Paikallisuutiset

Vuokrattavat sähköpotkulaudat saapuivat Pietarsaareen - ”Sama passi toimii myös vaikka Kokkolassa ja Berliinissä”

Vaalea alue on sähköpotkulautojen, lempinimeltään skuuttien, varsinainen käyttöalue Pietarsaaressa ja sen ympärillä olevalla harmaalla alueella on käytössä lisämaksu. Punaiset P-merkillä merkityt alueet ovat kiellettyjä pysäköintipaikkoja. Kuva on kuvankaappaus Tierin sovelluksesta. Kuva: Tier Kuva: Tier

Tierin vihreät kulkupelit ovat ilmestyneet Pietarsaaren katukuvaan. Sähköpotkulautojen eli lempinimeltään skuuttien tarkkaa lukumäärää yhtiön yhteistyökumppani ja paikallinen manageri Tommi Mäki ei kerro, mutta niitä on useampi sata tarjolla vuokrattavaksi.

– Kyseessä on identtinen malli esimerkiksi Kokkolan kanssa ja se toimii samalla applikaatiolla.

– Jos siis hankkii sähköpotkulautamme käyttöä varten vaikkapa kuukausipassin niin sama passi toimii Kokkolassa, Pietarsaaressa, Vaasassa ja vaikka Berliinissä, Mäki kuvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tier-sähköpotkulautoja pysäköitynä Puutarhakadulla Pietarsaaressa. Kuva: Pirkko Högkulla

Palvelu toimii kokonaan mobiiliapplikaation kautta. Lautojen sijainnit päivittyvät Tierin sovellukseen, josta laudan voi paikantaa ja vuokrata.

Sähköpotkulauta on potkulaudan mallinen kulkupeli, joka toimii sähkömoottorilla. Sallittu maksimivauhti on 25 kilometriä tunnissa.

– Laitteessa on mm. etujarru, takajarru, kaasu, suuntavilkut, valot, jousitus sekä kaksoisseisontatuki estämässä kaatumista.

”Käyttöaluetta on tarkoitus päivittää palvelun edetessä”.

Tierin laudoilla pääsee tällä hetkellä liikkumaan Pietarsaaren keskusta-alueella ja keskustaa lähimpinä olevissa kaupunginosissa. Tietyissä paikoissa pysäköinti on kokonaan kiellettyä. Sähköpotkulautaa ei saa jättää esimerkiksi Koulupuistoon eikä Keskuskentän alueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinainen käyttöalue rajautuu karkeasti kuvattuna Vestersundinkylän, Itäisen Rengastien ja Länsiväylän sisälle. Ulkopuolelle jää esimerkiksi Kirkkoranta ja Itälä. Myöskään Vanhaan Satamaan asti ei pääse.

Jos ajaa varsinaisen käyttöalueen ulkopuolelle, joutuu maksamaan lisämaksun pysäköinnistä. Laite viestii käyttöalueen ulkopuolelle saapumisesta vauhtia hidastamalla.

– Käyttöaluetta on tarkoitus päivittää palvelun edetessä. Mahdollisia lisäyksiä tehdään kesän aikana, Tommi Mäki kertoo.

– Tier on käynyt kaupungin teknisen puolen kanssa pelisääntöjä läpi. Tärkeää esimerkiksi on, että katujen kunnossapito ja lautojen toiminta ovat yhteensopivia. Kyse on kesätoiminnasta. Kesällä lautoja käytetään kun ajoturvallisuus koetaan hyväksi. Liukkaalla kelillä ne kerätään pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tierin toimintaa pyörittää Pietarsaaressa pitkälle sama henkilökunta kuin Kokkolassa ja Vaasassa.

– Tier-sektiossa on kymmenkunta työntekijää ja kaupunkien väliä kierretään autolla.

– Työntekijät siistivät ja käyvät noutamassa toiminta-alueen ulkopuolelle pysäköidyn laudan ja palauttavat sallitulle alueelle. Laudat kerätään digitaaliselle asemapaikalle.

Samalla sähköpotkulaudalla on parhaimpina päivinä useita eri ajoja. Lautojen sijainnit päivittyvät Tierin sovellukseen, josta laudan voi paikantaa ja vuokrata. Kuva: Pirkko Högkulla
”Yksi menee yhdellä laudalla töihin aamulla, toinen lähtee sillä lounaalle, kolmas kotiin työpäivän päätteeksi, neljäs illalla harrastuksiin ja viides yövuoroon”.

Samalla laudalla on parhaimpina päivinä useita eri ajoja.

– Voi olla, että yksi menee yhdellä laudalla töihin aamulla, toinen lähtee sillä lounaalle, kolmas kotiin työpäivän päätteeksi, neljäs illalla harrastuksiin ja viides yövuoroon, Tommi Mäki kuvailee.

– Käyttäjiltä on tullut muun muassa sellaisia kommentteja, että sähköpotkulauta on yllättävän vakaa ja turvallisemman tuntuinen kuin ajattelisi. On koettu myös, että jos polkupyörällä osaa ajaa, ei sähköpotkulauta ole sen kummoisempaa.

Sähköpotkulautailijaa koskevat samat säännöt kuin polkupyöräilijää.

Tier on saksalaislähtöinen yritys, joka kehittää sähköisiä liikkumispalveluita. Suomessa yhtiöllä on toimintaa jo useissa kaupungeissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä