Paikallisuutiset

Yhdistymishanke vihdoin päätökseen – Uuteen seurakuntaan mahtuvat niin Ähtävä, Purmo kuin Pedersörekin

Kirkkoherrat Thomas Portin, Kaj Granlund ja Hasse Häggblom Ähtävän seurakuntakodin salissa. Saliin saadaan yksityisen lahjoituksen ansiosta uudet urut. Vuodenvaihteen jälkeen Thomas Portin ja Hase Häggblom eivät enää ole kirkkoherroja.
Kirkkoherrat Thomas Portin, Kaj Granlund ja Hasse Häggblom Ähtävän seurakuntakodin salissa. Saliin saadaan yksityisen lahjoituksen ansiosta uudet urut. Vuodenvaihteen jälkeen Thomas Portin ja Hase Häggblom eivät enää ole kirkkoherroja. Kuva: Heimo Riihimäki

Tammikuun alusta alkaa toimintansa uusi Pedersören seurakunta. Siitä tulee Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymän suurin, yli 9000 jäsenen seurakunta. Se toimii nykyisten Pedersören, Ähtävän ja Purmon seurakuntien eli koko Pedersören kunnan alueella.

KirkkoherraKaj Granlund uskoo, että seurakuntalaiset eivät huomaa suuria muutoksia seurakunnan toiminnassa.

– Lastenkerhot, rippikoulut ja vaikkapa kuorot jatkavat toimintaansa ja Jumalanpalveluksia pidetään entiseen tapaan eri kirkoissa. Hautajaisiin voi joskus tulla eri pappi kuin viimeksi tai kanttori saattaa vaihtua. Kolme kansliaa toimivat edelleen, samoin diakonian toimipisteet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaj Granlund toteaa, että sen jälkeen, kun kirkkohallitus elokuussa hyväksyi seurakuntien yhdistymisen, on valmisteluja tehty kiireellä.

– Onneksi neuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä, ei ole ilmennyt "tämän asian pitää pysyä ennallaan" -asenteita. Kaikki ymmärsivät, että nyt tapahtuu

Poismuuttoa seurakunnista tapahtuu Pedersöressäkin, muttei vielä hälyttävässä määrin.

– Olemme sikäli erikoinen seurakunta, että jäsenistömme on nuorta. Mukana on paljon lapsia ja nuoria. Vapaaehtoistyöntekijöitä on yhteensä satoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seurakuntien yhteenliittymän takana on tietysti seurakuntien talous, joka on heikentynyt muun muassa erinäisten valtion veroratkaisujen takia. Fuusiosta alettiin keskustella jo 2008, silloin oli puhetta myös Pietarsaaren seurakuntien mukanaolosta.

– Alueemme suomenkieliset asukkaat kuuluvat Pietarsaaren suomalaiseen seurakuntaan, Kaj Granlund sanoo.

Vielä ei ole aivan selvää, miten uusi seurakunta tulee halvemmaksi kuin kolme entistä. Muutama henkilö on jäämässä eläkkeelle ja ainakin yksi papinvirka lakkautetaan jossain vaiheessa. Virkoja on nyt viisi.

– Palkat ovat isoin menoerämme, Kaj Granlund toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ehkäpä samantapaisissa tehtävissä toimivat työntekijät kykenevät jatkossa erikoistumaan,

Pedersören kirkkoherrasta Hans Häggblomista tulee kappalainen, Purmon kirkkoherra Thomas Portinista seurakuntapastori.

Pietarsaaren seudun yhteisen kirkkovaltuuston voimasuhteet muuttuvat.

– Kirkkohallituksen päätöksen mukaan nykyinen kirkkovaltuusto jatkaa toimintaansa toistaiseksi, Kaj Granlund kertoo.

– Kirkkohallitus päättää tulevasta paikkajaosta, jäljellä olevan kauden meillä on pieni yliedustus valtuustossa. Uuden seurakuntaneuvoston valitsemiseksi Pedersöreen järjestetään vaalit maaliskuussa, ehdokasasettelu on käynnissä.

Vielä toistaiseksi kirkkovaltuusto on sellainen, että Pietarsaaren ruotsalaisella seurakunnalla on 14 paikkaa, suomalaisella seurakunnalla 9 paikkaa, Pedersörellä 9 paikkaa, Ähtävällä 6 paikkaa ja Purmolla 3 paikkaa.

Kaj Granlund väittää, että uusi seurakunta on oikeastaan paluuta vanhaan. Tuo näkökulma veisi kuitenkin keskustelun vuosisatojen päähän historiaan

– Lähiaikojen iso työ on rakentaa uuden seurakunnan hallinto. Paikallisuus säilytetään, mutta isommasta koosta pitää koettaa hyötyä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä