keskiviikko 22.1.2020 | 14:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Minusta tulee koululainen! Pietarsaarelaisen Sonja Liimataisen mielestä on mukavaa olla ekaluokkalainen

Maija Rahkola Pietarsaaren Sanomat
To 8.8.2019 klo 18:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PIETARSAARI

Tänä vuonna ensimmäiselle luokalle on keväällä ilmoittautunut yhteensä 69 lasta: 20 Itälän kouluun, 24 Kielikylpykouluun ja 25 Länsinummen kouluun. Viime vuonna Pietarsaaressa koulutien aloitti 63 ekaluokkalaista, ja toissavuonna 79. Koululaisilla alkaa koulu Pietarsaaressa tiistaina.

Yksi tänä vuonna koulun aloittavista ekaluokkalaisista on pietarsaarelainen Sonja Liimatainen. Sonjaa ensimmäiselle luokalle meno jännittää, vaikka onneksi samalle luokalle tulevat oppilaat ovat hänelle jo entuudestaan tuttuja.

Itälän kouluun menevä kuusivuotias nimittäin on suorittanut esikoulun samaisessa koulurakennuksessa.

– Tiedän minun luokanopettajankin, Annan, joka on tosi mukava, Sonja kertoo.

Monia koulussa opittavia taitoja hän kertoo jo hallitsevansa, kuten lukemisen taidon. Laskemisen oppimista hän sen sijaan odottaa.

– Meillä on myös koulun vieressä metsä. Tykkään tosi paljon olla metsässä, kun siellä saa kiivetä puissa. Olisi kivaa, jos myös luokan kanssa tehtäisiin metsäretkiä, hän sanoo.

Yksi merkittävä ero esikouluun on ainakin se, että koulussa annetaan oppilaille myös kotitehtäviä. Niitä Sonja kertoo kuitenkin odottavansa innolla.

– On kiva saada tehdä läksyjä, hän hymyilee.

Koulureppu on vielä äidin kanssa hankkimatta, mutta tuleva ekaluokkalainen kertoo, että se tulee olemaan ihan samanvärinen, kuin hänen penaalinsakin.

– Penaalissani on isot korvat, silmät, nenä ja suu. Ja se on vaaleanpunainen, Sonja kertoo.

Vaikka uusia tuttavuuksia ei tulevan ekaluokkalaisen tarvitse jännittää, on esikoulusta ensimmäiselle luokalle siirtyminen kuitenkin merkittävä muutos pienen tytön elämässä.

– Ei ole niin pieni tyttö enää, kun aloittaa koulun, Sonja tuumaa.

Sonjan lisäksi Liimataisen perheestä toisen luokan aloittaa isosisko Sofia, joka vuosi sitten aloitti ensimmäisen kouluvuotensa Itälän koulussa.

– Kyllä minuakin jännitti kovasti ensimmäiselle luokalle meneminen, kun en tuntenut luokanopettajaa enkä moniakaan luokan oppilaista, muistelee Sofia, joka kävi esikoulun Ruusulehdon koulurakennuksessa.

Koululaisten äiti, Piia Liimatainen, kertoo odottavansa Sonjan kouluun menoa melko levollisin mielin.

– Sonjan kouluunmeno minua ei niin kovasti jännitä, sillä isosisko Sofia on pärjännyt Itälän koulussa niin hyvin, vaikka hän siirtyikin täysin uuteen kouluun eikä tuntenut entuudestaan moniakaan luokan oppilaista.

– Ja onhan siellä nyt myös isosiskokin tukena, hän lisää.

Yksi asia kuitenkin äitiä tyttäriensä koulutien alkamisessa liikuttaa.

– Kunpa he eivät kasvaisi niin nopeasti, hän hymyilee.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Lapsi tarvitsee tukea koulunaloituksessa

Itälän koulun rehtori Liisa Svart sanoo, että ensimmäistä kouluvuotta aloittavan koululaisen kohdalla vanhempien tuki ja läsnäolo ovat lapselle erityisen tärkeää.

– Vanhempien läsnäolo on etenkin ensimmäisten kouluviikkojen aikana lapselle hyvin tärkeää. Lasta tulee kuunnella, ja kysyä, kuinka koulupäivä on sujunut.

Alkuvaiheessa Svartin mukaan on tärkeää, että lapsen kanssa koulumatkaa kuljetaan ensin yhdessä.

– Vanhempien on hyvä suunnitella etukäteen koulutie, joka on lapsen kannalta mahdollisimman turvallinen. Lapsen turvallisuutta koulumatkojen osalta ei voi liiaksi korostaa.

Koulureppua ja penaalia lukuunottamatta, ei hänen mukaansa ensimmäistä luokkaa aloittava koululainen muita hankintoja tarvitse - lapsi saa kaiken koulussa tarvitsemansa koulusta.

– Koulureppu ja penaali olisi hyvä vanhempien tai vaikkapa isovanhempien käydä hankkimassa yhdessä lapsen kanssa. Penaalin ja koulurepun hankkiminen on lapselle itselleen hyvin merkittävä osa koulunaloitusta.

Vaikka vanhempien on hyvä varmistaa, että koulureppu istuu ja tukee lasta hyvin, eikä se ole esimerkiksi liian pieni tai iso, on Svartin mukaan tärkeää, että lapsi saisi valita haluamansalaisen koulurepun itselleen.

– Se on tärkeää, että lapsi kokee repun omakseen ja se on juuri hänen omasta mielestään hieno.

Koulukiusaamiseen tulee puuttua Svartin mukaan aina välittömästi. Vaikka koulussa luokanopettajat ja kouluavustajat tarkkailevatkin tarkasti luokassa vallitsevaa ilmapiiriä, ei kaikki kiusaamistilanteet päädy heidän tietoonsa. Hän toteaakin, että lapsen hyvinvoinnin osalta parhaat asiantuntijat ovat aina lapsen omat vanhemmat.

– Vanhempien on syytä pitää tuntosarvet valppaana siltä osin, kuinka oma lapsi voi. Onko lapsi iloinen vai kärsiikö hän esimerkiksi epämääräisistä vatsakivuista.

Hän muistuttaa, että osa lapsista kertoo aina vanhemmille hyvin herkästi, mikäli koulussa on sattunut jotain ikävää. Toiset lapsista sen sijaan eivät koulukiusaamisesta puhu.

Yksi selkeä merkki lapsen pahoinvoinnista onkin Svartin mukaan se, että lapsi ei halua lähteä kouluun.

– Tottakai joskus jokaisella lapsella on niitä aamuja, ettei hän halua lähteä kouluun, vaan ennemmin jäisi esimerkiksi äidin kanssa kotiin. Mutta jos kouluunmeno toistuvasti lasta ahdistaa, tulee vanhempien ilman muuta soittaa heti luokanopettajalle. Siitä lähdetään sitten asiaa yhdessä selvittämään.

Svart muistuttaa, että koulun aloittaminen on lapsille ylipäätään aina iloinen ja jännittävä asia - niinkuin usein myös koko perheelle.

– Tätä iloa ja jännitystä kannattaa myös vanhempien tukea mukavalla tavalla ja rohkaisevasti. Se on hyvin iloinen asia, että lapsi aloittaa koulun, hän hymyilee.

#