keskiviikko 22.1.2020 | 14:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Tämä on ihmisten aliarvioimista" - Pietarsaaren verotoimiston aukioloaikoihin toivotaan muutosta

Maija Rahkola Pietarsaaren Sanomat
Ti 13.8.2019 klo 19:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PIETARSAARI

Tiistaina Pietarsaaren verotoimiston ulkopuolella hieman ennen kello kymmentä aamulla häämötti omaa palveluvuoroaan odottavien asiakkaiden, lähes ajotielle asti yltävä jono.

Verotoimiston ulkopuolella olevassa, jopa 14 asiakasta käsittävässä jonossa yksi jonottavista kertoi saapuneensa paikalle jo hieman ennen kello yhdeksää aamulla. Vieläkään hän ei verotoimiston sisäpuolelle jonottamaan ole viraston ulkopuolelta päässyt.

– Verotoimiston sisätiloissa saa olla jonottamassa kerrallaan aina 17 asiakasta, ulkona olevassa jonossa olevat asiakkaat kertovat.

Kesän aikana Pietarsaaren verotoimisto on ollut auki kesä- ja elokuussa aina kerran viikossa tiistaisin, kello yhdeksästä kahteentoista. Heinäkuun ajan verotoimisto on pidetty kokonaan suljettuna.

Verotoimiston aukioloajat herättivät omaa vuoroaan ulkona jonottavien asiakkaiden keskuudessa närkästystä.

– Kaikilla meillä tässä jonossa olevilla on omaa elämää koskevia, tärkeitä asioita hoidettavana. Tämä tällainen ihmisten jonotuttaminen on täysin ihmisten aliarvioimista. Suomessa saa nykyään jonottaa ihan tarpeeksi joka paikkaan. Tilanne on yhtä surkea niin paikallisessa verotoimistossa, Kelassa kuin pankeissakin, eräs jonossa olevista sanoo.

– Veroasioissa tulee saada henkilökohtaista palvelua. Ei verkon kautta tavallinen kansalainen, jolla ei ole veroasioiden asiantuntemusta, kykene useinkaan ilman tarkentavia kysymyksiä lomakkeita täyttämään. Sitten kun yrität puhelinpalvelun kautta saada verotoimiston asiantuntijaa kiinni, saat jonottaa puhelimessa tunnin ajan musiikkia kuunnellen - ja siitäkin jonottamisesta joutuu asiakas itse maksamaan.

– Vaasassa verotoimisto on auki joka arkipäivä, samoin kuin Kokkolassakin. Miten ihmeessä täällä Pietarsaaressa on mahdollista pitää verotoimistoa auki vain kerran viikossa?, ihmettelee eräs asiakkaista.

Kuinka usein sitten verotoimiston tulisi olla auki Pietarsaaressa?

– Ehdottomasti ainakin kahtena päivänä viikossa, kuuluu toive jonossa seisovilta asiakkailta.

PietarsaarelainenLeo Saarijärvi on yksi verotoimiston ulkopuolella vuoroaan odottaneista. Hän kertoo auttavansa veroasioiden hoitamisessa anoppiansa, joka huonokuntoisena ikäihmisenä ei kykene enää pitkiä aikoja omaa vuoroaan virastoissa odottelemaan.

– Suunnitelmissa oli nytkin, että käyn hakemassa vuorolapun, ja vasta sen jälkeen käyn hakemassa anoppini mukaan verotoimistoon. Tämä on minulla ollut jo pitkään normaali käytäntö paikallisessa verotoimistossa asioidessani. Haen vuorolapun, ja käväisen siinä odotellessa jossain vaikkapa kahvilla, ja palaan toimistoon puolisen tunnin kuluttua, hän kertoo.

Kokkolassa verotoimisto on auki joka arkipäivä, ja Saarijärvi harmitteleekin, ettei hänellä ole mahdollisuutta käydä veroasioita hoitamassa naapurikaupungissa.

– Muuten menisimme sinne ehdottomasti, mutta anoppini on jo sen verran huonossa kunnossa, ettei hän jaksaisi matkustaa autolla sellaista matkaa edes takaisin, Saarijärvi kertoo.

Hän lisää, että kaikilla ihmisillä, kuten ei hänen anopillakaan, ole Internetiä, jota kautta omia veroasioita voisi edes hoitaa.

– Henkilökohtainen palvelu on kuitenkin hyvin tärkeää, sillä sitä kautta asiakas saa laadukasta palvelua, ja hän saa myös saman tien vastauksia asiantuntijalta mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Ensimmäisen kerran Saarijärvi kertoo käyneensä Pietarsaaren verotoimistossa tiistaina viikko sitten, jolloin hän saapui paikalle liian myöhään - kaksikymmentä minuuttia yli kaksitoista.

– En ollut ollenkaan huomannut, että verotoimisto ei olekaan kesällä auki kello kolmeen, kuten se normaalisti on, hän harmittelee.

Tälläkin kertaa hän aikoo jättäytyä pois jonon hänniltä, ja kokeilla palata verotoimistoon uudelleen myöhemmin vielä samana päivänä - jolloin jonottavia asiakkaita toivottavasti on paikalla vähemmän. Hän toivoo, että päivän aikana veroasiat saisi viimein hoidettua.

– Missään nimessä syy ei ole verotoimiston virkailijoissa, sillä heiltä saamani palvelu on ollut aina asiallista ja hyvää. Vika löytyy sieltä ylemmältä taholta, joka näitä päätöksiä tekee sen suhteen, kuinka usein verotoimistoja auki pidetään, hän painottaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

#