Paikallisuutiset

Yritykset tulevan ja olevan työvoiman näkyville: Pietarsaaren seudun työnantajat esittelevät 29toimintaansa laajalla rintamalla OptiCareer-tapahtumassa

Ensimmäisen OptiCareer-tapahtuman osallistujat ovat tyytyväisiä, että vihdoin on luotu foorumi, jossa työ ja työvoima kohtaavat kasvoista kasvoihin. Vasemmalta Heidi Matinlassi (Concordia), Lena Nyman-Lehtinen (Optima), Matti Laurila (Ekeri), Greg Seymour (LKI Käldman), Kerstin Ström (Optima) sekä Lotta Seymour (Optima).
Ensimmäisen OptiCareer-tapahtuman osallistujat ovat tyytyväisiä, että vihdoin on luotu foorumi, jossa työ ja työvoima kohtaavat kasvoista kasvoihin. Vasemmalta Heidi Matinlassi (Concordia), Lena Nyman-Lehtinen (Optima), Matti Laurila (Ekeri), Greg Seymour (LKI Käldman), Kerstin Ström (Optima) sekä Lotta Seymour (Optima). Kuva: Pentti Höri

Koko joukko alueen yrityksiä kokoontuu ammattikoulu Optimaan 10. huhtikuuta. Ensimmäistä kertaa järjestettävän OptiCareer-tapahtuman tarkoituksena on esitellä yritysten toimintaa ja työllistämismahdollisuuksia alueen ihmisille.

Kohderyhmänä ovat nuoret aina kahdeksasluokkalaisista lähtien sekä kaikki kiinnostuneet.

– Olemme kutsuneet kaikki seudun yläkoulujen kahdeksasluokkalaiset tapahtumaan. Tuolloin he voivat tutustua yrityksiin ja kierrellä Optiman tiloissa. Omat opiskelijamme esittelevät heille myös, mitä he tekevät opiskelulinjoillaan, kertooLotta Seymour Optimasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ajatuksena on, että nuoret saavat ensimmäisen kokonaiskuvansa ammattikoulutuksestamme ja alueen yrityksistä.

”Meidän on saatava houkuteltua ihmisiä koulutuksiin ja aloille, joilta saa töitä.” Matti Laurila Toimitusjohtaja, Ekeri

Kasiluokkalaisia on tulossa tapahtumapäivään noin 500 Oxhamnilta, Cronhjelmin koululta, Zacharias-koululta, Sursikilta ja Etelänummelta. Tilaisuus on varattu heille klo 14 saakka, minkä jälkeen ovet aukeavat yleisölle.

– Työskentelemme entistä enemmän aikuisten ihmisten kanssa, jotka haluavat vaihtaa alaa ja lisätä ammattiosaamistaan. Kaikenikäiset työelämästä kiinnostuneet ovat tervetulleita, koordinaattoriKerstin Ström Optimasta kertoo.

Osaavan työvoiman tarve on seudulla suuri. Esimerkiksi Pedersöressä ja Luodossa vallitsee täystyöllisyys: tuoreimmat tilastot kertovat työttömyysprosentin pudonneen kahden pintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pedersöreläisen Ekeri Oy:n toimitusjohtajaMatti Laurila pitää erittäin tärkeänä, että järjestetään foorumi, jossa työnantajat ja tulevat ja olevat työntekijät voivat kohdata.

– Meidän on saatava houkuteltua ihmisiä koulutuksiin ja aloille, joilta saa töitä. Olin itse 30 vuotta sitten ammatinvalintatilanteessa, mutta minulla ei ollut hajuakaan alueen yrityksistä ja siitä, mille alalle kannattaisi kouluttautua.

Työpaikkojen tunnetuksi tekemisen ohella Laurila pitää olennaisena, että koulujen opinto-ohjaajien tuntemus ja tietämys mahdollisuuksista kasvaa. Kahdeksasluokkalaisilla on vain vuosi aikaa suunnitella tulevaisuuden valintojaan.

Yrityksiä on monilta eri aloilta ilmoittautunut tapahtumaan runsaasti. Järjestäjät, Optima ja kehittämisyhtiö Concordia, ovat ylpeitä lopputuloksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asetimme tavoitteeksi parikymmentä yritystä, mutta nyt näytteilleasettajia on jo 28, Kerstin Ström sanoo.

Yritykset kyllä kilpailevat samastakin työvoimasta, mutta ovat valmiita yhteiseen näyttöön, koska sen katsotaan hyödyttävän jokaista.

– Me olemme yrityksinä vastuussa kaikille nykyisille työntekijöillemme mutta myös seuraavalle sukupolvelle, jotka ovat nuoria tai ehkä jo aikuisia. Me emme asetu tarjolle itsemme emmekä Optiman tai Concordian takia, vaan messuille tulijoiden vuoksi, pedersöreläisen LKI Käldmanin toimitusjohtajaGreg Seymour toteaa.

– Haluamme näyttää heille, että koulutuksella ja työelämällä on yhteys, sekä sen, kuinka monta vaihtoehtoa seudun työelämässä on.

Tiedon jakaminen seudun omille nuorille ja mahdollisesti jo työelämässä mukana oleville ja alan vaihtoa harkitseville korostuu työnantajien mielestä entisestään.

– Nyt on jo pari vuotta puhuttu, että on keksittävä keinoja, joilla porukkaa saadaan muuttamaan tälle alueelle. Täältä löytyy töitä, täältä löytyy asuntoja ja täällä saa hyvän elämän, mutta toinen asia on, että suomalainen ei ole valmis muuttamaan töiden perässä. Siltä ainakin näyttää, ja tämä on yritysten yhteinen ongelma.

Ekerillä työvoiman hankinta-alue ulottuu käytännössä Kokkolasta Vaasaan. Ihmiset ovat Laurilan mukaan valmiimpia ajamaan pitkiäkin työmatkoja kuin muuttamaan työpaikan naapuriin.

– On hienoa nähdä, että yritykset ymmärtävät pitkäaikaisen työnteon merkityksen. Nuorten on tärkeää saada tietoa työmahdollisuuksista varhaisessa vaiheessa, vaikka heillä onkin edessään vielä monta vuotta työelämään,Heidi Matinlassi Concordiasta toteaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

OptiCareer-tapahtuma

Ammattikoulu Optiman tiloissa 10. huhtikuuta.

Tapahtuma seudun kahdeksasluokkalaisille klo 14 saakka, kaikille kiinnostuneille klo 14–17.

Näytteilleasettajat: Abilita Oy Ab, Alerte Ab Oy, Baltic Yachts, Beamex Oy Ab, Cambridge Ohjelma Suomi, Caverion Suomi Oy, Ekeri, Endivo Oy, Friends & Brgrs, Kaupunginhotelli, Kruunupyyn kunta, LKI Käldman, Löfs Ab Oy, Mäenpää Rakennus Oy, Ab Norlic Oy , Oles Fast Food Oy, OptimaPlus (kurssit), Osuuskauppa KPO, Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, Oy Nautor Ab , Ab Rani Plast Oy, Oy Snellman Ab, Ab Solving Oy , Sundström Ab Oy, TE-palvelut, UPM, Wikar Oy, Öjan Kalastajakylä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä