keskiviikko 15.7.2020 | 05:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Ystävä avaa ovia, joita yksinäisyys sulkee

– Voimaantumista, huumorin kasvua, listaa Irma Salonen Vanhustyön keskusliiton ystäväpiiri-toiminnalla saavutettuja tuloksia. Myös Punaisen Ristin uusi ystäväkurssi alkaa.

Pirkko Högkulla
Ti 12.2.2019 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Punaisella Ristillä on ollut ystävätoimintaa Pietarsaaressa jo kolmisenkymmentä vuotta ja uusien ystävien kurssitus onkin alkamassa. Vanhustyön keskusliitto puolestaan polkaisee ikääntyville suunnatun Ystäväpiiri-toiminnan pystyyn. Tavoite on sama: yksinäisyyden tunteen lievittäminen ja uusien ystävien löytäminen.

Mistä tunnet sä ystävän, kysytään laulussakin. Ja jos ystävän tarkoituksesta kysytään Vanhustyön keskusliitosta on vastaus yksinäisyyden karkoitus. Iäkkäistä näet noin kolmannes kärsii yksinäisyydestä, joka on lähes aina kielteinen ja hyvinvointia heikentävä kokemus. Nyt onkin ystävien haku käynnissä, sillä Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminta käynnistyy pitkän tauon jälkeen Pietarsaaressa. Ikääntyville ihmiselle suunnatut kokoontumiset alkavat maaliskuun aikana keskiviikkoisin iltapäivällä Dementiakoti Viivi ja Wilhelmissä. Ohjaajina toimivat dementiakodin omistajajohtaja Irma Salonen ja siellä lähihoitajana työskentelevä Vappu Moisio.

Ystäväpiiri-toiminta avaa ovia, joita yksinäisyys sulkee.

– Ja yksinäisyys sulkee aivan liian monta ovea. Piirin toimintaa voi ajatella väylänä yhteenkuuluvuuteen ja uusien mahdollisuuksien avautumiseen.

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-ryhmätoimintaa toteutetaan koulutettujen ohjaajien toimesta jo noin 40 paikkakunnalla vuosittain. Ryhmiin on tähän mennessä osallistunut yli 9 000 iäkästä ihmistä yli 90 paikkakunnalla.

Ikäihmistenkeskuudessa yksinäisyys on kovin yleistä - niin kotona kuin palveluasumisyksiköissä. Yksinäisyys on riski yksilölle ja sillä on vaikutusta yhteiskunnallisella tasolla.

– Yksinäisyyden tunteen lieventymistä, vertaistuen saamista, voimaantumista, me-hengen ja huumorin kasvua, muistitoimintojen, psyykkisen hyvinvoinnin ja elämänlaadun paranemista, Irma Salonen listaa ystäväpiiri-toiminnalla saavutettuja tuloksia.

Salonen kuuli ystäväpiiristä viime syksyllä liiton koulutuspäivillä ja vanhusten parissa ikänsä työskennelleenä tunsi asian heti omakseen. Oman eläkeikänsä 67-vuotias Irma Salonen nauraa tulleen ja menneen. Vielä on paljon annettavaa, hän kokee.

Mukaan valitaan korkeintaan 8 henkilöä.

– Ryhmästä tulee suljettu eikä mukaan siis pääse enää myöhemmin. Tavoitteena on, että ryhmästä tulee itseohjautuva eli osallistujat tapaisivat toisensa myös ohjauksen päätyttyä, Salonen toivoo.

Kokoontumisia on 12 kertaa kolmen kuukauden aikana.

Punainen Risti -yhdistys Pietarsaaressa on ystävätoiminnassa konkari kolmenkymmenen vuoden kokemuksella.

– Tällä hetkellä meillä on alle kymmenen säännöllisesti toisiaan tapaavaa ystäväparia ja lisää vapaaehtoisia ystäviä tarvitaan. Meidän ystäväpalvelun puhelimeen tulee tasaisesti puheluja siitä, että ystävää kaivataan, kertoo ystävävälittäjä Sarita Tiala.

Seuraava kurssi ystävätoimintaan järjestetään 20. helmikuuta. Kouluttaja tulee Seinäjoen toimipisteestä.

– Koulutus on avoin kaikenikäisille. Osallistuminen ei tarkoita sitä, että sitoutuu ottamaan ystävän.

– Illan aikana perehdytetään mm. vapaaehtoisena toimimiseen. Lisäksi käydään läpi erilaisia tilanteita, joita voi kohdata vierelläkulkevana ystävänä.

Ystäväksi ryhtyvä vapaaehtoinen voi tarjota vaikkapa tukea tai seuraa kahvila- tai konserttikäynteihin. Tai voidaan käydä kääntymässä yhdessä vaikkapa postilaatikolla ja seuraavalla kerralla ehkä vähän pidemmällä.

Sarita Tiala kuvaa yksinäisyyttä kasvavaksi ongelmaksi, joka voi kohdata kaikenikäisiä, sukupuolesta ja taustasta riippumatta.

– Yksinäisyys voi syntyä vaikkapa puolison poismenon vuoksi tai mikäli sukulaisia ei asu lähistöllä.

Itse 22-vuotias Sarita Tiala lähti SPR:n paikallistoimintaan jo vuosia sitten lipaskeräyksen kautta.

– Koen toiminnan yhdistyksessä ja ystävien välittämisen opintojen ohessa palkitsevaksi ja mielekkääksi.

Ystävävälitys toimii käytännössä siten, että ystävävälittäjä saa yksityishenkilöltä, kotihoidolta tai joltain muulta taholta puhelun tai tekstiviestin kautta tietoa yksinäisen henkilön toiveesta löytää ystävä.

Ystävävälittäjä tiedustelee kiinnostuneita vapaaehtoisten joukosta ja sen jälkeen vieraillaan yhdessä henkilön luona. Sarita Tiala kertoo, että ystävät jatkavat tapaamista itse, mikäli se tuntuu hyvältä ja kaikki sujuu hyvin. Kumpikaan ei ole velvollinen jatkamaan tapaamisia, mikäli se ei jostain syystä tunnu hyvältä tai aika ei riitäkään.

Yksinäisyys on riski yksilölle ja sillä on vaikutusta yhteiskunnallisella tasolla.

Ystäviä ryhmässä tai kahdestaan

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-ryhmä on suunnattu ikääntyville ihmisille ja ryhmään otetaan korkeintaan 8 henkilöä. Ryhmä alkaa kokoontua maaliskuussa Dementiakoti Viivi ja Wilhelmissä. Kokoontumisia on 12 kolmen kuukauden aikana. Osallistujien haku on käynnissä.

Punaisen Ristin ystäväkoulutus pidetään 20. helmikuuta kello 17-20 Etelänummen koululla. Ystäväksi toiselle ryhtyvä voi tarjota vaikkapa tukea tai seuraa kahvila- tai konserttikäynteihin.

Vanhustyön keskusliitto järjestää Ystäväpiiri-toiminnan pitkän tauon jälkeen Pietarsaaressa. Punainen Risti on pyörittänyt ystävävälitystä jo kolmisenkymmentä vuotta ja yhdistyksellä onkin tällä hetkellä kymmenkunta toisiaan säännöllisesti tapaavaa ystäväparia Pietarsaaressa.

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnasta antaa lisätietoja Irma Salonen 050 527 2665.

Punaisen Ristin ystäväkurssille voi ilmoittautua Pietarsaaren ystäväpalvelun numeroon 046 964 3507, johon voi myös soittaa mm. mikäli kaipaa ystävää vierelleen.

#