja Minna Saari työskentelevät samassa päiväkodissa. Kurssille he päättivät lähteä yksissä tuumin.

– Terhi kysyi töissä kahvipöydässä puolileikillään, lähdettäisiinkö työn vastapainoksi yhdessä kuntopotkunyrkkeilemään. Olin nyt tänään täällä ensimmäistä kertaa, ja ihastuin kyllä lajiin ihan täysillä, iloitsee Saari harjoitusten jälkeen.

Sundqvistilla on takanaan useiden vuosien ajalta kuntonyrkkeilytaustaa, ja kamppailu-urheilulajeista hän kertoo harrastaneensa israelilaista kamppailulajia, Krav Magaa.

Saari taas ei ole kuntopotkunyrkkeilyä aiemmin harrastanut.

Vaikka ensisijaisesti työkaverit lähtivätkin kurssille hakemaan työlle vastapainoa ja kuntoa kohottamaan, he kokevat, että itsepuolustustaitojen omaamisesta ei "tosielämässäkään" haittaa ole.

Molemmat naisista kokevat, että yleinen turvattomuus Suomessa on lisääntynyt merkittävästi viime vuosien aikana.

– Nykyään ei esimerkiksi naisen ole turvallista liikkua samalla tavalla iltapimeässä yksin kuin aiemmin. Silloin kun me olimme 18-vuotiaita, ei tuollaisia asioita tarvinnut edes miettiä saatikka pelätä, Saari ja Sundqvist harmittelevat.

– Nykypäivänä onkin jokaisen naisen hyvä omata jonkin verran itsepuolustustaitoja, he toteavat.

Kurssin ohjaaja Jussila kertoo, että hänen työhönsä kuuluu nykyään paljon nimenomaan naisille suunnattujen itsepuolustuskurssien ohjaamista ympäri Suomea.

– Se on selvää, että tositilanteessa lyhyen itsepuolustuskurssin käynyt henkilö ei kykene tekemään kurssilla opittuja liikkeitä samalla tavalla refleksinomaisesti kuin useita vuosia kamppailulajeja harrastanut. Pyrinkin aina tätä painottamaan kursseilleni osallistuville naisille, jotta heille ei syntyisi kurssin myötä vääränlaista turvallisuuden tunnetta, hän painottaa.

Kuten itsepuolustuskursseilla, myös kuntopotkunyrkkeilykursseilla opetellaan muun muassa erilaisia potkuja, lyöntejä ja väistöliikkeitä sekä kehitetään osallistujien nopeutta ja kuntoa.

Vaikka kursseilla opetellaankin erilaisia itsepuolustustaitoja, Jussilan mukaan niitä tulee käyttää vain äärimmäisissä uhkatilanteissa, ja niissäkin viimeisenä vaihtoehtona.

– Kursseilla käymmekin läpi, kuinka erilaisista uhkaavista tilanteista tulee pyrkiä pois ensisijaisesti erilaisia psykologia keinoja hyödyntämällä – puhumalla, elekieleltä käyttämällä ja tilanteita ennakoimalla.

Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston toimesta tullaan lähitulevaisuudessa järjestämään naisille suunnattu itsepuolustuksen viikonloppukurssi. Kurssin ohjaajana tulee toimimaan Jarkko Jussila.

#