MAINOS

Kunnon hitsauskoneella työstät niin terästä kuin alumiinia

MAINOS -

Hitsaaminen on tärkeä osa useita työvaiheita niin rakennustyömailla kuin tehtailla. Oikein ja huolellisesti tehty hitsaus mahdollistaa laadukkaan lopputuloksen, joka kestää aikaa ja käyttöä. Paras mahdollinen lopputulos vaatii paitsi osaavan työpanoksen, myös laadukkaat materiaalit sekä ajan tasalla olevat sekä hyvin toimivat välineet.

Yleensä hitsauksen ajatellaan olevan juuri teräksen ja terässekoitusten valmistamista ja korjaamista. Teräksestä valmistetut rakenteet ja välineet ovatkin luultavasti tavallisen tallaajan läheisin kosketuspinta hitsaukseen ja hitsaustyöhön. Hitsaamalla voidaan kuitenkin käsitellä muitakin materiaaleja, kuten joitakin muoveja sekä alumiinia. Eri materiaalien hitsaaminen vaatii tilanteeseen parhaiten sopivat laitteet ja olosuhteet.

TIG-hitsaus – alumiinin ja muiden ohuiden materiaalien hitsaus

Jos haluat hitsata ohuita materiaaleja, kuten alumiinia, TIG-hitsauskone on tarvitsemasi väline. Alumiinin hitsauksen mahdollistaa TIG-hitsauskoneen uudenaikainen invertteriteknologia, joka tuottaa hitsauskoneille asetusten mukaisesti pelkkää tasavirtaa tai myös vaihtovirtaa. Tämä mahdollistaa tarkan ja tasaisen hitsausjäljen syntymisen, joka soveltuu myös ohuiden ja herkkien materiaalien käyttämiseen. Invertteriteknologian kehittyneisyys on mahdollistanut myös hitsauskoneiden pitkän käyttöiän ja tasaisen laadun. Tasainen virrankulku virtalähteestä laitteeseen säästää koneen virtapiirejä ja vähentää esimerkiksi oikosulkujen mahdollisuutta ja vaikutusta.

Toinen etu, joka TIG-hitsauksella on perinteiseen hitsaukseen verrattuna, on sen siisteys. Koska virran kulku on tasaista ja sitä on helppo kontrolloida invertteriteknologian ansiosta, TIG-hitsauskone ei tarvitse perinteistä täytelankaa. Tämä vähentää kaikenlaisten haitallisten ja epämiellyttävien kaasujen sekä roiskeiden syntymistä hitsauksen seurauksena. Hyödyistään huolimatta TIG-hitsaus on silti tarkkaa puuhaa, eikä esimerkiksi suojavälineiden ja huolellisen valmistautumisen merkitystä saa vähätellä.

Alumiinin hitsaus työmaalla ja kotiverstaalla

Aikaisemmin alumiinin ja muiden ohuiden materiaalien hitsaamiseen soveltuvat laitteet olivat hankalasti saatavilla. Viime aikojen tekninen kehitys sekä työkalumarkkinoiden kasvaminen ovat kuitenkin mahdollistaneet esimerkiksi TIG-hitsauskoneiden leviämisen laajempaan levitykseen ja myyntiin. Aiemmin vain työmailla ja tehtaissa mahdolliset työt ovat siis kaikkien tehtävissä. Alumiinin tai muun materiaalin hitsaaminen TIG-koneella voi olla esimerkiksi paras keino veneen korjaamiseen tai kesämökin putkien laittamiseen.

Onko alumiinin hitsaus turvallista?

Koska alumiini saattaa tuntua ohuelta, eikä sen hitsaus välttämättä olekaan kaikista yleisin tapa, sen hitsaus voi kuulostaa vaaralliselta. Sitä ei kuitenkaan pidä säikähtää liikaa. Kaikkeen hitsaukseen liittyy aina omat riskinsä. Niiltä voi kuitenkin välttyä huolellisella valmistautumisella ja opiskelulla. Lisäksi kunnolliset suojavarusteet auttavat onnettomuuksien ennaltaehkäisemisessä ja kestämisessä.

Alumiinin hitsaus TIG-koneella on oikein tehtynä jopa turvallisempaa, kuin perinteinen teräksen hitsaus. TIG-hitsauksessa esimerkiksi syntyy sen tekniikan vuoksi vähemmän kaasuja ja roiskeita, jotka ovat suuri terveysriski kaikenlaisten hitsaustekniikoiden kohdalla. Lisäksi TIG-hitsauskoneiden käyttämä invertteriteknologia tekee hitsausprosessista vakaan ja ennalta-arvattavan. Näin onnettomuudet on helppo välttää.