Paikallisuutiset

Yrittäjä hukkui halauksiin Uudessakaarlepyyssä - Kaupunkilaisten osoittama valtava tuki tulipalon jälkeen löi kauppiaan ällikällä: ”Kaikki haluavat auttaa”

Yrittäjä Johan Ehrström oviaukossa liikkeen takaosassa, missä toimii yrityksen työpaja. - Huolto voi jatkaa toimintaansa. Kiinteistön sisätilat saneerataan. Saneerauksen ajan pidän kauppaa toisissa tiloissa ja takaisin pääsen muuttamaan ehkä ensi keväänä, hän kertoo. Kuva: Pirkko Högkulla

Johan Ehrström on saanut osakseen satoja halauksia menneellä viikolla kun kaupunkilaiset ovat käyneet osoittamassa tukeaan tulipalossa liikkeensä menettäneelle yrittäjälle.

Yrittäjä Johan Ehrström seisoo Urheilu & Kone Johan -liikkeensä etuovella Uudenkaarlepyyn Topeliuksenpuistikolla katselemassa sisällä avautuvaa lohdutonta näkymää.

Ilman hengityssuojainta ei peremmälle ollut vielä menemistä vaarallisten kaasujen vuoksi. Katse kiertää ties kuinka monennen kerran läpi tutut tuotteet ja hyllyrivistöt, joita nyt peittää noki. Katse pysähtyy köynnöskukkaan tiskillä - mitenhän sen on käynyt, voi kun se selviäisi. Onhan se siinä ilostuttanut kauppiasta ja asiakkaita lähes alkuajoista asti, jo yli 30 vuotta.

Tunteet ovat yrittäjällä tasaantuneet ensihetkien shokista ja kauhusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt on jo kevyempi sydän. Olen iloinen ja myönteinen tyyppi, mikä myös auttaa.

Palon arvelleen saaneen alkunsa uudesta ruohonleikkurin akusta, joka sijaitsi liikkeen takaosassa lattialla. Kuva: Pirkko Högkulla

Mukaan on tullut toivoa kun asiat järjestyvät yksi toisensa perään. Yrittäjän kohtalon koskettamien kaupunkilaisten osoittama laaja tuki vetää herkäksi. Se, että Uudessakaarlepyyssä tuetaan toinen toista ja se myös yhteisössä näytetään, ei toki yrittäjälle yllätyksenä tullut. Tuen valtavuus liikuttaa.

– Kolme-neljäsataa ihmistä on käynyt minua spontaanisti halaamassa ja kertomassa, että haluavat auttaa, Johan Ehrström kuvaa.

Sport Johanista, kuten kauppaa yleensä kutsutaan, on vuosien varrella kasvanut myös sosiaalinen kohtaamispaikka, jossa jaetaan monenlaiset ilon ja surun aiheet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näkymä liikkeen sisältä, jossa noki peittää pinnat. Aika näyttää selviääkö tiskillä asiakkaita lähes alusta asti ilostuttanut köynnöskukka hengissä. Kuva: Pirkko Högkulla

Vakuutusten osalta Ehrström kertoo voineensa huokaista helpotuksesta.

– Onneksi vakuutukset ovat kunnossa kaikin puolin. Vakuutustarkastus on käynyt paikan päällä ja ottanut asian hoitaakseen. Arviona on, että sisätilat voidaan kunnostaa.

Liiketilat saneerataan ja valmista voi olla ensi keväänä takaisin muuttoa varten. Kaupankäynnin on tarkoitus jatkua saneeraustöiden ajan toisissa tiloissa Uudenkaarlepyyn keskustassa.

– Yhdet tilat on jo katsottuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aiheutuneiden vahinkojen määrästä yrittäjä ei vielä osaa sanoa.

– Kaikki tavarat käydään läpi yhdessä vakuutusyhtiön kanssa. Ehkä joitakin laatikossa olevia teriä tai muita vastaavia kovapintaisia tuotteita voidaan pelastaa myyntiin.

– Lähes kaikki on käytännössä rakennettava uudelleen, tietoliikenteestä lukien.

Tuotteet ovat enemmän tai vähemmän kärsineet haju-, savu- ja nokivahingoista. Kuva: Pirkko Högkulla

Urheilu & Kone Johanin liiketilat yli satavuotiaassa puurakennuksessa kärsivät huomattavia haju-, savu- ja nokivahinkoja myöhään tiistaina 12. syyskuuta tapahtuneessa tulipalossa. Henkilövahinkoja palosta ei aiheutunut.

Hälytys tuli iltakymmeneltä. Lähellä asuva Ehrström oli paikalla kahdessa minuutissa.

– Autoin sen minkä pystyin yökahteen asti, sitten pelastajat tuumivat, että etköhän menisi välillä lepäämään. Menin kotiin, mutten saanut unta.

Tai ehkäpä hän sittenkin otti silmällisen.

– Hätkähdin nimittäin hereille, että oliko se vaan pahaa painajaista. Ei ollut. Menin takaisin aamulla seitsemältä, kertaa Johan Ehrstöm.

Häntä puistattaa miten järkyttävää on kun kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä.

– Pääasia on, ettei kukaan ihminen loukkaantunut. Materia on aina korvattavissa, hän painottaa.

Yhtenä teoriana syttymissyystä on Ehrstömin mukaan se, että uusi, irtonainen ruohonleikkurin akku olisi alkanut palaa lattialla liikkeen takaosassa.

– Sen verran sain tapahtuneesta ajatuksen aihetta, että vedin kotona kaikki laturit irti seinästä.

Päällisin puolin tulipalo ei rakennuksesta juuri näy. Sisällä liiketilat kärsivät sen sijaan huomattavia haju-, savu- ja nokivahinkoja. Kuva: Pirkko Högkulla

Huoltopuoli jatkaa toimintaansa kiinteistön takapihalla katoksen alla työpajassa niin normaalisti kuin mahdollista. Huollettavana on niin moottorisahoja kuin ruohonleikkureita ja pienkoneita, mopoja ja polkupyöriä.

Rakennus ja tontti ovat Johan Ehrstörmin omistuksessa. Hänen lisäkseen yrityksessä työskentelee yksi asentaja. Kauppa avasi ovensa syksyllä 1991.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä