Paikallisuutiset

Yyteistä ei tullut irtisanomisia Retrossa. Kierrrätyskeskus ja työharjoittelupaikka ponkaisee uuteen kevääseen: Toiveissa on availla työpajoja pienimuotoisesti ja hallitusti.

Pietarsaari

Ei irtisanomisia, mutta jonkin mittaisia lomautuksia, on Kokkotyö-säätiössä käytyjen yhteistoimintaneuvotteluiden lopputulos Retron osalta.

Yhtenä valttina Pietarsaaren yksikössä ovat valmennuspaketit. Toimintaa on voitu räätälöidä poikkeusoloihin mm. Soiten infektioyksiköstä saaduilla ohjeistuksilla. Nyt toiveissa on voida availla työpajatoimintaa pienimuotoisesti ja hallitusti ehkä jo lähiviikkoina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vielä maaliskuussa Retrossa hääri lähes 80 henkilöä eri tavoin valmentautumassa työelämään odottavin mielin. Kuhinaa riitti niin kierrätysmyymälässä kuin kulissien takana monenlaisen materiaalivirran mahdollistamissa työpajoissa, tavaran vastaanotossa, lajittelussa, vaatelajittelussa, eri osastoilla purkupuolesta kädentaitoon, puutyöhön ja kokoonpanoon sekä pyöräkorjaamoon.

"Yksilön kannalta olisi suuri etu, mikäli he, jotka tässä koronatilanteessa haluaisivat jatkaa kuntouttavaa työtoimintaa, voisivat sen myös tehdä". Sonja Jungar-Irjala Retron yksikön päällikkö

Nyt on hiljaisempaa kun kuntouttava toiminta oli laitettava tauolle koronakriisin vuoksi. Lähes kaikki oppijat ja muutoinkin eri syistä vaikeassa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt, jotka toivoivat saavansa jalkansa työelämän oven väliin, joutuvat olemaan kotona.

– Tämä on monelle kova ja henkisesti raskas paikka. Arki on mennyt sekaisin. Koetaan yksinäisyyttä kun ollaan vaan kotona ja kaikki muutkin paikat ovat kiinni, välittää Retron yksikön päällikköSonja Jungar-Irjala kentältä tullutta viestiä.

– Yksilön kannalta olisi suuri etu, mikäli he, jotka tässä koronatilanteessa haluaisivat jatkaa kuntouttavaa työtoimintaa, voisivat sen myös tehdä, hän näkee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimintaa availlaankin monen retrolaisen iloksi ehkä jo lähitulevaisuudessa niiltä osin kuin se on mahdollista.

– Olemme selvitelleet mahdollisuuksia saada toimintaa uudelleen käyntiin pienimuotoisesti ja hallitusti. Asia ei kuitenkaan ole pelkästään meidän käsissä, pitää saada vihreää valoa myös kunnista, huomauttaa Jungar-Irjala.

– Mutta esimerkiksi Vaasahan on jo avannut kuntouttavaa työtoimintaa alle 25-vuotiaille.

Ajatuksena on tarjota valmennettaville mahdollisuutta tulla työskentelemään Retroon pienessä ryhmässä yhtenä tai muutamana päivänä viikossa joitakin tunteja kerralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarjolla on useita käytännön työtehtäviä, joita voi tehdä itsekseen lähikontakteja välttäen. Pajoissa voidaan työskennellä etäisyydet säilyttäen eikä vierekkäin tarvitse istua. Lajittelupuolella riittää neliöitä ja myös ulkotöihin päästään sesongin käynnistyessä, kuuluvat suunnitelmat.

– Olosuhteet järjestellään Soiten infektioyksiköstä saatujen turvasuositusten mukaan, mahdollinen tartuntavaara minimoiden, Jungar-Irjala kertoo.

Myös etävalmennus erilaisia verkkoalustoja käyttäen pidetään yhtenä vaihtoehtona.

Kasvomaskit mahdollistavat osaltaan tehtävissä toimimisen tällä hetkellä. Retrossa on alettu valmistaa omia, kankaisia kasvomaskeja Soiten hyväksymästä materiaalista ja Soiten hyväksymän mallin mukaan.

Hengitys- ja pisarasuojainta tarvitsee lähinnä siivoustiimi, joka käy siivoamassa veteraanien leskien luona.

– Kasvomaskit ovat ikäihmisten suojaksi ja turvaksi. Lisäksi meillä on suojatakki, kumihanskat ja kenkäsuojat, esittelee yksilöohjaajaVirpi Långbacka työasua.

Koekäytössä on kaksi erilaista mallia; toinen korvien taakse, toinen pään taakse kiinnitettävä.

– Pientä tuotekehittelyä tarvittaneen vielä. Sitten kasvomaskeja voidaan alkaa urakoida vaihtovaran turvaamiseksi, kertoo ompeluosastosta vastaava yksilövalmentajaTiina Kultalahti-Byskata.

Yhtä maskia voidaan nimittäin käyttää noin tunnin ajan ennen kuin kangas ehtii kostua hengityksestä ja tilalle täytyy vaihtaa uusi suojain.

Toimintaa pyöritetään Retrossa poikkeustilanteen rajaamissa puitteissa.

Myymälän ovet ovat avoinna ja sinne on tuotu tuulahdus kevättä; mm. vaaterekeille on vaihdettu esille kevyempää päällepantavaa.

Lajittelupuoli järjestelee ja ryhmittelee, vaikkakin pienemmällä porukalla. Tekemistä kyllä riittää kun viikossa saadaan pelkästään vaatteita viitisentoista jätesäkillistä.

Hoidetaan siivoukset veteraanien leskien kodeissa.

Noudetaan autolla tavaraa, mutta toistaiseksi vain Pietarsaaren alueelta, sillä käsiparit eivät riitä suuremman tavaramäärän läpikäymiseen tällä hetkellä.

Valmennettaviin ollaan yhteyksissä mm. puhelimitse.

Kierretään autolla kerran viikossa tyhjentämässä satakunta koirankakkalaatikkoa pitkin Pietarsaarta ja Sansundia, laitetaan tilalle uusi pussi ja kuskataan jätökset Ekoroskille.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Retro tuottaa palveluja ja aktivoi

Tuottaa erilaisia palveluja niin ostaville asiakkaille ja yhteistyökumppaneille kuin valmentautujille oppimisympäristönä. Aktivoi vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia eri tavoin.

Henkilöstö: 12; työntekijää, mm. yksilö- ja työvalmentajia, tuotannon työntekijöitä.

Valmennettavia oli maaliskuussa 78, joista tällä hetkellä on paikan päällä 7. Lähes kaikki joutuvat olemaan kotona koronakriisin vuoksi.

Toimintaa on tarkoitus käynnistellä uudelleen pienimuotoisesti ja hallitusti.

Normaalisti kierrätysmyymälän lisäksi Retrossa on monenlaista toimintaa: tavaran vastaanotto ja lajittelu, vaatelajittelu, kokoonpano, puutyö- ja kädentaito-osasto, pyöräkorjaamo, testaus- ja purkupuoli, oma remonttiryhmä sekä ulko- ja kiinteistötyöryhmä. Ulkopuolelle tarjotaan veteraanien kotiin siivousta, remontointia, saneerausta, kuljetus- ja muuttopalveluita.

Yksikön päällikkönä on tammikuusta lukien toiminut Sonja Jungar-Irjala, joka seuraa tehtävässä eläkkeelle jäänyttä Ronny Brännbackaa. Jungar-Irjala aloitti Retrossa alkujaan hanketyöntekijänä 2016.

Muuta: Retro on alkanut ommella kankaisia (polyesteripuuvillasekoite) kasvomaskeja Soiten hyväksymän mallin ja materiaalin mukaan. Kasvomaskia tarvitsee muiden suojavarusteiden lisäksi lähinnä oma siivoustiimi, joka käy veteraanien luona siivoamassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä