Paikallisuutiset

Wingrenistä kaupunkikehittäjien kunniajäsen: “Ainutlaatuista ja syvällistä työtä Pietarsaaressa”

Elävät kaupunkikeskustat ry. (EKK) on valinnut arkkitehti Roger Wingrenin kunniajäsenekseen. Tunnustus annettiin pohjoismaisen Baltic Sea North City -seminaarin yhteydessä Pietarsaaressa.

Perustelujen mukaan Wingren on tehnyt ainutlaatuista ja syvällistä kaupunkikehittämistyötä Pietarsaaressa puoli vuosisataa.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi Jakobstad Samlyceumista. Arkkitehtuuriopinnot alkoivat 1965 Zürichin ETH:ssa, josta hän valmistui 1970 arkkitehdiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuvassa vuodelta 2019 Roger Wingren (vas.) tutkii Pietarsaaren kaupunkikuvaa yhdessä pitkäaikaisen työtoverinsa Pentti Murolen ja suunnittelusosiologi Jani Päiväsen kanssa. Kuva: Heimo Riihimäki

Wingren aloitti Pietarsaaren asemakaava-arkkitehtina 1974. Hyvä kaupunki paremmaksi -hanke toteutettiin 1987. Pietarsaaren liikenne- ja ympäristösuunnitelma tehtiin yhdessä Pentti Murolen toimiston kanssa 1987. Pietarsaaren yleiskaava valmistui 1997.

Campus Allegro 1999 on EKK:n mukaan kaupunkisuunnittelullinen mestarinäyte. Wingren on rakennuksen pääsuunnittelija yrittäjävastuulla.

“Suuri julkinen rakennus on sijoitettu taitavasti historiallisen kaupunkitilaan, jossa on rakenteita, muistumia ja rakennuksia jopa viideltä eri vuosisadalta. Ajatusten, ideoiden ja näkökulmien alkupiste on Wingrenin herkästä lyijykynästä. Aikoinaan nykyisen aulan paikalla ollut Itäinen Pitkäkatu on nyt osa interiööriä. Campus Allegrossa on hienostunutta historian tajua ja jopa metafyysistä ulottuvuutta kytkeytyen aikaan ja paikkaan, jopa tulevaisuuteen asettuen tasapainoisesti omalle aikajanalleen. Yhteiskunta elää aina syvällistä prosessia omien asukkaittensa ja rakennetun ympäristön kanssa”, perusteluissa lausutaan.

“Wingren on karismaattinen persoonallisuus. Häntä arvostetaan laajasti poikkeuksellisen sivistyneenä, monipuolisena ja syvällisenä henkilönä. Hänen kanssaan on ollut ja on ilo työskennellä, näin työyhteisönsä kertovat. Kaupunkisuunnittelu tarvitsee näkemyksellistä kapellimestaria”, valitsijat kertovat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä