sunnuntai 29.3.2020 | 13:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Pikkukokit ahkeroivat talvilomalla - Marttojen järjestämä pikkukokkikurssi kiinnostaa yhä enemmän poikiakin

Maija Rahkola
Ke 27.2.2019 klo 04:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PIETARSAARI

Pietarsaaressa Etelänummen koulun kotitalousluokassa ahkeroi kahdeksan innokasta pikkukokkia. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen järjestämällä, 7-12 -vuotialle suunnatussa Talviloman pikkukokkikurssilla ruokaa valmistetaan ja leivotaan ohjaajien opastamana yhteistuumin.

– Työnjako on tehty osallistujien ikä ja taitotaso huomioiden, kertoo kurssin ohjaajana toimiva Kokkolan Marttapiirin kotitalouden asiantuntija Heidi Peltonen.

Pietarsaaressa Talviloman pikkukokkikursseja pidetään talviloman aikana kolmena eri päivänä. Jokaiselle kurssipäivälle on Peltosen mukaan ilmoittautunut mukaan sekä tyttöjä että poikia.

– Alakouluikäisten poikien innostus kokkaamiseen on kasvanut aivan selkeästi. Aiemmin poikia on ollut kursseilla mukana vain satunnaisesti, mutta tänä vuonna jokaisena kurssipäivänä osallistujista puolet on poikia, Peltonen iloitsee.

Tiistaina kurssipäivän menuun kuuluvat kasvisjauhelihapaistos salaatin kera, kauraisa peltileipä sekä ranskalaisen karkkikaupan mutakakku. Kahdeksan vuotiaat pietarsaarelaiset Elle Vilkas ja Lilja Tekoniemi ovat keskittyneet kasvisjauhelihapaistoksen valmistamiseen.

– Äitini ilmoitti minut kokkikurssille, koska ajatteli minun pitävän kokkaamisesta. Äiti halusi myös, että minulla on talvilomalla jotain tekemistä, Elle kertoo.

Hän kertoo ilmoittaneensa myös ystävänsä Liljan samalle kokkikurssille.

– Ajattelin, että Lilja saattaisi tykätä kokkaamisesta. Me käymme myös Liljan kanssa eri ala-astetta, joten ajattelin, että kokkikurssilla meillä on mahdollisuus viettää Liljan kanssa enemmän aikaa yhdessä, Elle toteaa.

Kasvisjauhelihapaistoksen tekemisen he kertoivat aloittaneensa porkkanoiden, palsternakan ja perunoiden kuorimisella ja leikkaamisella.

– Juuresten kuoriminen onkin vaikeinta ruoanlaitossa. Siinä menee melkein koko päivä, tuumaa Lilja.

Kun jauhelihaseos on valmis, siirretään pannu kuumalta hellalta odottamaan uunissa olevien juuresten valmistumista. On aika siistiä keittiön pöytätasoja.

– Huoneen siivoaminen on kyllä mukavampaa kuin pöytien pyyhkiminen, tytöt tuumivat.

– Huoneen siivoamisessa meillä kyllä yleensä menee homma leikiksi. Sitten leikitään samalla kun siivotaan, Elle hymyilee.

Kun juurekset saadaan nostettua uunista, niiden päälle kaadetaan vielä jauheliha ja ripotellaan juusto.

– Kyllä minusta ehkä kokki tulee, jauhelihaa juuresten päälle kaatava Elle pohtii.

Entäpä millaisia ruanlaittovinkkejä pikkukokeilla on?

– Ruoanlaitossa tärkeintä on tehdä yhteistyötä, pohtii Elle.

– Tärkeää on myös varmistaa, ettei uunia pidetä päällä liian suurella lämmöllä, ettei se syty palamaan, lisää Lilja.

Pietarsaaressa tiistaina pidetty pikkukokkikurssi on ÄSSÄKOKKI-kurssi, jonka sponsorina toimii Osuuskauppa KPO. ÄSSÄKOKKI-kursseja on pidetty Pietarsaaressa kahden vuoden ajan. Talviloman pikkukokkikursseja Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat ovat järjestäneet yli 20 vuoden ajan.

ps@pietarsaarensanomat.fi

#