lauantai 27.2.2021 | 12:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirjasto juhlii vaihtamalla kortit – Terese Bast suunnitteli uudet

Pentti Höri Pentti Höri
To 31.1.2019 klo 18:00

Kaupunginkirjasto on toiminut 20 vuotta nykyisissä tiloissaan Pietarsaaressa. Merkkipäivä on sopivasti Runeberginpäivänä 5. helmikuuta, jolloin kirjastossa tarjotaan kaikille kävijöille kahvit.

Virstanpylvään kunniaksi Pietarsaaren kaupunginkirjasto uusii myös kirjastokortit.

– Ne ovat olleet samannäköisiä vuodesta 1994, ja niitä on jaettu täältä 47 000 kappaletta. Nyt oli sopiva hetki uudistaa kortit, kirjastonjohtaja Leif Storbjörk kertoo.

Vanhat kortit voivat kuluneisuuttaan aiheuttaa hankaluuksia luettavuudessa.

Kortit haluttiin suunnitella kunnolla, joten tehtävä annettiin taiteilija Terese Bastille. Myös lastenkirjoja kuvittanut Bast sai toimeksiantoon vain pari ohjenuoraa.

– Lukijoita tulisi nostaa esille, ja Pietarsaaren pitäisi näkyä aiheessa jotenkin, Bast sanoo.

Kirjat, Pietarsaaren symboli Strengbergin kello ja vanha satama onkin saatu mahdutettua korttiin. Toiminnasta kuvassa vastaa riikinkukko.

– Minulla ei valitettavasti ole mitään käsitystä siitä, mistä se tuli mieleeni. Lintu on vain niin elegantti ja hieno, taiteilija kertoo.

Korttia saa nyt kolmella erivärisellä taustalla. Tekijä sen kummemmin kuin kirjaston henkilökuntakaan ei kyennyt tekemään lopullista valintaa.

Niinpä lainaajat voivat äänestää jaloillaan ja valita niistä mieleisensä. Eniten ”kaupaksi” mennyt väri päätyy lopulta siihen korttiin, jota ensimmäisen sarjan jälkeen painetaan lisää.

Ensimmäinen kirjastokortti on jokaiselle lainaajalle maksuton. Kaupunginkirjasto kuitenkin perii 3,50 euroa uusittavasta kortista, jos se on esimerkiksi kadonnut tai mennyt rikki.

20-vuotisjuhlan kunniaksi vanhan kortin voi kuitenkin nyt vaihtaa maksutta uuteen Runebergin juhlaviikolla eli viikolla 6.

Aktiivisia kirjastokortin käyttäjiä oli Pietarsaaressa viime vuonna noin 7 000.

– Pitkään on povattu perinteisen kortin korvautumista jollain mobiilisovelluksella tai vastaavalla, mutta sellaisen pitäisi käydä Suomen kaikkien kirjastojen järjestelmiin. Vahvasti uskon, että tämä kortti tulee olemaan käytössä vielä pitkään, Leif Storbjörk sanoo.

Kirjasto muutti monien ja pitkällisten suunnitteluvaiheiden jälkeen entisiin säästöpankki Depositan pääkonttoritiloihin alkuvuodesta 1999.

Yleisesti ottaen kirjastoväki on tyytyväinen toimitiloihinsa edelleen 20 vuoden jälkeen.

– Talo on toimiva, emme voi valittaa. Kaksi kerrosta aiheuttaa jonkin verran epätietoisuutta asiakkaissa, mutta useampikerroksinen ratkaisu on lähes välttämätön, kun sijaitaan kaupungin keskustassa.

Leif Storbjörkin mukaan suunnitteluvaiheessa taloon toivottiin auditoriota ja kahvilaa, joihin valtionavustusta ei kuitenkaan herunut, ja aikeista oli luovuttava.

– Kirjastojen kahviloita on vaikea saada kannattamaan, ja kahviloita riittää kyllä lähiympäristössä samoin kuin auditorioitakin.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kirjasto 20 vuotta

Pietarsaaren kaupunginkirjasto avattiin helmikuussa 1999 nykyisissä tiloissaan.

Merkkipäivänä 5.2. kirjasto tarjoaa kahvit kävijöille. Klo 17.30 yleisöä viihdyttää Anders Apina.

Uusi kirjastokortti esitellään ja vanhoja kortteja vaihdetaan uusiin. Viikolla 6 vaihtaminen on ilmaista.

Kortin on suunnitellut Terese Bast, jolla on myös taidenäyttely kirjaston lasten ja nuorten osastolla helmi-maaliskuun ajan.

#