MAINOS

Sinustako karavaanari? - Näin pääset alkuun

MAINOS - Best Caravan 

Unelmoitko oman matkailuajoneuvon hankinnasta? Matkailuajoneuvo tuo mukanaan aivan uudenlaisen vapauden. Reitistä, määränpäästä ja aikatauluista päätät sinä – suunnittelit sitten reittisi etukäteen tai annat pyörien viedä sinne, mikä milloinkin parhaalta tuntuu. Kaikki lähtee liikkeelle haaveilusta ja tietenkin hyvästä suunnittelusta. Ensimmäisen matkailuajoneuvon hankinta itsessään on jo jännittävä seikkailu – mutta mistä lähteä liikkeelle?  

Oman matkailuajoneuvon valinta on hyvä aloittaa kartoittamalla, millaiseen tarpeeseen ajoneuvo tulee. Matkailetko yksin, kaksin vai perheen kanssa? Aioitko matkailla vain kesällä vai myös talviaikaan? Haluatko lomailla leirintäalueilla, tutustua kaupunkeihin vai seikkailla luonnossa etsien uniikkeja paikkoja? Tietysti pitää myös miettiä millaisella budjetilla lähdet kaupoille ja mistä toiveista olet valmis tekemään kompromisseja.  

Matkailuauto, matkailuvaunu vai retkeilyauto?

Karkeasti matkailuajoneuvot voidaan jakaa kolmeen ryhmään: matkailuvaunuihin, matkailuautoihin ja retkeilyautoihin. Mikäli matkailet suurella porukalla, rakastat tilavuutta tai viihdyt parhaiten aloillasi pitkiäkin aikoja, saatat olla vaunuihminen. Matkailuauto puolestaan sopii pariskunnille ja perheille, jotka nauttivat tien päällä olosta ja vaihtuvista nähtävyyksistä. Niille, jotka hakeutuvat paikkoihin, joihin kukaan muu ei keksisi mennä – mutkikkaille vuoristoteille Norjaan tai Jäämeren tyrskyille surffaamaan – retkeilyauto voi olla oivallinen kumppani.  

Matkailuautojen korimallit

Matkailuajoneuvoharrastustaan aloittelevan voi yllättää matkailuautojen erilaisten korimallien kirjo. Alkovimallisen matkailuauton tunnistaa ohjaamon yläpuolelle jäävästä lipasta eli alkovista. Puoli-integroidussa matkailuautossa ohjaamo ja asuintila erottuvat ulkoapäin katsottuna erillisinä tiloina, kun taas integroidussa matkailuajoneuvo on ulkonäöltään sulavalinjainen eivätkä ohjaamo ja asunto-osa erotu toisistaan.

 

Alkovimallisessa matkailuautossa ohjaamon yläpuolelta löytyy yleensä parivuode.


 

Linerit ovat kookkaita linja-automaisia maantieristeilijöitä, jotka ulkoisesti muistuttavat integroituja matkailuautoja. Van-luokan matkailuauto muistuttaa ulkoisesti puoli-integroitua matkailuautoa, mutta se on leveydeltään puoli-integroitua kapeampi. Van-luokan matkailuauto on sekoitus puoli-integroidun matkailuauton mukavuutta ja retkeilyauton ketteryyttä.  

Retkeilyautot ovat matkailuautoista pienimpiä ja huomaamattomimpia. Pakettiauton koriin rakennetut retkeilyautot ovat kompakteja yhden tai kahden hengen retkikoteja, jotka ovat ajettavuudeltaan pakettiauton kaltaisia ja ne sopivat kookkaampia matkailuautoja paremmin haastavampiin maastoihin.  

Matkailuajoneuvolla ajaminen

Monesti ihmiset yllättyvät, että suurta osaa matkailuajoneuvoista voi ajaa tavallisella B-ajokortilla. Retkeilyautot ja suuri osa matkailuautoista on tavallisella B-ajokortilla ajettavia. Suurimpien matkailuautojen ajamiseen tarvitaan C1 – kevyt kuorma-autokortti ja yli 750 kg painavat vaunut vaativat korttiin lisäluokan.


Tavallisella B-ajokortilla voi ajaa suurta osaa matkailuajoneuvoista.

   
 
Ajotuntuma nykyaikaisissa matkailuajoneuvoissa on monien karavaanarien mielestä hyvin henkilöautomainen. Vaikka ajaminen onkin mukavaa ja sen helppous yllättää, kannattaa tien päällä pitää mielessään, että alla on henkilöautoa suurempi menopeli. Parkkipaikoilla, katoksissa ja muissa matalissa tai ahtaissa paikoissa pitää muistaa huomioida matkailuautosi korkeus, leveys ja peräylitys. Opettele ennakoimaan niin ohitustilanteissa, talviajossa kuin leiriytymisessäkin. Varaa ohituksiin, kiihdytyksiin ja jarrutuksiin riittävästi aikaa, sillä matkailuauto ei kiihdy eikä pysähdy yhtä vauhdikkaasti kuin henkilöauto.  

Muista, että matkailuajoneuvossa matkustetaan turvavöissä, eikä ajon aikana saa turvallisuussyistä vaeltaa pitkin matkakotia. Vessa- ja ruokataukojen ajaksi on siis ajettava pysähdyspaikalle, eikä sänkyihin voi mennä päiväunille matkan ajaksi. Muistathan, että myös lemmikkien on oltava kiinnitettyinä ajon aikana!  

Kokeilemalla oppii

Jos asian pohtiminen tuntuu tylsältä tai mietit vielä mikä vaihtoehto olisi sinulle paras, voi olla hyvä idea ensin testata, sopiiko matkailuautoilu sinulle. Ensimmäiselle reissulle voit vuokrata ajoneuvon. Testireissulla omat tarpeet selventyvät, kun pääsee kokeilemaan ajoneuvoa käytännössä. Vähintäänkin olet kokemusta rikkaampani, ja ehkäpä enemmän perillä toiveistasi ajoneuvoon liittyen. Esimerkiksi ulkoapäin identtisillä asuntoautoilla voi olla täysin erilainen asuintilan pohjaratkaisu. Onkin hyvä miettiä etukäteen, haluatko asuintilaan paljon oleskelutilaa, säilytystilaa, vai onko erillinen makuuhuone teille tärkeä.


Monesti omat tarpeet matkailuajoneuvon suhteen selkeytyvät, kun ensin testaat matkailuautoilua esimerkiksi vuokratulla matkailuautolla.

 

Osaavat ajoneuvomyyjät auttavat matkailuajoneuvon valinnassa

Sinun ei tarvitse etsiä sopivaa ajoneuvoa yksin. Saat lisää vinkkejä ajoneuvon valintaan Best Caravanin laatimasta Ostajan oppaasta. Myös asiantuntevat matkailuajoneuvomyyjät osaavat auttaa sinua matkailuajoneuvon hankintaan liittyvissä kysymyksissä ja etsiä kanssasi juuri sinun tarpeisiisi sopivan ajoneuvon rahoitusvaihtoehtoineen. Best Caravanin toimipisteissä sinua autetaan matkailuajoneuvon valinnassa ja kaikissa matkailuajoneuvoon liittyvissä kysymyksissä.