Ihmiset 

Vuohikahvila avasi porttinsa Ähtävällä: Mannaslillafarm täyttää puolentoista hehtaarin tilan Finholmin kylän raitilla

Pedersöre/Ähtävä

Vuohikahvila Get Cafe Mannaslillafarm on avannut porttinsa Ähtävällä Finholmin kylässä. "Mannan pienellä tilalla" asustelee Mariann ja Anders Nordlundin hoivissa suuren vuohilauman lisäksi hevosia, shetlanninponeja, lehmiä, ankkoja, kanoja, kaneja.

Osoite Ähtäväjoen rannalla luonnon keskellä on uusi sekä eläimille että isäntäväelle. Muuttokuorma kulki Luodon keskustasta viime syksynä kun siellä tulivat tontin rajat vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt meillä on käytössä puolitoista hehtaaria - ja täyttä jo on, heläyttääMariann "Manna" Nordlund.

"Nyt meillä on käytössä puolitoista hehtaaria - ja täyttä jo on".
 "Mannan pienellä tilalla" asustelee Mariann ja Anders Nordlundin hoivissa suuren vuohilauman lisäksi hevosia, shetlanninponeja, lehmiä, ankkoja, kanoja, kaneja.
"Mannan pienellä tilalla" asustelee Mariann ja Anders Nordlundin hoivissa suuren vuohilauman lisäksi hevosia, shetlanninponeja, lehmiä, ankkoja, kanoja, kaneja. Kuva: Pirkko Högkulla

Idea käyntikohteena toimivan paikan ja kahvilan perustamisesta syntyi alkujaan ohikulkijoiden ansiosta muutama vuosi sitten.

– Hankimme ensimmäiset afrikkalaiset kääpiövuohet vuonna 2018. Pian ihmiset alkoivat pysähtyä talomme kohdalla niitä ihastelemaan ja kysyivät saako tulla katsomaan elämiä pihalle asti.

Tulijoita Luodossa riitti siihen tahtiin että, vuohikahvilasta kertova kyltti pystytettiin tienvarteen kesällä 2020. Suuri suosio on osaltaan rohkaissut eteenpäin: ensimmäisen kesän ennätys oli huimat 370 kävijää päivässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kävijöitä oli Luodossa tavallisesti kaksisataa aukiolopäivinä. Finholmissa avattiin kesäkuun alussa ja alku oli lupaava. Avajaiset houkuttelivat satakunta kävijää, mikä oli iloinen yllätys. Nähtäväksi jää jatkossa löytävätkö ihmiset tänne kun kuitenkin ollaan sivummalla, Mariann Nordlund pohdiskelee.

Muuttoa suurempiin tiloihin alettiin pohtia viime vuonna.

– Kun tämä paikka tuli myyntiin ei meidän tarvinnut kauan harkita tarjouksen jättämistä. Talo maaseudulla, maata ympärillä ja vieläpä pieni saari, Nordlund esittelee.

Ähtävä on pariskunnalle entuudestaan tuttua seutua, sillä Anders Nordlund on kotoisin naapurikylästä Värnumista, jossa he ovat Ähtävän kirkonkylän lisäksi asuneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ankat polskuttelemassa omassa uima-altaassaan.
Ankat polskuttelemassa omassa uima-altaassaan. Kuva: Pirkko Högkulla

Mannaslillafarmille on rakentunut eri aitauksia sekä mm. tallirakennus omine sisäänkäynteineen eri eläimille.

– Hevoset ja lehmät saavat mennä ja tulla niin kuin haluavat, kesät talvet.

Ankkoja hemmotellaan omalla uima-altaalla terasseineen, vuohia ilostuttaa on oma leikkipaikka kiipeilytelineineen, jonka läheisyydessä löytyy isoja kivenlohkareita tuomassa taitaville kiipeilijöille lisävirikettä.

– Kun vuohet ovat leikkipaikalla niiden pitää antaa olla rauhassa, muutoin niitä saa vapaasti silitellä, evästää Mariann Nordlund kävijöitä.

Abbe nauttii emännän rapsutuksista.
Abbe nauttii emännän rapsutuksista. Kuva: Pirkko Högkulla

Töihin tartuttiin viime syksynä.

– Vanhasta paikasta purettiin rakennuksia ja materiaali käytettiin uudelleen. Itse olen invalidieläkkeellä olkapäiden vuoksi ja Anders työskentelee maatalouslomittajana. Ilman suvun piiristä saatua rakennusapua ei oltaisi näin pitkällä, kiittelee Mariann Nordlund.

Myös perheen aikuinen tytär osallistuu tilan askareisiin.

Kahvilaa pyöritetään toistaiseksi väliaikaisin järjestelyin: tarkoituksena on muuttaa autotalli kahvilaksi.

– Täysin valmista ei ole vielä, maalaamista ja nikkarointia riittää, Mariann Nordlund kertoo.

Auki pidetään kolmena päivänä viikossa.

Tulevaisuuden haaveissa on toiminnan laajentaminen tilaan kuuluvalle saarelle, jonka erottaa muusta tontista Ähtävänjoen sivu-uoma.

– Moni on kysynyt juustoa, mutta vuohenjuustoa emme ala valmistaa lähinnä tiukkojen hygieniavaatimusten vuoksi.

Hevosia Mannaslillafarm -tilalla on kaksi, shetlanninponeja kolme. Mariann Nordlund juottamassa Snövit (Lumikki) -vasikkaa, joka syntyi viime marraskuussa vain 12 kilon painoisena.
Hevosia Mannaslillafarm -tilalla on kaksi, shetlanninponeja kolme. Mariann Nordlund juottamassa Snövit (Lumikki) -vasikkaa, joka syntyi viime marraskuussa vain 12 kilon painoisena. Kuva: Pirkko Högkulla

Työpäivä alkaa aamusta, seitsemältä.

– Eläimet ruokitaan, tallit ja aitaukset siivotaan. Eniten aikaa kuluu siivoukseen. Vuohet ovat kovia ulostamaan ja kun vuohi tulee on jäljessä yleensä pitkät rivit papanoita. Samaahan sorttia riittää runsaasti ankoilla ja kanoilla, naurahtaa Mariann Nordlund.

Herkkua vuohille ovat lehtipuiden kuoret ja lehdet. Lisäksi maistuu vaikkapa havunoksat.

– Talvet mennään heinällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä