Yrittäjäksi Pietarsaaressa? Näin hankit rahoituksen

Pietarsaari ei ehkä ole kaikkein suurin kaupunki, mutta osaaville yrittäjille riittää kyllä aina mahdollisuuksia. Historian saatossa kaupunki on tunnettu laivanrakennuksesta ja merenkulkuun liittyvistä hankkeista, mutta tänä päivänä Pietarsaaressa voi toimia alalla kuin alalla. Internetin tuomat vapaudet antavat myös yrityksille vapaat kädet toimia paitsi paikallisesti, myös koko Suomessa tai jopa kansainvälisellä markkina-alueella.

Jos sinulla on mielessäsi jokin hyvä liikeidea, jonka haluaisit toteuttaa, on ensimmäinen askel todennäköisesti rahoituksen hankkiminen. Pidempään haudutetun idean tueksi saattaa löytyä säästöjäkin, mutta jos inspiraatio iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, on ulkopuolisen rahoituksen hakeminen ajankohtaista. Siihen tarkoitukseen sopivat erityisesti uusien rahoitusalan toimijoiden tarjoamat modernit yrityslainat.

Liiketoiminnan aloittaminen yrityslainan avulla

Täysin tyhjästä ei liiketoiminnan aloittaminen onnistu, mutta kovin suurta sijoitusta ei tarvitse tehdä. Yrityslainan saaminen edellyttää nimittäin vain sitä, että sinulla on hallinnassasi kaupparekisteriin merkitty suomalainen yritys. Rahallisesti tämä vaatii sinulta 70 euron sijoitusta, mikäli olet toiminimiyrittäjä. Osakeyhtiön ja muiden yhtiömuotojen tapauksessa hinta vaihtelee 280 eurosta aina 370 euroon asti.

Tämä on ainoa pakollinen kulu, joka sinulta on löydyttävä omasta takaa. Kun olet saanut kaupparekisteriin rekisteröidyn Y-tunnuksen, voit heti hakea ulkopuolista rahoitusta netistä. Pankkilainan saaminen tuskin on mahdollista, mikäli sinulla ei ole omaa merkittävää varallisuutta, mutta uudet rahoituslaitokset ovat asia erikseen. Ne myöntävät lainarahaa auliisti myös uusille yrittäjille.

Nämä yrityslainat myönnetään niin, että takaajana toimii yrittäjä itse. Sinulta vaaditaan kaupparekisteriin merkatun yrityksen ohella vain sitä, että luottotietosi ovat kunnossa. Jos näin on, tarjotaan sinulle ainakin jonkinlaista vakuudetonta lainaratkaisua takuuvarmasti. Lainan suuruus, laina-aika ja muut ehdot riippuvat monista eri seikoista, kuten tulotasostasi.

Et tarvitse vakuuksia yrityslainaa saadaksesi

Tulotasolla ei kuitenkaan ole merkitystä siinä mielessä, että tarvitsisit välttämättä reaaliomaisuutta yrityslainaa saadaksesi. Vakuudeton yrityslaina on kaikkein suosituin vaihtoehto, kun rahoituslaitoksista puhutaan. Et aseta omasta puolestasi mitään vakuuksia, sitoudut vain maksamaan lainan takaisin sopimuksen mukaisesti.

Huomaa, että kuluttajansuojalaki ei yrittäjälainoja suojaa. Kannattaa siis olla äärimmäisen tarkka sen suhteen, minkälaiseen lainapaperiin nimensä laittaa. Moni uusi yrittäjä käyttääkin apunaan lainaneuvojia, jotka osaavat kääntää sopimuspaperien finanssitermistön selkeäksi suomen kieleksi. Ilmaisten lainavertailupalveluiden avulla voi myös helposti kilpailuttaa saatavilla olevat yrityslainat ja välttää samalla huonomaineiset lainatarjoajat.

Mikäli vakuuksia on, voi niiden avulla parantaa lainansa ehtoja tai saada suuremman lainan pidemmällä maksuajalla. Jos voit esimerkiksi asettaa jonkun kiinteistön lainasi vakuudeksi, pystyt tällä tavoin viilaamaan korkotasoja alemmaksi. Se voi tarkoittaa huomattavaa säästöä erityisesti pidempiaikaisissa yrityslainoissa, joissa korko lasketaan useiden vuosien ajalta. Silloin jopa prosentin kymmenykset kannattaa laskea tarkkaan ja neuvotella itselleen mahdollisimman edulliselle tasolle.

Älä unohda yrittäjän starttirahaa

Kaikki kivet ja kannot kannattaa tietysti kääntää ympäri, jotta saisi uuden yrityksensä rullaamaan mahdollisimman sulavasti. Yksi varteenotettava apukeino on Työ- ja elinkeinotoimiston myöntämä uuden yrittäjän starttiraha. Se on valtion myöntämä tuki, jonka tarkoituksena on pitää huolta uuden yrittäjän toimeentulosta siinä vaiheessa, kun yritys hakee vielä askeliaan.

Mistään valtavan suuresta tukisummasta ei tosin ole kyse. Starttirahaa voi saada vuonna 2024 saman verran kuin peruspäivärahaa eli 37,21 € päivässä. Tämä tietää kuukausitasolla noin 740 euron tukea, sillä starttirahaa maksetaan enimmillään viideltä päivältä viikossa. Vaikeina alkukuukausina jokainen euro on tietysti kotiinpäin, joten starttirahahakemuksen tekemistä kannattaa ehdottomasti harkita.

Starttirahaa voi hakea kuka tahansa, joka siirtyy kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Ei ole väliä, oletko aiemmin ollut palkkatyössä tai esimerkiksi sivutoiminen yrittäjä. Kun aloitat yritystoiminnan kokoaikaisesti, sinulle voidaan myöntää starttirahaa kuuden kuukauden ajaksi. Tämän jälkeen starttirahalle voi vielä hakea kuuden kuukauden jatkoaikaa. Pisimmillään starttirahaa maksetaan 12 kuukauden ajan.

Yksityissijoittajien hyödyntäminen

Yrityslainan ohella on olemassa muitakin tapoja hankkia yritysrahoitus. Yksi niistä on yksityissijoittajien hyödyntäminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että joku yksityishenkilö tai sijoittajaryhmä päättää sijoittaa rahaa sinun yritykseesi. Vastineeksi sijoittajille annetaan tavallisesti osa yrityksen osakkeista.

Yksityissijoittajien avulla yrittäjäksi ryhtymisessä ei ole suurempaa riskiä. Kyseessä on suuri riski nimenomaan sijoittajille, jotka maksavat viulut, mikäli yritystoiminta ei lähdekään käyntiin toivotulla tavalla. Tästä johtuen yksityissijoittajien löytäminen ei suinkaan ole helppoa. Mahdotontakaan se ei silti ole, varsinkin jos satut tuntemaan oikeita ihmisiä. Suhteilla voi päästä pitkälle myös yritysmaailmassa.

Yrityslainaan verrattuna yksityissijoituksilla on tosin se huono puoli, että menetät samalla osan yrityksestäsi. Jos todella uskot ideaasi, voi pieni riskinotto yrityslainan avulla kannattaa. Näin saat pitää kaikki työsi hedelmät itselläsi.

Muut rahoitusmuodot uudelle yritykselle

Yrityslaina ja yksityissijoittajat ovat ne yleisimmät tavat rahoittaa uuden yrityksen toimintaa (lähde: rakennuslaina.fi ). Niiden ohella suomalainen startup-yritys voi kokeilla onneaan myös esimerkiksi joukkorahoituksen merkeissä. Tämä moderni rahankeräystapa sopii erityisen hyvin sellaisille yrityksille, joiden toiminta keskittyy nettiin. Rahoitus kerätään nimittäin suoraan jonkin nettialustan kautta.

Myös yhteiskunnallisesti merkittävä yritystoiminta voi saada joukkorahoituksen vauhtiin. Jos tarjoat kaupunkilaisille jotain sellaista, mikä koetaan todella hyödylliseksi, voivat he hyvinkin lähteä tukemaan sinua rahallisesti. Pienistä puroista voi kasvaa nopeasti suurikin virta, jos projektisi muuttuu viraaliksi ja lähtee leviämään esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Pankkilainan hakeminen ja erilaiset valtion myöntämät rahoitusmallit ovat nekin mahdollisia, mutta kovin suurella todennäköisyydellä rahoitusta ei niiltä ole tulossa. Pankkilainan saaminen on tänä päivänä hankalaa, varsinkin jos yritykselläsi ei ole vielä toimintahistoriaa. Valtion myöntämä tuki yrittäjälle taas keskittyy pitkälti kansainvälisiin tai muuten Suomen kulttuurin tai viennin kannalta merkittäviin projekteihin. Yrittänyttä ei silti laiteta, joten ilmainen hakemus myös näitä tukia varten on hyvä laittaa vetämään, jos oma firma vain täyttää minimivaatimukset.