sunnuntai 12.7.2020 | 02:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taiteilija metsästää luonnosta vain motiiveja maalauksiinsa ja toi tuulahduksen raitista ilmaa näyttelyyn Tupiksella

Kenneth Rosenlund tuo tuulahduksen raitista ilmaa ensimmäiseen näyttelyynsä Pietarsaaressa.

Pirkko Högkulla
Ti 4.12.2018 klo 18:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Karhusafarilla itärajalla, kurkien luona yökylässä suolla, kevätjäiden lähtöä seuraamassa kala- ja naurulokkien kanssa. Kruunupyyssä asuva närpiöläislähtöinen Kenneth Rosenlund on itseoppinut lintu- ja luontokuvamaalari, joka mieluiten tekee maalauksensa maastossa. Motiivien saalistusreissuilta on repussa tuomisina ainakin lyijykynällä tehtyjä luonnoksia, jotka toimivat myöhemmin ateljeessa tiedon ja inspiraation lähteenä.

ValokuvamaisessaHaastaja -maalauksessa on kaksi metsän kuningasta ottamassa mittaa toisistaan joentöyräällä latomaisemassa.

– Karhun liikkeitä seurasin piilokojusta käsin karhusafarilla itärajalla. Maisema syntyi puolestaan Ullavanjoella. Tein yhtenä kevätiltana nopean öjyvärimaiseman, johon laitoin karhut. Suoraan valokuvasta maalaankin todella harvoin. Haluan kokea itse ja siirtää sen minkä näen maalaukseen, toki taiteilijan vapaudella ja mielikuvituksella ryyditettynä, Rosenlund kuvaa.

– Kylmällä säällä voin istua autossa maalaamassa, sillä värit jäätyvät kovalla pakkasella ulkoilmassa.

Myös kurkisuolla on ikänsä luonnossa kulkenut Rosenlund viettänyt yönsä, tosin sielläkin piilokojussa. Visiitistä syntyi akvarellimaalauksena yökuvaus, leiskuvat revontulet ja aamunkoitto kurkiparven yllä.

– Yökuvaus onkin minulle uutta. Revontulien maalaaminen akvarellilla oli teknisesti todella vaikeaa. Kyseinen yö oli muutoin levoton kun kurjet huusivat pienimmästäkin äänestä, mutta eihän sinne nukkumaan mentykään vaan elämyksiä ja mielikuvitusjuttua hakemaan, naurahtaa Rosenlund.

Taidemaalarin, piirtäjän ja kuvittajan työ on luontevaa seurausta Kenneth Rosenlundin lapsuuden maalaus- ja luontoharrastuksesta.

– Olen maalannut aina ja viihtynyt luonnossa pikkupojasta asti. Äiti innosti lähtemään luontoon, isä maalaamaan ja hän maalaa itsekin edelleen. Pienenä pääsin petolintujen ja kurkien rengastajienkin matkaan, mikä oli aivan upea elämys. Olen vuosien mukana oppinut tuntemaan Suomen linnut, mutten lähde niitä bongaamaan satojen kilometrien päähän.

Pietarsaaressa Kenneth Rosenlund esittelee taidettaan ensimmäistä kertaa. Raitista ilmaa -näyttely on esillä Tupakkamakasiinilla 5. tammikuuta 2019 asti.

Motiivien saalistusreissuilta on repussa tuomisina ainakin lyijykynällä tehtyjä luonnoksia, jotka toimivat myöhemmin ateljeessa tiedon ja inspiraation lähteenä.

#