Paikallisuutiset

Yläkouluikäisten rokotukset käyntiin koulujen alettua – Pietarsaaren seudulla mietitään käytännön järjestelyjä

Koulut alkavat Pietarsaaren seudulla kunnasta riippuen ensi ja sitä seuraavalla viikolla. Uuden mausteen lukuvuoteen tuovat saman tien alkavat yläkouluikäisten oppilaiden koronarokotukset.

Suomen hallitus päätti torstaina, että vapaaehtoiset rokotukset ulotetaan koskemaan myös 12–15-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tähän saakka ikäraja on ollut 16 vuotta. 12–15-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia nuoria on rokotettu tähänkin asti.

Yläkouluikäisten on mahdollista saada Covid-19-rokote jo maanantaista 9.8. alkaen. Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston alueella odotellaan kuitenkin koulun alkamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koulujen alettua niistä lähtee tietoa oppilaille ja huoltajille, ja ohjelmoimme rokotukset sen jälkeen. Koulut alkavat alueen kunnissa hieman eri tahtiin. Kaikkein helpoimmin tavoitamme kohderyhmän niiden kautta, ylihoitajaMarjo Orava sote-virastosta kertoo.

Pietarsaaressa lukuvuosi alkaa oppilaiden osalta torstaina 12. elokuuta. Uudessakaarlepyyssä, Pedersöressä ja Luodossa opintie avautuu tiistaina 17. elokuuta.

Kouluterveydenhoitoa käytetään Marjo Oravan mukaan apuna sekä rokotusten organisoinnissa että rokotteiden antajana.

– Isoimmissa kouluissa rokotukset voidaan tehdä paikan päällä. Pienempien koulujen kanssa joudumme miettimään järjestelyjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotteiden käsittelyssä on omat reunaehtonsa.

– Rokotettavia täytyy olla kerralla riittävä määrä, että se on järkevää. Valmiita rokotteita ei ole hyvä hirveän paljon kuljetella. Joudumme varmasti kartoittamaan oppilaiden halukkuutta, Orava sanoo.

Myös sote-viraston liikkuvaa rokotusyksikköä on hänen mukaansa mahdollista käyttää tarkoitukseen.

Tarkkaa lukua tämän ikäluokan oppilasmääristä seudulla hänellä ei ole, mutta jo aiemmin on arvioitu, että rokotteet riittävät myös tälle ikäryhmälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Melko hyvin sitä on tulossa, edelleen saamme joka viikko lisää. Toki aikuisissa on vielä rokottamattomia, mutta mielestäni kaikille riittää.

Koululaistenkin kohdalla noudatetaan ohjeiden mukaista 12 viikon rokotusväliä ensimmäisen ja toisen annoksen suhteen. Marjo Oravan mukaan aikataulusta pyritään tekemään niin joutuisa, että rokotuksen ottavat koululaiset saavat kakkosannoksenkin syyslukukauden aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee siihen.

Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Oravan mukaan tämän ja THL:n voimassa olevan ohjeistuksen mukaan edetään, ja vanhemmille ja huoltajille tulee tietoa koulun kanavien kautta.

Tähän saakka 12–15-vuotiaita riskiryhmäläisiä on rokotettu samalla periaatteella – nuoret ovat voineet itse päättää, ottavatko rokotteen vai ei.

– Vanhempien suostumusta on kysytty silloin, kun sen on katsottu olleen tarpeen. Aika vähän sitä on tarvittu.

Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.

Molemmat ovat mRNA-rokotteita.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä