sunnuntai 29.3.2020 | 14:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Metsäretkellä Pietarsaaressa istutettiin puita ja paistettiin makkaraa: ”Parhaiten asioita oppii, kun pääsee niitä itse kokeilemaan”

Maija Myllymäki
Ti 3.9.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tiistaina Pietarsaaressa UPM:n kuudesluokkalaisille järjestämässä, tänä vuonna Talousmetsä – Kehitys ja kestävä käyttö -teemaisella metsäretkellä tutustuttiin neljän eri rastin kautta muun muassa niin hiilen kiertoon, puusta tehtäviin lopputuotteisiin kuin riistanhoitoonkin Runebergin tuvan lähiympäristön metsissä ja lähialueella. Koululaiset saivat myös halutessaan istuttaa metsään kuusentaimen, ja retken lopuksi retkeilijät saivat istahtaa vielä nuotion äärelle makkaraa paistamaan.

Metsäretkeen osallistuneet Etelänummen koulun kuudesluokkalaiset kertovat päivän olleen odotettu. Sitä paitsi, löytyihän päivän aikana kuljettujen metsäpolkujen varsilta jopa vielä sankoin määrin maukkaita luonnonmarjoja, mustikoita, joista moni päätyikin heti retkeilijöiden suihin.

– Tällaiset retkipäivät ovat kivaa vaihtelua koulunpenkissä istumiselle. Meillä on onneksi kyllä tänä vuonna ollut jo muutama tällainen erilainen koulupäivä, kertovat retkipäivään osallistuneet Etelänummen koulun kuudesluokkalaiset.

– Ja sitä paitsi ei koulukirjoista voi kaikkea oppia. Parhaiten uusia asioita oppii, kun pääsee niitä itse näkemään ja kokeilemaan, lisää yksi koululaisista, pietarsaarelainen Wilma Keituri.

Etelänummen koulun opettaja Anne Forsbacka toteaakin, että metsäretkipäivän tyyppiset tapahtumat lisäävät paitsi koululaisten kokemaa yhteishenkeä ja tuovat vaihtelua oppimisympäristöön, mutta ennen kaikkea ne tukevat koululaisten oppimista.

– Meillä ympäristöopin tunneilla on parhaillaan käsitelty talousmetsä -teemaisia aiheita. Tällaisten metsäretkipäivien ansiosta oppilaat pääsevät tutustumaan koulussa läpikäytyihin asioihin myös käytännön kautta, Forsbacka sanoo.

Erityisesti kuusentaimien istuttaminen oli monen kuudesluokkalaisen mieleen, ja makkaran paiston lisäksi monet koululaisista kertovatkin sen olleen yksi päivän kohokohdista.

– Odotin taimen istuttamista kaikkein eniten tältä päivältä. En ole koskaan istuttanut omaa puuta, ja tuntuu tosi kivalta, että olen nyt istuttanut oman puun, iloitsee yksi koululaisista, Vilma Kuoppamaa.

UPM:n, Suomen metsäyhdistyksen ja 4H-yhdistyksen järjestämillä kasvu-, puusta saatavat tuotteet-, riistanhoito- ja istutusrasteilla opittiinkin paljon uusia, ja monia koululaisia jopa hieman yllättäneitäkin asioita puusta ja metsästä niin tiedon kuin käytännönkin kautta.

– Kaikista erikoisin juttu, mitä tänään opittiin, oli se, että jäätelön tekemisessä on käytetty puuta, kertovat retken lopuksi nuotion äärellä makkaraa paistavat kuudesluokkalaiset.

– Onhan se vähän ällöttävä ajatus, että jäätelön tekemisessä käytetään puuta, tuumaa asiasta kuudesluokkalainen Wilma Keituri.

Vaikka ajatus puusta jäätelön yhtenä raaka-aineena koululaisia vähän mietityttikin, ei tiedosta huolimatta jäätelön syömistä aio kukaan kuudesluokkalaisista lopettaa.

– Ja metsässä voisi kyllä jatkossa vähän useamminkin käydä, toteavat ilmeisen paljon päivästä nauttineet koululaiset vielä retken päätteeksi.

Pietarsaaressa järjestetty Talousmetsä – Kehitys ja kestävä käyttö – metsäretki on toteutettu yhteistyössä Suomen Metsäyhdistyksen ja 4H-liiton kanssa. Vastaavanlaisia metsäretkiä UPM on järjestänyt vuodesta 2017. Tapahtumaan Pietarsaaressa osallistuivat Etelänummen ja Oxhamnin koulun kuutoset.

#