Nousevatko korot? Huomioi nämä 3 asiaa ennen lainatarjouksen hyväksymistä

MAINOS -

Sortterin marraskuussa 2021 tekemän kyselyn mukaan noin 29 % vastaajista aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta vuonna 2022. Jos kuulut tähän joukkoon ja suunnittelet lainatarjouksen pyytämistä, lue miten voit varmistaa taloutesi kestävyyden myös korkotason mahdollisesti noustessa.

 

Korkotasot ovat usean vuoden ajan olleet matalat ja monet asiantuntijat ovat ennustaneet niiden nousevan lähiaikoina. Myös viime syksynä kyselyymme vastanneista lähes 60 % uskoo korkojen nousevan.

 

Yllättävää on kuitenkin se, että samaan aikaan yli 90 % vastaajista ei ole suojautunut koron nousulta mitenkään.

 

Onko kyse siitä, että korkojen nousuun uskomisesta huolimatta kuluttaja toivoo edelleen parasta? Yleisesti ottaen positiivinen asenne on kyllä hyväksi, mutta kun puhutaan rahankäytöstä ja lainatarjouksista, järkevä suhtautuminen ja ennakointi ovat aina enemmän kuin paikallaan.

 

Korkotason nousu voi saada aikaan suurenkin muutoksen lainan kokonaiskustannuksissa, ja jos rahatilanne on jo ennestään tiukka, talous ei välttämättä kestä sitä. Jos suunnitelmissasi on ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen esimerkiksi kodin tai vapaa-ajan asunnon remontointiin, uuden auton hankintaan tai vaikkapa sisustuksen ja kalusteiden päivittämiseen, perehdy ennenlainatarjousten pyytämistä keinoihin, joilla voit viisaasti ennakoida korkotason nousua.

Huomioi lainatarjouksia hakiessasi nämä kolme asiaa: 

1.Pankin tarjoaman korkosuojauksen ottaminen

Lainan korkosuojaus, tutummalta nimeltään korkokatto, on pankkien tarjoama maksullinen lisäpalvelu, jonka on tarkoitus suojata lainanottajaa korkojen huomattavalta nousulta.

Kun otat lainaasi korkokaton, lainasi korolle määritellään yläraja. Vaikka yleinen korkotaso nousisi, sinun lainasi korko ei nouse sovitun rajan yli.

Korkosuojauksen avulla voit varmistaa, että lainasi kulut pysyvät ennakoitavissa rajoissa ja tiedät, kuinka paljon maksimissaan lyhennystä maksat. Mitä pidemmästä lainanmaksuajasta on kyse, sitä varteenotettavampi vaihtoehto korkokaton ottaminen on.

2. Kiinteän koron valitseminen

 

Yksi tapa suojautua korkojen nousulta on valita kiinteäkorkoinen laina, jossa korkoprosentti pysyy samana koko laina-ajan.

 

Kiinteäkorkoinen laina ei ole sidoksissa viitekorkoon kuten markkinakorkoon sidottu laina eikä siksi vaihtele lainkaan korkotason mukana. Kiinteäkorkoisen lainan korko on yleensä lainanottohetkellä jonkin verran korkeampi kuin markkinakorko, mutta jos korkotason nousu on odotettavissa, kiinteäkorkoista lainaa kannattaa ehdottomasti harkita.

 

3. Lainasopimuksen kilpailuttaminen

 

Lainojen kilpailuttamisella voit parhaassa tapauksessa säästää koko laina-aikana jopa tuhansia euroja.

 

Mitä suurempaa lainasummaa olet hakemassa, sitä tärkeämpi vaihe lainojen kilpailuttaminen on. Pankkien välillä voi olla suuriakin eroja lainan koroissa ja muissa kuluissa.

 

Voit vertailla lainoja kysymällä lainatarjouksia suoraan pankeista, mutta vaivattomin tapa tähän on käyttää lainojen vertailupalvelua. Näin voit helposti löytää eri luotonmyöntäjien valikoimista lainan, joka tulee sinulle kaikkein edullisimmaksi.

 

Muita vinkkejä: Edellä mainittujen kolmen keinon lisäksi voit huomioida mahdollisen korkojen nousun sopimalla kuukausilyhennyksesi tuloihisi nähden järkevälle tasolle ja varautumalla näin kuukausittaisen maksuerän suurenemiseen. Jos rahatilanteesi käy jossain kohtaa liian tiukaksi, tarvittaessa kannattaa myös hyödyntää pankkien myöntämiä maksuvapaita kuukausia.

 

Suunnitteletko lainan ottamista hankintojasi varten? Kilpailuta lainatarjoukset löytääksesi itsellesi parhaan vaihtoehdon. Lainatarjousten vertailu onnistuu helposti Sortterin sivuilla.